Razne teme iz sveta računara

Bojan970

Well-known member
Joined
Jan 12, 2021
Messages
612
Reaction score
343
Jedan novi proizvod iz Nvidie a radi se o mikro racunaru pod imenom Jetson Nano.
Primena samog uredjaja - mikro racunara ogromna u sirokom dijapazonu.
Kako za profesionalce tako i hobiste i amatere.
Raznoliki broj opertivnih sistema koji se mogu postaviti na isti.
Pa od multimedije do specificnih poslova i zadataka koje moze da obavlja.
Pored vec sada vec proslavljenog Raspberry Pi 4 uredjaja.
Vise o samom uredjaju na linku.

 
Last edited:

Bojan970

Well-known member
Joined
Jan 12, 2021
Messages
612
Reaction score
343
Upravo sada sam razgovarao sa jednim prijateljem poceo se nervirati oko openelca tv da mu pomognem da podesi pvr - client.
Ujedno trazeci to sto sam zaboravio da se podsetim.
Pronasao sam jednu zanimljivu stranicu.
Na datoj strani ima puno toga ali meni je za oko zapao deo o linuxu pa rekoh da podelim sa svima vama.
Mozda nekom zatreba ko zna a ima dosta toga i lako je razumljivo.
Mada je malo i komicno i videcete zasto.
Samo jedna mala digresije stranica je na hrvatskom jeziku ali delovi slika i ostalo je na ruskom odnosno cirilici tako da nekog ne dovodi u nedoumicu.
Naravno komande u terminalu su univerzalne i to svako razume.
Evo linka pa uzivajte.
https://hr.soringpcrepair.com/category/linux
 
Last edited:

Bojan970

Well-known member
Joined
Jan 12, 2021
Messages
612
Reaction score
343

Mislim da vredi pogledati ovo.
 
Last edited:

Bojan970

Well-known member
Joined
Jan 12, 2021
Messages
612
Reaction score
343
Zanimljiva modifikacija sada vec starog ipod od 2004 godine za slusanje strema sa Spotify.
Mozda se nekome i dopadne odlicna ideja i projekat za relativno malo novca.

 
Last edited:

Bojan970

Well-known member
Joined
Jan 12, 2021
Messages
612
Reaction score
343
Odlicna stvar za one koji vole RC modele i robotiku sa tim da je ovo malo nesto vise i da je samo masta i inventivnost granica.

 
Last edited:

Bojan970

Well-known member
Joined
Jan 12, 2021
Messages
612
Reaction score
343
Naletih na ovo danas da sam namerno nisam.
Trazio nesto pretrazivao rekoh ajde da vidim ovaj distro kada tamo video iz dva dela prvi deo nije o linuxu tek negde malo vise od polovine pocinje deo o operativnom sistemu.
Ko odgleda ceo video videce o cemu je rec ali posto je zanimljivo i aktuelno rekoh da podelim.
Tu se spominje jedna vucibatina koja je navodno pocela posao iz garaze.
Nije mi namera da poturam bilo sta samo mi je cudno da neko radi ovako nesto.
Evo linka:

 
Last edited:

Bojan970

Well-known member
Joined
Jan 12, 2021
Messages
612
Reaction score
343
Vidi sam mask nije on potaman uopste kopira tudej ideje za tvoju informaciju potpisao je ugovor sa DARPA sistemima na razvoju tehnologija za americku vojsku.
A tice se i pomenutog cipa.
DARPA sluzi za napredna vojna istrazivanja.
Da ne idem u detalje.
 

Bojan970

Well-known member
Joined
Jan 12, 2021
Messages
612
Reaction score
343
Tacno prvo Induse posle ove Zute istina 100% em su manje hardwerski zahtevni rade od 12 do 16 sati dnevno nije problem samo pirinac ili ti riza.
Pogotovo kod Van De Bila i njegove famozne garaze 😇
 

Bojan970

Well-known member
Joined
Jan 12, 2021
Messages
612
Reaction score
343
Svakim danom sve je više micro računara kako sa jednim tako i sa više procesora ali ono što je posebno zanimljivo je to što su to procesori sa nazivom RISC ili reduced instruction set computer.
Pa ukratko da vidimo kakav je to procesor pod imenom RISC.
Naravno ovde je reč o novim tipovima procesora koji imaju daleku manju potrošnju i dovoljnu hardwersku snagu za određenu namenu kao u industriji tako u nauci i najzad komercijalnim proizvodima.
Micro računarima - laptopovima - tabletima - mobilnim uređajima.

Procesor s RISC (reduced instruction set computer) arhitekturom, tj. sa smanjenim skupom instrukcija, ima sledeče karakteristike: izgrađen pod standardima za tu namenu arhitekturom Hardverskog tipa, tako da ima odvojene sabirnice za podatke i program, tako da može da radi istovremeno s podacima i programskom memorijom, koristi brze magistarle za povećanje brzine izvođenja programa, skup izvršenih instrukcija je konačan i zadovoljava uslove ortogonalnosti. Koncept ortogonalnosti znači unifikaciju instrukcija prema sledećim pravilima: svaka instrukcija može delovati na bilo kom radnom registru, tako da procesor nema posebne registre koji su specjalizovani za izvođenje određenih vrsta operacija, svaka instrukcija može koristiti bilo koji način adresiranja argumenta, nema skrivenih odnosa između upita koje bi uzrokovale nepredviđene reakcije operativnog sistema zavisno o kontekstu korištenja upita u programu, operativni kodovi i formati instrukcija su unificirani, posebno sve instrukcije zauzimaju isti broj bajtova u programskoj memoriji. Ortogonalnost skupa instrukcija radikalno pojednostavljuje konstrukciju upravljačkog sistema, koji može izvršiti ciklus izvršenja svake instrukcije prema istom algoritmu. Osim toga, jednostavniji upravljački sistem može raditi puno brže, pa se ciklus naredbi skraćuje. Ušteđeni prostor u integrisanom krugu dodeljuje se dodatnim blokovima, primera radi hardverskom skupu, koji dodatno ubrzavaju rad samog procesora. Suprotnost RISC arhitekturi je CISC (complex instruction set computer) arhitektura. Procesori ovog tipa imaju opsežan popis naredbi, koji često uključuje nekoliko stotina različitih naredbi. Posebnost ortogonalnosti instrukcije se ne održava, instrukcije su usko specijalizovane, obično rade samo s određenim registrima i zahtijevaju korištenje specifičnih načina adresiranja. Bogatstvo popisa naredbi i načina adresiranja otežava programeru svladavanje asemblerskog jezika, ali pomaže u pisanju kompaktnih izvornih programa. Upravljači SU 1.2 i SU 1.5 koriste 8-bitne mikrokontrolere s RISC arhitekturom firme ATMEL.
U ovim procesorima, koristi se program za posebne brze magistarle znači da se u isto vrijeme (u jednom taktu) izvršava data instrukcija i da se sledeća instrukcija dolazi iz memorije koda. Budući da AVR mikrokontroleri izvršavaju većinu instrukcija u jednom taktu, mogu postići brzine obrade do 1 MIPS za svaki 1 MHz kristalnog oscilatora.

https://eu-browse.startpage.com/av/...63966&ekdata=3d6bade5e91b529f1cd33466e9759657
 

Attachments

  • proxy-image.png
    proxy-image.png
    761 KB · Views: 0

Bojan970

Well-known member
Joined
Jan 12, 2021
Messages
612
Reaction score
343
RISC-V ne uključuje nikakvu novu tehnologiju.
Ipak, izazvao je ozbiljno međunarodno zanimanje u proteklih desetak godina, otkako su ga 2010. stvorili i osmislili programeri na kalifornijskom sveučilištu Berkley.
RISC-V ("rizik-pet") je arhitektura skupa instrukcija (ISA) utemeljena u sama načela računala smanjenog skupa instrukcija (RISC).
RISC-V je jedinstven, čak i revolucionaran, jer je uobičajeni, besplatni ISA otvorenog koda na koji se može preneti softver, razviti hardver i izgraditi procesori koji ga podržavaju. Od 1981. prethodne generacije RISC arhitekture (I-IV) razvijene su na Kalifornijskom sveučilištu Berkeley.
Neki od najčešćih, ali vlasničkih ISA-ova su x86, ARMv8 i AMD64.
Dok su najčešće korišteni ISA (do sada) vlasnički i zajtevaju licencu i naknade za njihovu upotrebu, RISC-V je dostupan pod licencom otvorenog koda.
Kako bi se dodatno osnažio ISA otvorenog koda, RISC-V Foundation je sazvan 2015. kako bi formirao "zajednicu saradnje softverskih i hardverskih inovatora utemeljenu na RISC-V ISA" i upravljao njegovim razvojem. Fondacija RISC-V stvorena je 2015. godine u partnerstvu s 29 firmi članica kada su izvorni programeri RISC-V-a preneli svoja prava na samu fondaciju. Godine 2020. fondacija je preimenovana u RISC-V International nakon formiranja u Švajcarskoj. Organizacija je narasla na 2000+ članova iz više od 70 zemalja u vremenu od samo nekoliko godina. Članovi RISC-V International uključuju partnere osnivače Google, Qualcomm i Western Digital, da spomenemo samo neke, kao i Arduino, Hitachi i Samsung.


Da bismo razumeli zašto je RISC-V tako pristupačan - čak i izvan svoje najprivlačnije stavke ili prednosti a to je otvorenog kod.
Možemo pobliže pogledati njegove druge važne atribute.
Karakteristike RISC-V
Je dokazani ISA i slijedi utvrđena načela dizajna RISC Ima upustva za jedan ciklus Koristi arhitekturu load-store Ima jednostavan, stabilan dizajn usmeren na softver (mala, fiksna baza s modularnim fiksnim standardnim proširenjima) Modularan je, slojevit i proširiv, dopuštajući softversku i hardversku slobodu u arhitekturi Fleksibilan i skalabilan (tj. pogodan za mikrokontrolere. Od personalnih računara do super računara work station i servera) Ima 32- i 64-bitne varijante i proširenja za podršku instrukcija s pomičnim zarezom Podržavaju ga različiti jezični prevoditelji (npr. GNU Compiler Collection i Linux operativni sistem) Nudi niz hardverske podrške od mikrokontrolera do sistema na modulima, sistema na čipu i poljem programabilnih polja vrata Ubrzava vremenski okvir od dizajna do tržišta kroz saradnju i ponovno korištenje IP-a otvorenog koda.


RISC-V aplikacije kako programeri i proizvođači svih vrsta i veličina nastavljaju implementirati RISC-V, softver, hardver i procesori izgrađeni za i oko ovog ISA otvorenog koda će se razmnožavati.
RISC-V će postati sveprisutan i predviđa se da će otvoriti "put za sledećih 50 godina računarskog dizajna i inovacija."
Razne aplikacije za RISC-V uključuju.
Veštačka inteligencija.
Proširena virtuelna stvarnost.
Automobilski i autoindustrijski domeni na svim poljima.
Korištenje u oblaku.
Računarski uređaji i upravljači.
Procesori opšte namene.
Internet stvari.
Mašinsko učenje.
Mrežni hub i ostala infrastruktura mreža.
Virtualna stvarnost Dokazana priroda otvorenog koda RISC-V je ključna jer omogućuje manjim programerima i proizvođačima da dizajniraju i grade hardver bez troškova licenciranja vlasničkih ISA-ova i plaćanja datih licenci.
Kao rezultat toga, firme svih veličina mogu inovirati i stvarati, stavljajući najbolje proizvode na tržište za napredak industrije i dobrobit potrošača u celini.

Izgovara se kao "rizik pet", RISC-V je ISA koji se formira na principima računara sa smanjenim skupom instrukcija (RISC).
Arhitektura skupa instrukcija (ISA) deo je apstraktnog modela računara koji daje definiciju kako CPU kontroliše softver.
ISA deluje kao komandni most između hardvera i softvera, određujući šta procesor može raditi kao i kako to radi.

 

Attachments

  • risc V illo.jpg
    risc V illo.jpg
    65.5 KB · Views: 0

Bojan970

Well-known member
Joined
Jan 12, 2021
Messages
612
Reaction score
343
With the new edition of the NitroWall, Nitrokey expands the predecessor by a few points. Equipped with an Intel quad-core i7-8550U CPU and up to 32 GB RAM, the Nitrowall NW678 is a hardware firewall, intrusion prevention system (IPS) and VPN gateway in one and serves professional requirements. As usual with Nitrokey, the company relies on open source firmware and software.





With OpenWRT WLAN

While the predecessor relied on the OPNsense open source firewall distribution based on FreeBSD and HardenedBSD for the software, with the NitroWall NW678 the customer can choose between OPNsense and OpenWRT. Instead of a proprietary BIOS, the open source firmware Coreboot and SeaBIOS is used in the NitroWall, which offers transparency, minimal attack surface and high speed. The Intel Management Engine is disabled.


6x Gigabit Ethernet The NitroWall NW678


The NitroWall NW678 offers six Gigabit Ethernet connections and when using OpenWRT also for WLAN via WiFi-5 wireless networks with 2.4 GHz and 5 GHz. The other connections offer 4 x USB 3.0, 1x HDMI and 1x RS232. In addition to the OPNsense or OpenWRT installed by default, the NitroWall can also be operated with other operating systems such as pfSense, Ubuntu, Windows or Proxmox.



Robust metal housing

The fanless housing with the dimensions 162x125x67 mm is made of metal. Thanks to the closed housing and the compact size, the NitroWall is suitable in connection with operating systems such as e.g. B. Ubuntu or Windows as a robust industrial PC. NitroWall is designed for professional applications, but can also be operated behind a home router. NitroWall NW678 can now be ordered in the Nitrokey shop for 754 euros in the basic configuration with 8 GB RAM and without SSD.
 

Attachments

  • nitrowall-747x400.jpeg
    nitrowall-747x400.jpeg
    31.9 KB · Views: 1

Bojan970

Well-known member
Joined
Jan 12, 2021
Messages
612
Reaction score
343
Large 17.3-inch screen with plenty of workspace and portable at the same time: The InfinityBook S 17 - Gen7 with energy-saving yet powerful Intel Core i5-1240P and i7-1260P processors is a compact and very thin desktop replacement for office and everyday use.


This is made possible by 8 Efficient-cores and 4 Performance-cores, which provide both CPUs with a great performance while consuming only a maximum thermal design power of 28 watts. Thanks to its modern, extremely slim screen bezels all around, the InfinityBook S 17 even combines a large 17.3-inch Full HD display with chassis dimensions formerly seen only on 15-inch notebooks!


But size alone is not everything. That's why the new IBS 17 is also packed with modern technology: The ergonomic and cooling-optimized Lift-Up hinge, power efficient yet fast Intel Alder Lake CPUs with integrated Iris Xe Graphics, Thunderbolt 4 and a big 73 Wh battery are highlights of the large yet compact 17 inch Linux business notebook.

 

Attachments

  • 139981_18.jpg
    139981_18.jpg
    133.7 KB · Views: 1
  • IBS17-Gen7_herobanner.jpg
    IBS17-Gen7_herobanner.jpg
    265.7 KB · Views: 1
  • IBS17_multitasking.jpg
    IBS17_multitasking.jpg
    139.6 KB · Views: 1

Bojan970

Well-known member
Joined
Jan 12, 2021
Messages
612
Reaction score
343
Svi znamo narodnu izreku koliko para toliko i muzike.
Nažalost ta izreka je danas postala sinonim života uopšte pa i na IT - tehniku generalno a tu se ljudi snalze na razne načine kako do dobre profesionalne mašine za rad bilo da se radi o laptopu u varijanti radne stanice - servera za audio video animaciju - Cad programe - programiranje - 3D animaciju za civilnu ili vojnu upotrebu odnosno od studenta do naučnika u svim oblastima u kojima je on neizostavan kao sredstvo za rad.
Sa tim u vezi postavljam vam dva linka čisto radi informativnog karaktera šta je to što se nudi od laptopova trenutno ali nije od svakodnevnih brendiranih marki gde se ponekad plača samo ime nečega a u hardwerskom delu nije kao u reklami.
Elem radi se o dve marke laptopova prva je XMG mnogo pristupačniji sa cenama i ponudama link do istog https://bestware.com/en/laptop/xmg-laptops
https://bestware.com/en/laptop drugi link do computer shop-a
A druga je naravno EUROCOM - Europe.Koji ima dosta toga u ponudi ali naglasavam cena je jako visoka.
 
Top