Pitanja vezana za instalaciju, dual boot, wifi

kaps

Member
Joined
Nov 4, 2014
Messages
82
Reaction score
0
Trenutno koristim ubuntu mate 16 i windows 7, dual boot. GRUB je bootloader, sve je to na dve particije. Sada zelim da predjem na arch ali da mi ostane windows 7 i GRUB. Kako to da izvedem ? Mogu li celu particiju sa linuxom i grubom da formatiram pa da podesim onda dual boot opet ili moze samo ubuntu da se obrise posto GRUB vec postoji ?
I jos jedno pitanje. Za wifi koristim usb stick ASUS n13, sa njim sam do sada na svakom linuksu imao problema sto se drajvera tice, non stop je dolazilo do pucanja konekcije, svakih 10ak minuta. To sam resio tako sto sam instalirao ovaj kernel modul GitHub - pvaret/rtl8192cu-fixes: Realtek 8192 chipset driver, ported to kernel 3.11.. Hoce li to praviti problema tokom instalacije archa, da ne moze da skine potrebne fajlove itd. ?
 
Last edited:

Hatori

Member
Joined
Mar 19, 2013
Messages
206
Reaction score
1
Najbolje je da se instalira Arch pa posle dodaš win7 stavku u grub. Ubuntu će biti izbrisan u procesu. Sva uputstva su na Arch wiki, ako nemaš mobilni ili tablet onda preporučujem da odštampaš install guide i naravno pročitaš sve pre instalacije. Za WiFi ne znam možda je problem rešen na novijim kernelima, ako imaš mogućnost prikači LAN kabal bar tokom instalacije.
 
Last edited:

Lazar

Member
Joined
Sep 1, 2013
Messages
550
Reaction score
21
Da bi instalirao Arch, pristup Internetu je neophodan. Ako nemaš pristup LAN-u, najbolje pre instalacije pokreni Arch sa cd/usb-a i probaj da skineš nešto pomoću wget i tako testiraj da li ti radi wifi.
Ono pitanje za GRUB i dualboot je trivijalno, formatiraš particiju gde je Ubuntu, instaliraš Arch na nju, instaliraš pakete grub, os-prober, ntfs-3g i onda samo odradiš instalacuju GRUB-a na MBR (pod pretpostavkom da imaš BIOS, a ne UEFI).
Svaka Arch .iso slika ima fajl pod nazivom install.txt, gde se nalazi kopija onog uputstva sa Wiki strane. To uputstvo predstavlja skelet koji moraš sam da prilagodiš za svoje potrebe.

Jedan savet: pre nego što kreneš da radiš instalaciju, testiraj u virtuelnoj mašini instalaciju. Nije Arch teško instalirati ako razumeš šta se događa. Sa druge strane, ako samo kopiraš komande, batali Arch i uložu vreme u nešto pametnije.
 
Last edited:
Top