Dobrodošli na FOSS Srbija

Free and Opensource Srbija je skup entuzijasta i ljubitelja slobodnog i otvorenog koda. Cilj nam je okupiti sve istomišljenike na jednom mestu i stvoriti najveći globalni OpenSource projekat u Srbiji i šire!

  1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Dual boot (sa komplikacijama)

Discussion in 'Sugestije, predlozi, saveti...' started by Prizma, 05.06.2017.

  1. Dragan

    Staff Member

    Joined:
    13.01.2012
    Messages:
    6,317
    Likes Received:
    3,679
    Location:
    jóhonaaʼéí
    Okruženje:
    Ostalo
    Sistem:
    Ostalo
  2. Prizma

    Korisnik

    Joined:
    13.02.2017
    Messages:
    12
    Likes Received:
    0
    Okruženje:
    Ostalo
    Sistem:
    Ostalo
    Dodao sam pitanjce u prethodni post, da se ne ponavljam ovde. Verovatno nisi video, jerbo je tvoj odgovor stigao simultano dok sam editovao post.
    Još me jedno zanima. Na osnovu čega si shvatio da mi je home particija formatirana kao FAT? ja ne vidim da to negde piše, a matriks još ne znam da čitam.
     
  3. Dragan

    Staff Member

    Joined:
    13.01.2012
    Messages:
    6,317
    Likes Received:
    3,679
    Location:
    jóhonaaʼéí
    Okruženje:
    Ostalo
    Sistem:
    Ostalo
    Piše :)
     
  4. Prizma

    Korisnik

    Joined:
    13.02.2017
    Messages:
    12
    Likes Received:
    0
    Okruženje:
    Ostalo
    Sistem:
    Ostalo
    Hm, da, vikipedija... Ne znam zašto mi ne pade na pamet :poop:
    Imam tu još neke sitnice nerazjašnjene oko uefi i root+home particije, al prvo ću malo sam da pročačkam za sada.
    E hvala ljudi.{1f918}
     
  5. Dragan

    Staff Member

    Joined:
    13.01.2012
    Messages:
    6,317
    Likes Received:
    3,679
    Location:
    jóhonaaʼéí
    Okruženje:
    Ostalo
    Sistem:
    Ostalo
  6. 1443

    Korisnik

    Joined:
    15.02.2016
    Messages:
    85
    Likes Received:
    53
    Okruženje:
    Cinnamon
    Sistem:
    Mint
    Онда сам ја претерао... Не важи за све дистрибуције. ОК.
    Зар то исто не важи за било коју партицију, била она /home или нпр. /data?
    Зашто скоро свака дистрибуција корисницима представља /home као предвиђени фолдер за податке? Која је онда улога /home фолдера? Само да чува подешавања?
    На крају крајева, шта добијам тиме што не користим /home за податке (поготово ако се узме у обзир да ми је у интересу да подешавања опстану)?
     
  7. Prizma

    Korisnik

    Joined:
    13.02.2017
    Messages:
    12
    Likes Received:
    0
    Okruženje:
    Ostalo
    Sistem:
    Ostalo
    Osim ako neko ne postavi pitanje umesto mene :D
    I ja sam mislio da je /home neka autonomna pokrajina sa odličnim diplomatskim odnosima sa bilo kojim distrom. Što me vraća na pitanje da ako sve tutnem u /root (komp ionako ima samo jednog korisnika, osim ako nemam krizu identiteta) sve će raditi pod super-userom. Već sam napravio par brljeva sa šerovanjem fascikli i razlikom podešavanja istih, jer nisu isti za S-usera i običnog korisnika.
     
  8. Dragan

    Staff Member

    Joined:
    13.01.2012
    Messages:
    6,317
    Likes Received:
    3,679
    Location:
    jóhonaaʼéí
    Okruženje:
    Ostalo
    Sistem:
    Ostalo
    Podešavanja kroz instaler se ne upisuju na sve particije koje postoje na disku, samo na one koje označiš za instalaciju...u opštem slučaju, to su "/" (root), i ako želiš odvojen home, onda i "/home". Tu treba dodati i efi (boot) particiju, ali je ona neophodna samo kod uefi sistema, već sam to naglasio. Dakle, ako imaš još 10 particija, instaler ih neće dirati, osim ako to explicitno ne zatražiš kroz custom particionisanje.
    Atavizam, i to sam već rekao :)
    Po FHS, /home folder jeste predviđen za čuvanje programskih podešavanja nekih aplikacija(ne svih) za određenog korisnika, kao i podataka koji pripadaju tom korisniku (dokumenta, slike itd..). Međutim, FHS je nastao u vreme kada su korisnici instalirali jednom sistem i koristili ga dugo. Danas je drugo vreme, mnogo korisnika koristi više sistema istovremeno, i to potpuno različitih. U tom kontekstu, nije daleko od pameti da se podaci potpuno izdvoje iz /home foldera, na posebnu particiju, ili čak na poseban disk(ove)...
    Moj primer: od 4 hard diska u računaru, 2 koristim isključivo za podatke, a druga 2 isključivo za operativne sisteme...OI, TRIOS (2 komada) i Suse. Prednost takve postavke je u tome što su moji podaci uvek dostupni, iz bilo kojeg sistema, a istovremeno i zaštićeni od eventualnih brljotina bilo kojeg od 4 sistema koja koristim. ZFS koji koristim u OI, pa sam ga spakovao i u TRIOS, upravo da bih mogao da pristupam i ZFS datasetovima i iz linuxa, posebna je priča, koja prevazilazi ovu temu. Dakle, podaci su na prvom mestu, zatim na drugom mestu po važnosti su podaci, pa na trećem mestu opet podaci...pa tek tamo negde na 16-om mestu po važnosti su podešavanja pojedinog operativnog sistema ;) Jednom sam izgubio meni vrlo bitne podatke pre nekih 15-ak godina, i nikada više se to neće desiti.
    Napominjem da je ovo moje viđenje stvari, a da svako drugi ima pravo da koristi i računar i podatke onako kako želi :)
     
    marecare likes this.
  9. Dragan

    Staff Member

    Joined:
    13.01.2012
    Messages:
    6,317
    Likes Received:
    3,679
    Location:
    jóhonaaʼéí
    Okruženje:
    Ostalo
    Sistem:
    Ostalo
    Ovo je ozbiljan no-no :)
    Brkaš pojmove "jedna particija za ceo sistem" i "/root" direktorijum u okviru "/" (osnovni dir na toj jednoj particiji..)
    Korišćenje linux/unix računara stalno pod super-user nalogom ne da se ne preporučuje, nego može da ima vrlo ozbiljne posledice i po iskusne korisnike ako su nepažljivi, kamoli za neiskusne...
     
  10. 1443

    Korisnik

    Joined:
    15.02.2016
    Messages:
    85
    Likes Received:
    53
    Okruženje:
    Cinnamon
    Sistem:
    Mint
    Извини што ти реметим тему :D

    Тако сам и мислио. Нисам разумео...
    ...али није ни битно.

    Кад си рекао да је одвајање /home од root-а будалаштина, помислио сам да мислиш и на single-boot поставке. Одатле и забуна.
     
  11. Prizma

    Korisnik

    Joined:
    13.02.2017
    Messages:
    12
    Likes Received:
    0
    Okruženje:
    Ostalo
    Sistem:
    Ostalo
    Још једно питање (кратко?), ако није проблем. Мој комп није прикачен на интернет, имам WiFi картицу, тако да већина програма која се аутоматски скида при инсталацији, није скинуто. На други рачунар сам скинуо iw.rpm (небитна верзија), ставио на усб, усб тутнуо у комп, урадио mount на неки фолдер који сам направио, а фолдер преко Yast-a претворио у offline repository и нормално инсталирао. Интернет ради, све је под конац. Занима ме (вежбе ради), како се фолдер претвара у offline repository путем терминала. Све сам остало успешно одрадио користећи само терминал, једино ми је ово остало нерешено. И да ли је уопште потребно правити репозиторијум (не знам превод за реч) или може само да се нађе фајл и инсталира као такав помоћу sudo apt-get/yum...?
     
  12. Dragan

    Staff Member

    Joined:
    13.01.2012
    Messages:
    6,317
    Likes Received:
    3,679
    Location:
    jóhonaaʼéí
    Okruženje:
    Ostalo
    Sistem:
    Ostalo
    Ovo zavisi najviše od tvojih potreba...za jedan, ili svega nekoliko, paketa nema baš previše smisla praviti repozitorijum/skladište paketa.
    Ako pak želiš, vežbe radi, da napraviš lokalni repo, i to može, nije problem:
    1) Za debian/oide, možeš da napraviš lokalni repo/folder u koji ćeš smestiti više .deb paketa...jednostavno uputstvo imaš npr ovde:
    How to create a local APT repository?
    2) Za Suse:
    openSUSE – Create your own Software Repository @ 1
     
  13. Lazar

    Saradnik

    Joined:
    01.09.2013
    Messages:
    481
    Likes Received:
    249
    Okruženje:
    Ostalo
    Sistem:
    Slackware
    Za par paketa, uvek bih koristio ili rpm -i ime_paketa.rpm (može i zypper in ili dnf install) ili dpkg -i za .deb pakete.
     
    Dragan likes this.
  14. Prizma

    Korisnik

    Joined:
    13.02.2017
    Messages:
    12
    Likes Received:
    0
    Okruženje:
    Ostalo
    Sistem:
    Ostalo
    Заборавих да се захвалим. Не знам колко давим људе овде за ова објашњења, мада ће можда будућим линуксерима ово помоћи. Успут, након овог питања, могао бих да променим име у "triple boot sa ceskanjem po glavi"... Дакле:

    Имам EFI систем и форматирао сам MBR диск са Win7 и други GPT диск на коме је инсталиран OpenSuse. Направио сам Bios boot партицију од око 300 мегабајта и root од 300 гига. Остало ми је 165 и фртаљ гигабајта неискоришћених (неформатираних, никаква партиција везана за сусе), на које сада покушавам да инсталирам Arch. Прошло је више од месец дана, сматрам да је време да пређем на тамну страну ако се већ зезам са овим.

    Проблем настаје код прављења партиција. За почетак сам кренуо линијом мањег отпора и користим cfdisk, он има какав такав интерфејс, не знам да у parted-у дефинишем величину по цилиндрима (и добијем мегабајта колико желим). Верујем да није тешко срачунати (мада сам видео да не мора тако), али отом потом. Направио сам две партиције. Још једну Bios boot ( јер GPT+EFI) али за Арч (за његов кернел ако се не варам?). Друга је root (x86_64). Проблем настаје што када ударим 'write' у интерфејсу неће да их упише (did not write partitions...). Када изађем из програма и проверим стање диска, ваистину, није ме лагао. Ту су само Suse-тове партиције.

    Битно ми је и да напоменем да интернет немам, а нисам га претходно конфигурисао (јесам у Сусету). Ово нема везе са партицијама, мислио сам да то урадим касније, када се OS инсталира.
     
  15. Mikulino

    Korisnik

    Joined:
    24.12.2012
    Messages:
    237
    Likes Received:
    113
    Location:
    Ispod krova, pored razbijenog Windowsa
    Okruženje:
    Mate
    Sistem:
    Mint
    Collapse Signature Expand Signature
  16. Dragan

    Staff Member

    Joined:
    13.01.2012
    Messages:
    6,317
    Likes Received:
    3,679
    Location:
    jóhonaaʼéí
    Okruženje:
    Ostalo
    Sistem:
    Ostalo
    @Mikulino
    TRIOS ima ugrađen refind, i u live iso, i na instaliranom sistemu, ukoliko detektuje uefi...ne znam kakva je situacija kod @Prizma -e, odnosno kako je TRIOS instaliran, sa refind ili bez njega...
     
  17. Prizma

    Korisnik

    Joined:
    13.02.2017
    Messages:
    12
    Likes Received:
    0
    Okruženje:
    Ostalo
    Sistem:
    Ostalo
    Dragan:
    ne znam kakva je situacija kod @Prizma -e, odnosno kako je TRIOS instaliran, sa refind ili bez njega...


    Nemam instaliran TRIOS.

    Sto se tice formatiranja particija, uspesno izvrseno sa fdisk-om. Izgleda da cfdisk ima neki bag (skoro procitao otkuda bas izraz 'bug', upisao sam se od smeha').
    Prikacicu komp na net preko kabla, ovo sa podesavanjem wifi-a u toku instalacije je !@#$%
     
  18. Dragan

    Staff Member

    Joined:
    13.01.2012
    Messages:
    6,317
    Likes Received:
    3,679
    Location:
    jóhonaaʼéí
    Okruženje:
    Ostalo
    Sistem:
    Ostalo
    Ok, ja sam nešto pobrkao, pa sam pogrešno (u)mislio da imaš i TRIOS instaliran.
    Onda sam pogledao početak teme na prvoj strani i shvatio da ponekad čitam "dijagonalno" :)
     
SSL Certificate Biblioteka++ Tor anonimnost Cyberghost vyprvpn