FOSS Srbija | Free and Opensource Srbija

FOSS Srbija je uspesno migrirana na Xenforo platformu.

Korisnici koji ne mogu da se uloguju sa starom lozinkom, idite na "Forgot your password?"

i zatrazite novu koja ce Vam stici na registrovani mejl.

Edubuntu 2023

Bojan970

Active member
Joined
Jan 12, 2021
Messages
324
Reaction score
206
Edubuntu — i pogodite šta?
Vraća se nazad u razred.
Edubuntu je stigao na scenu 2005 godine kada je debitovao kao deo serije Ubuntu 5.10 “Breezy Badger”.
Školsko okruženje je nastavilo je izdavati nova izdanja sve do Edubuntu 14.04 LTS koji je, zbog nedostatka saradnika, završio kao službena podrška za poslednje izdanje datog distroa.
Brzo napred u 2023 godinu i zaboravljeni ukus osjeća se optimistično u pogledu svoje novebudućnosti.
Tokom svog izvornog pokretanja Edubuntu je bio dostupan na različite načine kao LiveCD, LiveDVD i kao niz paketa koje su korisnici mogli instalirati iznad običnog Ubuntu izdanja.
Određivanje i isporuka obrazovnog softvera i alata uvijek su bili u sredini pažnje sa GNOME i Unity radnim površinama koje su pokretale bazni korisnički interfejs tokom svojih izvornih izdanja.
Erich Eickmeyer iz Ubuntu Studija i njegova supruga Amy, čija je pozadina u obrazovanju, oni su koji su krenuli da se ponovno pokrenu i ožive novi distro Edubuntu.
Imaju gomilu ideja, planova i ciljeva u svojim zajedničkim dogovorima i čine se da su dobro pozicionirani da pomognu povećati na kvalitetu samog distroa za novu generaciju korisnika.
Dakle, što je okvirno planirano za Edubuntu 23.04?
Koristit će istu radnu površinu i aplikacije kao obični Ubuntu Novi logo Koristit će Yaruovu crvenu temu prema zadatim postavkama.
Zadane aplikacije se postavljaju prema obrazovnom predmetu (matematika, prirodni predmeti, jezik,informatika)
Instalacijski program temeljen na Ubuntu Studiju.
Odabrani softverski metapaketi na temelju samog uzrasta korisnika (ubuntu-edu-predškolsko, itd.)
Meta deinstalacija za brzo uklanjanje 'grupa nevažnih aplikacija' Osim toga, nedvosmisleno će se pojaviti i drugi ciljevi kako se postavljaju temelji i okviri i pristižu povratne informacije entuzijasta i samih edukatora-korisnika.
Cilj je sudelovati u izdanju Ubuntu 23.04 ovog aprila i, ako sve bude u redu, ponovno se prijaviti da postanete službena verzija Ubuntua.
 
Top