FOSS Srbija | Free and Opensource Srbija

FOSS Srbija je uspesno migrirana na Xenforo platformu.

Korisnici koji ne mogu da se uloguju sa starom lozinkom, idite na "Forgot your password?"

i zatrazite novu koja ce Vam stici na registrovani mejl.

FreeBSD posle mnogo godina

rapha

Active member
Joined
May 31, 2012
Messages
941
Reaction score
11
Odavno želim da isprobam neki BSD sistem i sada se ukazala prilika. Želeo sam OpenBSD ili DragonFly BSD ali je izbor ipak pao na FreeBSD. Isprobavao sam ga nekada davno, nije loše radio, pa hajde, za početak. Uz to, rekao bih da je on mainstream u BSD svetu, najviše foruma, dokumentacije i izvora po netu ako negde zapne, a zapeće sigurno. 🙂

Instaliram ga direktno na mašinu, bez virtuelnih mašina i sličnih gluposti. Nisam čitao kompletan handbook, probaću da se snađem a čitaću samo kada zapne negde. Moje iskustvo sa BSD-om je praktično nikakvo, u linuksu znam po nešto pa da vidimo kako će ići. Pošto koristim Slek koji (neopravdano) važi za hard core distribuciju najviše su me interesovale razlike u težini instalacije, podešavanja, zauzimanja sistemskih resursa te generalnog korisćenja na prosečnoj desktop mašini.

Pretpostavljam da će biti dosta mojih grešaka jer nisam profi u BSD svetu, naprotiv - arhi duduk ali boriću se kako znam i umem. 🙂
Haj`mo redom:

INSTALACIJA

Instalacija je prilično straight forward. Kao i kod Sleka, u pitanju je ncurses instaler ali je prilično logičan i jednostavan. Ko je instalirao Debian u tekstualnom modu ili Slek neće imati nikakav problem. Hardver uredno prepoznat, wifi takođe.
Iznenadilo me je da instalacija traje jako kratko. Mislim da sve komplet sa sve opcijama nije trajalo ni deset minuta. Sama instalacija ni pet minuta. Za pohvalu svakako. Nisam želeo da kompajliram sve iz source-a, radio sam klasičnu instalaciju. Nemam potrebe ni razloga da sve radim od nule.

POST INSTALL

E, sada dolazi prava zabava. FreeBSD ne dolazi sa grafičkim okruženjem niti je moguće (koliko sam uspeo da primetim) da se u toku same instalacije izabere, već se radi naknadno.
Prvi koraci (na kraju instalacije) su bili podešavanje root šifre, dodavanje korisnika, grupa, vremenske zone, servisa i ostalih trivijalnosti. Prilično navođeno, nema problema.
Instalacija paketa se može raditi na dva načina, ako ne računamo manuelno iz source-a. Prvi je preko pkg alata koji je prilično jednostavan. Pkg install ,pkg remove, pkg search, pkg upgrade… Naravno, ima gomilu drugih mogućnosti i svičeva ali nabrojao sam samo najsnovnije.
Drugi način je preko portova. Portovi su skup makefile-ova, opisa i pečeva koji se koriste pri kompajliranju i instalaciji paketa. Nešto veoma slično ili čak isto Slekovim SlackBuilds-ima. Potrebno je povući listu, raspakovati je i apdejtovati. Ja sam odabrao da to uradim alatom portsnap i nakon par jako jednostavnih komandi (portsnap fetch, portsnap extract, portsnap update) spreman sam da instaliram sve što mi treba.
Nisam mnogo tražio ali SlackBuilds imaju malo elegantnije alate za pretragu paketa kao što su sbopkg ili sbotools. Kod FreeBSD portova se pretraga vrši komandom whereis. Primer instalacije recimo webfonts paketa.

whereis webfonts​

Dobijemo output:

/usr/ports/X11-fonts/webfonts

Nakon toga kucamo:

cd /usr/ports/X11-fonts/webfonts

i kada uđemo u folder paketa koji želimo da instaliramo, kucamo make install ili još bolje make install clean.

Nije ništa teško ali mislim da bi trebao da postoji i neki malo elegantniji način pretrage i instalacije. Ograđujem se, možda i postoji ali ja za ovo kratko vreme druženja sa FreeBSD-om nisam uspeo da ga pronađem.
Kada smo apsolvirali kako se instaliraju paketi vreme je i da instaliramo neke od njih. 🙂
Obzirom na to da imamo bare bone sistem, krenućemo od Xorg-a preko okruženja i na kraju ćemo aplikacije.
Instalacija Xorg-a je prošla dobro, bez bilo kakvih problema. Ipak, primetio sam da je protok veoma spor. Download nije išao preko 80 kbps a prosek je bio oko 45 kbps što je nenormalno sporo. Ako se ovako nastavi trebaće mi jedno nedelju dana samo da poskidam sve što mi treba. Pretpostavio sam da je po default-u namešten oficijalni server koji je i u slučaju većine linuks distribucija jako spor. Dakle, to bi trebalo promeniti. Našao sam na netu spisak mirror-a i počeo da tražim konfiguracioni fajl pkg-a da to promenim. Tu je nastao prvi problem. Dokumentacija, iako odlična, nije baš rečita po pitanju promene mirror-a. Tražio sam po netu, raznim forumima i blogovima. Našao sam nekoliko različitih rešenja. Pominju se environment variables, editovanje konfiguracionih fajlova i mnoge druge stvari. Pokušao sam sa par rešenja, nije dalo rezultata, srećom bekapovao sam originalne fajlove. Na kraju, našao sam rešenje u vidu kreiranja konfguracionog fajla u kojem, između ostalog, treba da se unese mirror po želji. Sve je sada ok, konačno je i moj net postao malo brži ali daleko je od pune brzine. Prevelike su oscilacije pa tako jedan paket skida pri brzini od 900 mbps a onda se nakon par sekundi spusti na 10 mbps.

Krećem u instalaciju XFCE okruženja. Na moju veliku radost primećujem da je XFCE sasvim klot. Od aplikacija, tu je konzola, thunar, još po neka aplikacija i to je sve. Nema ništa, baš ništa. Pogledom na Settings vidim da fali još gomila stvari, kao što je recimo screensaver, touchpad settings, power management i mnoge druge. Volim klot sisteme koje ću da prilagođavam po želji ali nisam ovo očekivao baš u tolikoj meri a i odvikao sam se od toga. Slek nije baš toliko prazan iako važi za vanila distribuciju. Šta više, ne sećam se ni da je Arč bio baš u tom fazonu. Ovo je XFCE potpuno ogoljen. Do koske. Nema veze, snaći ću se nekako u hodu.

Krećem u instalaciju aplikacija. Ide sve kao podmazano što se tiče pkg-a. Instalacija preko portova je lagana ali mnogo smara. Ne mogu, kao u slučaju pkg-a, da nabrojim više aplikacija koje treba da se instaliraju u smislu, pkg install x y z… već moram svaku posebno. Prvo da je pronađem (folder) pa onda da uđem u njega i tek onda make install clean. Nije teško ali zaista smara. Deinstalacija je lakša jer se osim komande make uninstall može uninstalirati i preko pkg-a komandom pkg remove, iako je port u pitanju.
Skajp je prisutan u portovima ali iz nekog razloga nisam uspeo da ga instaliram, baš kao i converseen (program za resize slika). Da li port nije dobar ili nešto drugo fali - ne znam. Ne vidim u output-u ništa što fali. Iskreno, nisam se mnogo ni udubljivao jer te dve aplikacije koristim jako retko. Ono što mi prilično fali je Copy Agent tj. Copy.com. U pitanju je cloud servis, sličan Dropbox-u. Na tom cloud-u imam gomilu slika svoje ćerke kao i mnoge druge stvari. Navikao sam da mi to uvek bude dostupno. Na FreeBSD-u nažalost toga nema pa pretpostavljam da ću morati ili da prebacujem na Dropbox ili da sve to držim fizički na HDD-u. Ne znam da li je u planu da se ta aplikacija portuje na BSD ali bilo bi lepo jer je u pitanju poznat servis koji koristi mnogo ljudi. Probaću i preko wine-a ili neke druge emulacije. Možda uspe.

Dalje, kada sam instalirao sve što mi treba počinjem sa ulepšavanjem odvratnog default izgleda XFCE-a. Prilično banalna i nebitna stvar ali ispostavilo se da ne mogu da promenim pozadinu. Verovali ili ne… Kada kliknem na opciju da želim da “dovučem” slike iz nekog drugog foldera, on ih uredno prepozna ali ne mogu da ih označim. Ne mogu ništa sa njima. U očaju, pokušavam sa instalacijom thunarovog dodatka za postavljanje pozadina. Radi. Neverovatno ali radi. Zašto neće iz Settings-Desktop, niko živ ne zna. Čak ni Google. Pominje se neki XFCE4 bug nakon apdejta (?!) ali nigde nema objašnjenje osim prijave na glupavoj bug tracker listi. Navodno nema veze sa FreeBSD-om već sa XFCE. Koristio sam mnoge linuks distribcije, sva moguća izdanja XFCE-a ali ovo još nikada nisam video.

Već umoran, pokušavam da ugasim komp. Đavola. Ima samo opcija logout a sve ostale (restart, shutdown…) su “zatamnjene” i ne mogu ništa. Već sam bio umoran i mrzelo me da tražim po netu pa pokušavam sa tradicionalnim shutdown -h now i halt ali ne uspeva. Zatamni se ekran ali komp nije ugašen već kao da ide u suspend ili hibernate. Videćemo sutra. Možda da se ubacim u operators grupu. Možda…

ZAKLJUČAK

Ima tu još dosta stvari koje treba da podesim i naučim. Za prvi susret nije loše jer se BSD i linuks ipak dosta razlikuju. Nakon dva, tri sata igranja dobio sam potpuno upotrebljiv sistem, što nije loše za početak i bez pročitanog handbook-a.
Sistem kao sistem radi jako dobro i stabilno. Nisam primetio ni najmanji bug, nestabilnost, tromost. Naprotiv. Veoma je brz, responzivan i stabilan. Ako se po jutru dan poznaje, rekao bih da je veoma pouzdan. Baš kao i kod Sleka. Možda neke stvari fale ali ono što je tu radi savršeno, bez greške. Iako se ne oseća, zgrozio sam se kada sam video utrošak RAM memorije. XFCE okruženje, sa upaljenim terminalom i mousepad editorom je trošilo oko 2 GB memorije?! Pa to je ludilo. Još malo pa prelazimo na swap. Kao da lansiram spejs šatl. Tako pokazuju top i bsdinfo. Kasnije sam instalirao mate-system-monitor i pokazuje potrođnju oko 600 Mb?! Čemu verovati? Šta bi bilo kada bih upalio još par aplikacija što na linuksu redovno radim i isti taj XFCE jedva pređe 500 Mb. To je verovatno zbog gomile serverkih servisa koji se pale pri podizanju sistema. Moraću da se pozabavim sa tim pored svih ostalih gluposti. Rad procesora je ok i retko prelazi 1-2%. Eto, baš se potrefilo da su oba jezgra otišla na 6% kada sam pravio fotku. 😃


Na kraju, nemam pravi odgovor kakav je FreeBSD za desktop upotrebu. Na prvi pogled se ni malo ne razlikuje od bilo koje linuks distribucije. Ispod haube razlike svakako postoje. Da je zanimljiv - zanimljiv je i nastaviću da se igram sa njim.
Da je user friendly - svakako nije. Instalacija je lagana ali post install iskustvo nije baš tako. Treba dosta toga pročitati, pogledati, proučiti… Jednostavno traži više truda i koncentracije. Dokumentacija je dobra ali je prilično obimna i treba dosta vremena da se sve to pročita. Rešenja na netu nema previše. Tačnije - ima ali su te teme i postovi prilično stari, iz 2009. ili 2010. godine. Ne znam koliko to važi za novija izdanja. Ekipa po forumima, koliko sam uspeo da primetim, nije baš gostoljubiva jer se dobar deo odgovora svodi na RTFM. Ok, stoji, ali nema baš svako vremena da provede sate i dane čitajući i učeći handbook. Čak i kada pročitaš, ima delova koji nisu baš najjasniji, naročito ljudima koji se prvi put susreću sa FreeBSD-om.

Poređenje sa Slekom? 🙂 Pa… Iako ova dva sistema ne mogu da se porede, pokušaću.
 • Instalacija je brža kod FreeBSD-a definitivno.
 • Trošenje sistemskih resursa je mnogostruko na strani Sleka.
 • Post install je lakši i intuitivniji (bar meni) kod Sleka. FreeBSD se drugačije kopča što je i logično, ipak je BSD u pitanju a ne linuks.
 • Instalacija paketa je ista ako računamo slackpkg i pkg. Slek ima elegantniji način instalacije SlackBuilds-a, odnosno portova (dođe mu na isto).
 • Broj paketa u repoima (ne računajući Slackbuilds i portove) je na strani FreeBSD-a. Koliko sam video po netu, u repoima ima oko 24.000 paketa što je prilično veliki broj. Slek nije baš prebogat paktima u oficijelnom repou.
 • Prepoznavanje hardvera je isto s tim što na FreeBSD nisam još uvek pokušao da instaliram svoj HP štampač. Na Sleku radi sasvim dobro.
 • Što se tiče stabilnosti u radu rekao bih da su isti, tj. rock solid.
Toliko za sada ali nije kraj jer nisam sve završio. Ovo je prvi pogled početnika. Dopunjavaću kako se stvari budu razvijale i kako budem “hvatao” nova znanja, fore i trikove.
Za kraj, evo jednog lepog screenshot-a.

View attachment 1966

Živeli. 😉
 
Last edited:

Commander

Well-known member
Staff member
Joined
Jan 13, 2012
Messages
9,229
Reaction score
510
Lepa šetnja kroz uvodnu instalaciju i utiske o sistemu 🆙

Imaj u vidu da je FreeBSD striktno serverski sistem. Više je on “serverskiji” (glupog li izraza al’ ajde) nego što su Debian i Slek zajedno.
Ja uskoro planiram da kompletnu FOSS infrastrukturu preselim upravo na jednu stabilnu granu FreeBSD, prebacim sa paravirtualisation na full i da pičim tako.
 
Last edited:

rapha

Active member
Joined
May 31, 2012
Messages
941
Reaction score
11
Da, u pitanju je izgleda striktno serverski sistem koji, uz veći ili manji trud (zavisi ko ga instalira) može da postane desktop.
Danas sam malo duže radio na njemu…

Štampač HP 1020 ni da mrdne. Pokušavao sam svašta ali ne ide.
Sve sam sredio, ostalo je da rešim stvari oko power menadžmenta i touchpad, tačnije skrolovanje na njemu kao i da ne bude aktivan dok se kuca na tastaturi.
Da, na kraju sam pokušao da pokrenem Kodi ali kaže da je potreban OpenGL i da je potrebno instalirati drajvere za grafiku. Integrisana je ali nisam imao vremena da se bakćem više, imao sam nekih obaveza, ali letimičan pogled po guglu nije dao nekih rezultata. Pokušaću kasnije, da vidim šta je u pitanju.

Ram definitivno ždere. XFCE sa upaljenim FF-om sa tri taba, konzolom, mousepad-om i deadbeef-om kida neverovatnih 2,7 GB RAM-a. Previše a definitivno veliko razočarenje i minus. Nije poenta u RAM-u, imam ga dovoljno ali više je stvar principa.

Kao server verujem da je sjajan. Ne znam ali to je na osnovu onoga što sam čuo i čitao. Što se tiče desktopa, mislim da je prevaziđen odnosno zastareo i koliko god se trudio ne mogu da ga preporučim. Opet ću pomenuti Slek ali to radim zato što on važi za jednu od najkonzervativnijih linuks distribucija, u najmanju ruku. Ni na Sleku više ne moraš sam da dodaješ power menadžment, ne moraš sam da podešavaš touchpad, ne moraš sam da se bakćeš sa integrisanom grafikom kao i mnoge druge stvari. Možeš ali sve to imaš i u GUI varijanti u zavisnosti od okruženja. Grafika radi po default-u, pomenuti štampač radi 1/1 posle tri komande…

Ne kažem, sve može da se lepo sredi i skocka da bude dobar desktop ali za to je potrebno dosta čitanja i učenja. Za onoga ko zna sve je lako ali za nekoga ko se prvi put susreće je noćna mora i verujem da bi 90% ljudi diglo ruke posle jednog dana. Za linuks nema objašnjenja na netu na svakom koraku, za BSD je situacija još gora. Gledao sam forum BSD Srbija ali video sam da ima svega jedna ili dve teme od ove godine. Ostalo je mnogo matoro pa ne znam da li uopšte i ima još nekoga tamo, tj. da li je forum još aktivan.

LM, kao što rekoh, verujem da je za server dobar ali postavlja se isto pitanje kao i u slučaju Gentoo-a. Zašto bi to neko koristio osim ako nije (budući)admin, hobista, entuzijasta i baš želi da savlada tu platformu ili da zna sve internalije sistema. Nemam odgovor jer i u linuks i u BSD svetu ima rešenja u kojima ne moraš baš sve sam da podešavaš u sitna crevca.
Možda ima smisla da uči neko ko radi neke kompleksnije operacije na kompu ali za mene koji blejim po netu, odgledam po neki film i otkucam po neki tekst zaista nema smisla da trošim silno vreme učeći ga. U krajnjem slučaju, za tako mizerne stvari, koje mogu da se rade i na svakom modernijem pametnom telefonu, ne vidim baš nikakvu prednost u odnosu na Mint, Xubuntu ili Slek. Naprotiv…
 
Last edited:

Dragan

Well-known member
Staff member
Joined
Jan 13, 2012
Messages
6,371
Reaction score
65
alt
rapha:
Ram definitivno ždere
Negde curi memorija…ne bi me čudilo da je to bsd port FFoxa…dešavalo se i na solarisu.
U svakom slučaju, možeš da pokreneš top u terminalu pa da pratiš…
 
Last edited:

rapha

Active member
Joined
May 31, 2012
Messages
941
Reaction score
11
@Dragan

Moguće je. Evo gledam sliku gore, top pokazuje da FF troši nešto malo više od 400 RAM-a, što nije ništa specijalno. Tada su bila dva ili tri taba otvorena ako se dobro sećam.
 
Last edited:
Joined
Jan 29, 2012
Messages
110
Reaction score
13
alt
rapha:
…Na kraju, našao sam rešenje u vidu kreiranja konfguracionog fajla u kojem, između ostalog, treba da se unese mirror po želji.
Logicno.
alt
rapha:
Skajp je prisutan u portovima ali iz nekog razloga nisam uspeo da ga instaliram,
Koliko ja znam, na *BSD skype radi samo preko linuks emulacije, tako ga instaliraj (uz ogradu da mi je ovo savetovao Marko/Admin sa bsdserbia, a da ja to nisam nikada probao).
alt
rapha:
pokušavam sa tradicionalnim shutdown -h now i halt ali ne uspeva. Zatamni se ekran ali komp nije ugašen već kao da ide u suspend ili hibernate. Videćemo sutra. Možda da se ubacim u operators grupu. Možda…
User u operator group, shutdown -p now radi kod mene na virtualnoj masini (FreeBSD 10.1) bez problema.
alt
rapha:


Štampač HP 1020 ni da mrdne. Pokušavao sam svašta ali ne ide…
Kada bi bio odredjeniji, na bsdserbia, daemonforums i freebsdforums bi sigurno dobio pomoc.
alt
rapha:

Ram definitivno ždere. XFCE sa upaljenim FF-om sa tri taba, konzolom, mousepad-om i deadbeef-om kida neverovatnih 2,7 GB RAM-a. Previše a definitivno veliko razočarenje i minus. Nije poenta u RAM-u, imam ga dovoljno ali više je stvar principa.
Tu nesto nije u redu. Kod mene na 10.1 nema nikakvih problema. Oko je neki dan savetovao https://www.bsdserbia.org/index.php?topic=1828.msg11300#msg11300 da se ne zuri sa upgrade na 10.2 U principu svaki *BSD trazi manje resursa nego Linux. Ja 10.1 vozim (virtualno, QEMU) na 512 Mb pa sve prsti.
alt
rapha:
…Instalacija je lagana ali post install iskustvo nije baš tako. Treba dosta toga pročitati, pogledati, proučiti… Jednostavno traži više truda i koncentracije. Dokumentacija je dobra ali je prilično obimna i treba dosta vremena da se sve to pročita. …
Meni ovo nije “bug”, nego “feature”. Ima dokumentacije, trazi vreme da se sazvace, ali trazi JEDNOM. Kada se to jednom odradi, onda vozis godinama bez trzavica, takvo je bar moje iskustvo (na OpenBSD). Na linuksima u mom slucaju nije bilo tako (Micro$oft da ne spominjem).
 
Last edited:

rapha

Active member
Joined
May 31, 2012
Messages
941
Reaction score
11
@bestragamuglava

Izvini, lakše mi je da ti odgovaram po stavkama nego da te citiram. 🙂
 • Sasvim logično. Ja sam mislio da postoji konfiguracioni fajl u kojem treba samo da se promeni/upiše drugi mirror. Nije radilo. Kasnije sam našao da je bolje napraviti novi u drugom folderu.
 • Skajp na kompu i ne koristim od kada ga imam na telefonu. Instaliram ga više za “ne daj Bože” situaciju pa se nisam previše udubljivao u njegovu problematiku. Dobar info, probaću svakako. 😉
 • Pazi, u principu nije bitno koliko on memorije uzima ako se to ne oseća u radu, ako ne koči i ne štuca. Ipak, malo mi je čudno ovo naročito ako se uzme u obzir da tri alatke (top, bsdinfo i mate-system-monitor) pokazuju tri potpuno razlikita rezultata što se vidi na slici iznad. FreeBSD sam probao jako davno, PCBSD par puta u međuvremenu iz radoznalosti, ostale *BSD derivate nisam nikada. FreeBSD-a se ne sećam ali znam da je PCBSD ludački vukao resurse. Verovatno su ga napunili svim i svačim pa vuče kao lud ali za FreeBSD sam mislio da je jako lagan, kao bilo koja vanila linuks distribucija.
 • Pitanje ukusa. Meni ne odgovara da mu toliko vremena posvećujem zbog posla, porodice i drugih stvari. Ne nameravam da se profesionalno bavim tim pa samim tim nemam ni razloga da se ozbiljno bacim na proučavanje BSD platforme. Isprobavam ga iz čiste radoznalosti i hobija. Linuks je moja svakodnevnica pa sam želeo da vidim razlike u radu i ponašanju.
  Da se ne shvatimo pogrešno, mislim da je FreeBSD jako dobar sistem. To što on zahteva vreme i određeni learning curve ne znači da je loš, jednostavno je takav a verujem da se taj trud jednom kada se sažvaće isplati. Sve “bubice” koje sam naveo se ispeglaju i srede, ništa to nije problem. Za nekoga ko se razume to sigurno i nisu bubice, on to radi žmureći. 🙂 Jednostavno, kao i u slučaju Gentoo-a, meni lično takav pristup i learning curve ne odgovara.
Neko moje viđenje BSD-a u odnosu na linuks na osnovu ovog kratkog vremena provedenog sa njim je sledeće:
 • Deluje mi mnogo kompaktnije i monolitnije. Ne deluje mi da je kupusara kao linuks gde su velike oscilacije u kvalitetu izdanja kod pojedinih distribucija i paketa. U tom smislu bih rekao da je mnogo više kontrolisan, da ne kažem ozbiljniji.
 
Last edited:
Joined
Jan 29, 2012
Messages
110
Reaction score
13
alt
rapha:
@bestragamuglava

.
Evo ga kod mene 10.1 u virtualnom okruzenju sa uname -a i top. Komentar kasnije.

Edit: A evo ga i top bez grafickog okruzenja, zajedno sa top mog OpenBSD desktopa.
 
Last edited:

Tanja

Member
Joined
Mar 19, 2013
Messages
596
Reaction score
0
Možda malo ‘bajata’ tema, ali naleteh na nju i inspirisala me je da ponovo probam FreeBSD u vbox-u.
Za divno čudo, išlo je mnogo jednostavnije nego kad sam pokušavala pre godinu-dve.
Jeste da moraš malo da podešavaš pre nego kreneš sa desktop okruženjem, ali rezultat je bio prilično dobar…

Ja nisam primetila tu neku potrošnju RAM-a u nenormalnim količinama. Zapravo, radi testiranja stavila sam samo 512MB RAM-a i sistem sa osnovnim xfce aplikacijama i još pokojom (firefox, gimp…) mi je prema task-manager-u pokazivao 33% potrošnje.

Što se tiče ‘klot’ varijante xfce-a, meni to baš odgovara jer inače volim sama da određujem koje aplikacije mi se instaliraju u sistem i sve manje mi se dopada da mi distribucija nameće svoja ‘full’ rešenja. Prograei koji su mi favoriti sam sve sa lakoćom instalirala na FreeBSD-u.

Ono što nisam uspela da podesim jeste shut down i reboot ‘dugme’, mada mi je prilikom same instalacije bilo dato upozorenje i upustvo šta treba da uradim da bi to omogućila. Dakle, to je rešivo, samo valja kucati ponešto u terminalu.

Problem bi možda bio i oko wifi-a (jer koristim laptop), tj. to bi zahtevalo opet ručno podešavanje jer nema adekvatan GUI networ-manager za *BSD sisteme. Zapravo, ima par rešenja, ali nisu baš tako ‘instant’ kao recimo wicd ili network-manager-gnome ili su pak bazirani na Qt-u kojeg i ne volim previše.

Sve u svemu, nakon razdora oko systemd-a lako može da se desi da *BSD sistemi dobiju na popularnosti čak i među prosečnim korisnicima (poput mene)
 
Last edited:

Dragan

Well-known member
Staff member
Joined
Jan 13, 2012
Messages
6,371
Reaction score
65
alt
Tanja:
Za divno čudo, išlo je mnogo jednostavnije nego kad sam pokušavala pre godinu-dve.
Proces instalacije je isti, samo si ti napredovala kao korisnik, pa ti zato deluje jednostavnije 🙂
 
Last edited:

Tanja

Member
Joined
Mar 19, 2013
Messages
596
Reaction score
0
alt
Dragan:
Proces instalacije je isti, samo si ti napredovala kao korisnik, pa ti zato deluje jednostavnije 🙂
Pa nije baš samo to (iako sad malo bolje baratam sa vbox-om), već kad odradiš sve korake dobijaš znatno bolji rezultat…Sećam se pre sam uspela da podignem DE, ali je grafika bila očajna i sve je izgledalo kao win98 (i gore). Ovog puta xfce4.12 ‘iz prvke’ izgleda odlično. Da li je to do verzije hosta ili verzije FreeBSD-a, ne znam… verovatno ima uticaja i jedno i drugo.

Nastavila sam da se igram malo:
Uspela sam da podesim i reboot/shutdown da radi.
Instalirala sam i WiFimgr koji bi trebalo da bude ispomoć u radu sa wireless-om, ali je bagovit, pa sam ga uklonila.
Nisam još uspela da pokrenem kameru na laptopu, mada vidim da ima par tutorijala vezano za to.

Što se tiče RAM-a, definitivno je 512MB malo za neki opušteni rad na više aplikacija istovremeno, što je i bilo za očekivati. Trenutno mi firefox vuče 225MB, a otvoren je samo 1 tab (tj. forum gde trenutno pišem), što je od prilike 2/3 od ukupne potrošnje.
 
Last edited:

Commander

Well-known member
Staff member
Joined
Jan 13, 2012
Messages
9,229
Reaction score
510
Bravo za instalaciju i trud, sada to isto primeni na metalu pa se igraj.

Stičem utisak da sve više i više ljudi želi da proba neki BSD, ako ništa drugo barem onda ove tech froume strane koje posećujem dosta se interesuju za instalacije servera na BSD.
 
Last edited:

Tanja

Member
Joined
Mar 19, 2013
Messages
596
Reaction score
0
Vladimir:
Bravo za instalaciju i trud, sada to isto primeni na metalu pa se igraj.
Nemoj da misliš da mi nije padalo na pamet 😃
Mislim, neko dosadno vreme, kišurda i bljak-depresija…
Da imam neku slobodnu/rezervnu mašinu (i po mogogućstvu da nije laptop) već bih se igrala…
 
Last edited:

Dragan

Well-known member
Staff member
Joined
Jan 13, 2012
Messages
6,371
Reaction score
65
Last edited:

Tanja

Member
Joined
Mar 19, 2013
Messages
596
Reaction score
0
alt
Dragan:
Probaj u Vboxu, dodeli 2-4 GB memorije, dovoljno je za početak 🙂
Eeee, u tem je caka, ja nemam sve zajedno 2GB RAM-a… pošto sam se nakon noćne more sa Lenovo laptopom prošle godine vratila na stari Asus i sve u fazonu da ću uskoro da kupim novi…
Dakle, ako mi je to potrebno ‘za početak’, bolje i da ne gledam dokumentaciju…

Inače, što da ne, probala bih i OI… zanimljivo je praviti paralele među raznim sistemima. Naravno, pod uslovom da dođem do startx 😃

Edit:
možda bi moglo i sa manje da se proba Hardware and software requirements - OpenIndiana - OpenIndiana Wiki
 
Last edited:

Dragan

Well-known member
Staff member
Joined
Jan 13, 2012
Messages
6,371
Reaction score
65
alt
Tanja:
Naravno, pod uslovom da dođem do startx
Za probu, možeš da dodeliš i 1 GB memorije…OI će raditi. Ono što je zahtevno u Solarisu je ZFS, a ne sam sistem/kernel.
Što se tiče startx, ne brini… nećeš ni biti u prilici da ga koristiš…čist gui sistem, uključivo instalaciju “na klik” 🙂
 
Last edited:

Tanja

Member
Joined
Mar 19, 2013
Messages
596
Reaction score
0
Koliko vidim (bar po slikama) Gnome2 je difoltno… like it
 
Last edited:

Commander

Well-known member
Staff member
Joined
Jan 13, 2012
Messages
9,229
Reaction score
510
alt
Tanja:
Naravno, pod uslovom da dođem do startx 😃
Ono što je zanimljivo u celoj toj priči jeste što Solarisov klon OI ima nativnu legacy podršku za sve nVidia karte jer je Oracle u dugogodišnjoj saradnji sa nVidia kompanijom jer gle čuda gaming serveri za testiranje grafičkih čipova su pod Solarisom :cool: Tako da ukoliko imaš nvidia kartu odmah će ti raditi xserver sa instaliranim najnovijim drajverima i 3D support naravno.

Veća je verovatnoća da ti na BSD-u neće raditi grafička karta nego što je slučaj sa Solarisom i illumos kernelom.
 
Last edited:

Commander

Well-known member
Staff member
Joined
Jan 13, 2012
Messages
9,229
Reaction score
510
Pređoh i ja oficijalno u BSD vode {1f421}

Mali tip za one koje smara tearing (kao mene)… ako koristite XFCE najbolje bi bilo da isključite Composite Manager, instalirate Compton i naknadno Marco, u X11 xonf ubacite onu foru sa Wayland-om i imaćete kul efekte sa ultra malo potrošnje resursa i bez “suza” {1f403}
 
Last edited:
Top