Dobrodošli na FOSS Srbija

Free and Opensource Srbija je skup entuzijasta i ljubitelja slobodnog i otvorenog koda. Cilj nam je okupiti sve istomišljenike na jednom mestu i stvoriti najveći globalni OpenSource projekat u Srbiji i šire!

 1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Hello

Discussion in 'Predstavite se' started by Kobajagi, 24.07.2018.

 1. Kobajagi

  Korisnik

  Joined:
  23.07.2018
  Messages:
  6
  Likes Received:
  12
  Okruženje:
  Xfce
  Sistem:
  Manjaro
  Pozdrav svima.

  Koristim Linux kao osnovni sistem već duže vreme i generalno sam u open source vodama. Bavim se programiranjem profesionalno, Golang-om u poslednje vreme.

  Main mahina mi je Manjaro na starom dobrom thinkpad-u. Imam i pet projekat na desktopu sa Void linux-om (libreboot + musl + dwm). Zapravo sam ga koristio za development neko vreme, ali je prestao da se boot-uje od 4.12 kernel-a (4.11 još uvek radi) a previše sam lenj da debagujem (u moju odbranu, ne mogu lako da izvučem debug poruke).
  Koristim Ubuntu Touch telefon (OS je uzgred preživeo Cannonical ako neko nije ispratio), imam i N900 sa PostmarketOS-om (koji ne koristim ali pratim kako napreduje projekat).

  Kao kontrast onome čime se bavim, nisam previše društven online (držim se mejla) i jako sam malo upućen u lokalna foss desavanja. Slučajno sam naleteo na TRIOS projekat pa mi je bilo interesantno da ima ljudi ovde sa dovoljno znanja (i smelosti) da upakuju sopstveni Distro. Ispratiću TRIOS kao projekat (ne brine me što je u fluksu trenutno).
   
  Ladislav and merin like this.
 2. Dragan

  Staff Member

  Joined:
  13.01.2012
  Messages:
  6,950
  Likes Received:
  4,297
  Location:
  jóhonaaʼéí
  Okruženje:
  Xfce
  Sistem:
  TRIOS
  Hello @Kobajagi i dobrodošao na forum :)

  Zanimljivo mi je tvoje gledište oko "smelosti" za pakovanje distroa...zašto misliš da je tu potrebna neka velika smelost?
   
 3. Vladimir

  Staff Member

  Joined:
  12.01.2012
  Messages:
  9,516
  Likes Received:
  4,288
  Location:
  /home
  Okruženje:
  Kde5
  Sistem:
  CentOS
  Dobrodošao na forum ;)
   
  Collapse Signature Expand Signature
 4. Kobajagi

  Korisnik

  Joined:
  23.07.2018
  Messages:
  6
  Likes Received:
  12
  Okruženje:
  Xfce
  Sistem:
  Manjaro
  Smelost jer treba uložiti ogroman trud da kompletiraš projekat te vrste. Nije frka napraviti software koji radi šta treba, al da to postane community projekat trebaš da se baviš sa još brdo pratećih stvari, od održavanja arhitekture do brendinga. Distro je kapiram najzahtevniji, meni su i banalni projekti bili naporni. Zato sam usvojio suckless filozofiju kao izgovor za user unfriendliness :)
   
  Ladislav, Miki and Dragan like this.
 5. 1443

  Korisnik

  Joined:
  15.02.2016
  Messages:
  210
  Likes Received:
  124
  Okruženje:
  Cinnamon
  Sistem:
  Mint
  Какви су утисци? Јел' ради стабилно? Мане/предности у односу на фабрички firmware (у смислу функционалности)?

  Малтене, опет иста питања :D (осим последњег). Узгред, који је телефон?
   
 6. Kobajagi

  Korisnik

  Joined:
  23.07.2018
  Messages:
  6
  Likes Received:
  12
  Okruženje:
  Xfce
  Sistem:
  Manjaro
  Libreboot:
  Stabilan? Definitivno. Nisam nikad imao problema sa crush-evima ili bilo čime te vrste. Moj problem sa Void linuxom je specifičan pa ne bih krivio Libreboot za to. Ali libreboot dolazi sa puno perk-ova, jer open-source po svaku cenu znači puno kompromisa. Primera radi, eksterna grafička ne radi sa libreboot-om po default-u, iako možeš da kompajliraš custom libreboot (libreboot je blob-free verzija coreboot-a) tako da zameniš grub za seabios-om i onda će raditi. U teoriji sve možeš da podesiš kako želiš, ali u praksi za bilo koje podeševanje moraš da rekompajliraš kod što nije naivno jer ako zezneš nešto nije baš lako da reflash-uješ pokvaren bios. Ne postoji step by step uputstvo za većinu konfiguracije a uraditi sam bilo šta ozbiljnije je van mogućnosti većine korisnika (uključujući i mene). Definitivno se odrečeš mnogo stvari. Najiskrenije, libreboot je isključivo ideološka stvar (Intel ME free i ta spika), nema on tehničkih prednosti. Čist coreboot recimo ima i preporučio bih coreboot pre bios-a u svakoj situaciji. Zbog svega navedenog sam i nazvao svoj libreboot sistem pet projektom. Trenutno konj na koga se kladim je RISC-V, libreboot mi je tu kao workaround za loš hardware.

  Ubuntu Touch:
  Telefon koji koristim je BQ Aquaris 4.5. To je low-end telefon koji je fabrički išao sa ubuntu touch-om dok je Canonnical gurao tu priču (ja kupio na kupujemprodajem pre nekih 2 godine :)). Obzirom da je low-end telefon, spor je sam po sebi tako da u startu ne dolazi sa puno očekivanja. OS je prilično dobar i ne bih rekao da su Android ili iOS nešto više user friendly. Ono što zapravo sprečava utouch da pređe u mainstream je nedostatak aplikacija. UTouch koristi QT za UI. Ne postoji Java i ne mogu se portovati Android aplikacije. Ideja iza UTouch je convergence i plan je bio da Unity bude spona da Linux desktop aplikacije rade na telefonu. To je trebalo da bude kompenzacija za nedostatak aplikacija i to je neki ideal zbog koga sam počeo i još uvek koristim Ubuntu Touch.
  Trenutno, najočigledniji nedostatak je nepostojanje chat aplikacija. Jedino Telegram radi na UTouch-u (sa ograničenim funkciconalnostima), nema vibera, whatsup-a itd (jer kompanije nisu zainteresovane da podrže OS sa trivijalnim procentom korisnika). Ako neko može da živi bez viber-a, onda je UTouch skroz prihvatljiv.
   
  Ladislav and 1443 like this.
SSL Certificate Biblioteka++ Tor anonimnost Cyberghost vyprvpn