Dobrodošli na FOSS Srbija

Free and Opensource Srbija je skup entuzijasta i ljubitelja slobodnog i otvorenog koda. Cilj nam je okupiti sve istomišljenike na jednom mestu i stvoriti najveći globalni OpenSource projekat u Srbiji i šire!

  1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Apache na CentOS 6.5

Discussion in 'Opšte diskusije' started by MSEdition, 03.02.2014.

  1. MSEdition

    Korisnik

    Joined:
    14.09.2012
    Messages:
    91
    Likes Received:
    12
    Okruženje:
    Lxde
    Sistem:
    Mint
    Instalirao sam CentOS na virtuelnoj i hteo sam da mi služi za web server. Kada sam našao neki tutorijal na netu kako se instalira apache na CentOS krenuo sam sa instalacijom iz terminala i naišao na grešku:

    screenshot.png

    Šta mi je činiti?
     
    Collapse Signature Expand Signature
  2. Filip

    Korisnik

    Joined:
    21.07.2012
    Messages:
    3,305
    Likes Received:
    1,606
    Location:
    Beograd
    Okruženje:
    Xfce
    Sistem:
    TRIOS
    su
    visudo

    Pa nadji liniju:
    "root ALL=(ALL) ALL"

    pa ispod nje napisi
    tvoje_korisnicko_ime ALL=(ALL) ALL

    Onda opici :wq da sacuvas i izadjes. LogOut/LogIn i radice ti sudo... :)
     
    Collapse Signature Expand Signature
  3. MSEdition

    Korisnik

    Joined:
    14.09.2012
    Messages:
    91
    Likes Received:
    12
    Okruženje:
    Lxde
    Sistem:
    Mint
    Prvenstveno hvala na brzom odgovoru i što je najvažnije proradilo je. :D
     
    Collapse Signature Expand Signature
  4. klod

    Korisnik

    Joined:
    25.07.2013
    Messages:
    365
    Likes Received:
    129
    Location:
    Beograd
    Sistem:
    Arch
    Ćofi, meni to liči na hak, zar ne treba prosto da se doda u sudo grupu?


    Ovako:

    usermod -aG sudo milos

    I proveri da li u visudo (odnosno sudoers) imaš liniju:
    %sudo ALL=(ALL:ALL) ALL
     
    Collapse Signature Expand Signature
  5. Vladimir

    Staff Member

    Joined:
    12.01.2012
    Messages:
    9,207
    Likes Received:
    3,911
    Location:
    /home
    Okruženje:
    Xfce
    Sistem:
    FreeBSD
    Hak? Kakav hak?

    Ovo što je Ćofika predložio je jedan od uobičajnih koraka kada se radi podešavanja apache-a, jer ako hoćeš da određen korisnik ima root privilegije a ne bude direktno u sudo grupi.
     
    Collapse Signature Expand Signature
  6. klod

    Korisnik

    Joined:
    25.07.2013
    Messages:
    365
    Likes Received:
    129
    Location:
    Beograd
    Sistem:
    Arch
    Pa mislim, zašto ne bi bio u sudo grupi? U čemu je razlika, sem što je ovako logičnije? :))
     
    Collapse Signature Expand Signature
  7. Vladimir

    Staff Member

    Joined:
    12.01.2012
    Messages:
    9,207
    Likes Received:
    3,911
    Location:
    /home
    Okruženje:
    Xfce
    Sistem:
    FreeBSD
    Napisao sam ti gore zašto tako... odnosno to je jedna od mogućnosti da se tako "opravda" postupak.

    Kada se upravlja većim brojem virtuala a određen broj korisnika nije sudo ali je root (po definiciji ne imenu) na sistemu zbog sigurnosti, onda se ovako rešava to i eskivira sudo grupa zbog potencijalnih upada u sistem. Ovo nema veze kada je u pitanju dekstop ali kao serverska stanica ovo rešenje se često primenjuje i vrlo često na tutorijalima na netu možeš videti ovako rešeno dodavanje korisnika kao root.

    Takođe ako na sistemu recimo nemaš sudo instaliran uopšte ovo se primenjuje.
     
    Collapse Signature Expand Signature
  8. MSEdition

    Korisnik

    Joined:
    14.09.2012
    Messages:
    91
    Likes Received:
    12
    Okruženje:
    Lxde
    Sistem:
    Mint
    Jel možete da mi objasnite kako da promenim defaultnu adresu Apache servera. Sada glasi 192.168.217.128?
     
    Collapse Signature Expand Signature
  9. Dragan

    Staff Member

    Joined:
    13.01.2012
    Messages:
    6,384
    Likes Received:
    3,756
    Location:
    jóhonaaʼéí
    Okruženje:
    Xfce
    Sistem:
    TRIOS
    Ne određuje Apač ip adresu, nju dodeljuje ruter/modem ili šta već, zavisno od toga kako je mreža konfigurisana.
    Ako je podešen za više virtuelnih hostova, jedino što može da uradi je da raspodeli portove po hostovima

    http://httpd.apache.org/docs/2.2/bind.html

    Zašto bi uopšte menjao ip?

    EDIT:

    Po ip adresi koju si naveo, rekao bih da je to neki MicroTik ruter..vrlo verovatno da imaš dinamičku ip adresu kod provajdera, i da ti je ruter podešen na dhcp..restartuj ruter, zatim i apač, i on će pokupiti novu odresu sa rutera..
     
  10. MSEdition

    Korisnik

    Joined:
    14.09.2012
    Messages:
    91
    Likes Received:
    12
    Okruženje:
    Lxde
    Sistem:
    Mint
    Jel misliš u podešavanjima mreže? Tu sam namestio željenu adresu ali sada CentOS nije na toj adresi. Pa želim da pristupim serveru van lokala. A za to moram da radim port forwarding na svom ruteru. Kada pokušam to da namestim (pošto su meni sve adrese na 192.168.0.X) javlja grešku kada hoću da stavim port forwarding na 192.168.217.128. Nisu u istom subnetu
     
    Collapse Signature Expand Signature
  11. Vladimir

    Staff Member

    Joined:
    12.01.2012
    Messages:
    9,207
    Likes Received:
    3,911
    Location:
    /home
    Okruženje:
    Xfce
    Sistem:
    FreeBSD
    Čekaj podigao si apache u lokalu i hoćeš da mu pristupiš preko interneta?
     
    Collapse Signature Expand Signature
  12. MSEdition

    Korisnik

    Joined:
    14.09.2012
    Messages:
    91
    Likes Received:
    12
    Okruženje:
    Lxde
    Sistem:
    Mint
    Pa da. Problem je što neće ni u lokalu. Na VMware mi je CentOS. Znam da trebam da uradim port forwarding
     
    Collapse Signature Expand Signature
  13. Dragan

    Staff Member

    Joined:
    13.01.2012
    Messages:
    6,384
    Likes Received:
    3,756
    Location:
    jóhonaaʼéí
    Okruženje:
    Xfce
    Sistem:
    TRIOS
    Šta kaže ifconfig u centosu?

    I zar ti nije lakše da ruter prebaciš u bridge mod sa računarom, pa onda blokiraš sve portove koji ti ne trebaju za pristup spolja?
     
  14. Vladimir

    Staff Member

    Joined:
    12.01.2012
    Messages:
    9,207
    Likes Received:
    3,911
    Location:
    /home
    Okruženje:
    Xfce
    Sistem:
    FreeBSD
    Pa to je dosta kompleksan posao jer moraš imati DNS-ove podešene. Jel si ikada radio sa postavkom dinamičkih DNS-ova da bi lokalu pristupio spolja?

    Treba da binduješ kasnije te DNS-ove kako nebi posle svakog restarta računara ponovo prolazio kroz konfiguracioni proces. Nije to tek klik klik, done. Takodje ti treba fiksna IP adresa.
     
    Collapse Signature Expand Signature
  15. Dragan

    Staff Member

    Joined:
    13.01.2012
    Messages:
    6,384
    Likes Received:
    3,756
    Location:
    jóhonaaʼéí
    Okruženje:
    Xfce
    Sistem:
    TRIOS
    Može i dinamička preko ddns-a..
     
  16. Vladimir

    Staff Member

    Joined:
    12.01.2012
    Messages:
    9,207
    Likes Received:
    3,911
    Location:
    /home
    Okruženje:
    Xfce
    Sistem:
    FreeBSD
    Da naravno ali onda se podrazumeva da zna da podesi ddns, ima na internetu dosta tutoriala za free dns tj da i ako imaš dinamičku IP adresu podesiš DNS lako da ga ne gubiš svaki put kada resetuješ komp ili virtualu.
     
    Collapse Signature Expand Signature
  17. MSEdition

    Korisnik

    Joined:
    14.09.2012
    Messages:
    91
    Likes Received:
    12
    Okruženje:
    Lxde
    Sistem:
    Mint
    Ovako, ja sam na viruelnoj koristio Ubuntu i na njemu imao Apache koji sam bez prvelikih podešavanja zajedno sa port forwardingom konfigurisao da pristupam spolja. Nisam znao da je sa CentOS to komplikovanije toliko.
     
    Collapse Signature Expand Signature
  18. Vladimir

    Staff Member

    Joined:
    12.01.2012
    Messages:
    9,207
    Likes Received:
    3,911
    Location:
    /home
    Okruženje:
    Xfce
    Sistem:
    FreeBSD
    Nema to veze (u tolikoj meri) sa CentOS, Ubuntu, Debian ili Arch, već ima sa postavkom u samom Apache fajlu.

    Ako ti nije problem kad budeš imao vremena napiši ovde taj lagani postupak koji si primenio na ubuntu
     
    Collapse Signature Expand Signature
  19. MSEdition

    Korisnik

    Joined:
    14.09.2012
    Messages:
    91
    Likes Received:
    12
    Okruženje:
    Lxde
    Sistem:
    Mint
    Pa ništa posebno. Podigao Ubuntu na VMware. 13.10. Instalirao Apache i PHP i MySQL preko terminala sa nekih od tutorijala na netu. Pogledao koja je IP adresa preko ifconfig. Nakon toga pristupio TP Link ruter. Uključio port forwarding ka toj adresi na portu 80. Pristupa i u lokalu i preko interneta. Probao preko telefona sa uključenim paketnim prenosom a isključenim wirelessom.
     
    Collapse Signature Expand Signature
  20. Vladimir

    Staff Member

    Joined:
    12.01.2012
    Messages:
    9,207
    Likes Received:
    3,911
    Location:
    /home
    Okruženje:
    Xfce
    Sistem:
    FreeBSD
    Pa ti onda ništa nisi podešavao unutar apache i bindovanje već si preko ritera čačkao, šta sada ne uradiš isto to!? To nema veze sa sistemom.
     
    Collapse Signature Expand Signature
SSL Certificate Biblioteka++ Tor anonimnost Cyberghost vyprvpn