Dobrodošli na FOSS Srbija

Free and Opensource Srbija je skup entuzijasta i ljubitelja slobodnog i otvorenog koda. Cilj nam je okupiti sve istomišljenike na jednom mestu i stvoriti najveći globalni OpenSource projekat u Srbiji i šire!

  1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

NEW CHAT :)

Discussion in 'Opšte diskusije' started by Dragan, 12.05.2017.

  1. Jocix

    Korisnik

    Joined:
    02.05.2018
    Messages:
    137
    Likes Received:
    144
    Location:
    Linux Universe
    Okruženje:
    Pantheon
    Sistem:
    Elementary
    Ovaj "UljezD" što bi rek'o @Dragan se svako malo nadograđuje. :D

    SystemD.jpeg
     
    Collapse Signature Expand Signature
    Ladislav, Misko_2083 and Miki like this.
  2. Miki

    Saradnik Korisnik

    Joined:
    06.02.2016
    Messages:
    598
    Likes Received:
    403
    Okruženje:
    Mate
    Sistem:
    Arch
    @Jocix Da bi kancer napredovao mora da se širi.
     
    Ladislav, Dragan and Jocix like this.
  3. Misko_2083

    Saradnik

    Joined:
    15.03.2015
    Messages:
    304
    Likes Received:
    620
    Sistem:
    Ostalo
    Imam ovaj privezak/kameru na kojoj piše samo WD-40. Ako se dobro sećam na internu žemoriju može da stane oko 20 slika neke male rezolucije, možda 0.3 megapiksela ili manje . Usb konektor je otpao, ne sećam se koji beše. Mini usb tip A ili tip B. Svejedno, pinovi na oba tipa idu redom 1, 2, 3, 4.
    Mislim da kamera može da radi u webcam režimu kad je povezana usb kablom. Pokušavao sam da zavarim tanke žice ostatka običnog usb kabla čiji sam drugi kraj upotrebio za jedan drugi projekat, ali zaista je sitno. Ovo mi je drugi neuspeli pokušaj. Kada spojim VCC (crvenu žicu) na mesto gde je bio prvi pin, a GND (crnu žicu) na zadnji pin, kamera daje isti zvučni signal kao kada se ubaci baterija. Krajnji pinovi mogu da se zavare ali oni u sredini koji služe za prenos podataka prave problem. Čime bih mogao da ih odvojim da bi kalaj zahvatio samo jedan pin? Gledao sam kako ljudi popravljaju mikro elektroniku na jutubu i pitam se kako im to uspeva. IMG_20180801_181338.jpg
     
    Jocix likes this.
  4. Prizma

    Korisnik

    Joined:
    13.02.2017
    Messages:
    114
    Likes Received:
    48
    Location:
    Belgrade
    Okruženje:
    Xfce
    Sistem:
    OpenSuse
    УФ, кратко питањце, а ако је још дужи одговор, онда нема везе, читам даље... Имам два ефија, sda1 лигњослав, sda3 виндослав. Grub OS prober никако да нађе страни ОС, што је ваљда нормално ако су на два ефија. Ствар је следећа, када маунтујем оба ефија, да видим садржај тих партиција, и микрософтов и линуксов стоје у EFI фолдеру, а оба имају подфолдер са именом boot и фајл bootx64.efi у њему. Прекопирам ја лепо цео садржај EFI виндоусовог фолдера у sda1 тако да је путања
    /mnt/lb/EFI/microsoft/"садржај микрософт ефија"
    где је lb фолдер у који сам маунтовао sda1, EFI је већ постојећи, а microsoft сам додао ја за садржај са sda3 (где је win ефи).
    Потом додам у /etc/grub.d/40_custom следећих пар линијица:
    Code:
    menuentry 'Windows10' {
    insmod part_gpt
    insmod chain
    set root='(hd0,gpt1)'
    chainloader /EFI/microsoft/Boot/bootx64.efi
    }
    и покренем
    grub2-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg (живео арч вики)

    Виндоус се појави као могућност, ал то је као тапета без зида, пријављује да не налази ефи фајл. Пробао сам и да ставим hd0,gpt3 у 40_custom, ал њет...
     
    #444 Prizma, 03.08.2018
    Last edited: 03.08.2018
  5. Dragan

    Staff Member

    Joined:
    13.01.2012
    Messages:
    6,950
    Likes Received:
    4,297
    Location:
    jóhonaaʼéí
    Okruženje:
    Xfce
    Sistem:
    TRIOS
    Probaj malo drugačiji 40_custom:
    Code:
    menuentry 'Windows10' {
    insmod part_gpt
    insmod ntfs
    insmod chain
    set root='(hd0,gpt3)'
    chainloader ($root)/EFI/microsoft/Boot/bootx64.efi
    }
    
    Ako ne pomogne, probaj da instaliraš grub customizer, GUI alatku za podešavanje gruba
     
    Prizma likes this.
  6. Prizma

    Korisnik

    Joined:
    13.02.2017
    Messages:
    114
    Likes Received:
    48
    Location:
    Belgrade
    Okruženje:
    Xfce
    Sistem:
    OpenSuse
    Значи да се држим ипак оригинал партиције, важи...
     
  7. Dragan

    Staff Member

    Joined:
    13.01.2012
    Messages:
    6,950
    Likes Received:
    4,297
    Location:
    jóhonaaʼéí
    Okruženje:
    Xfce
    Sistem:
    TRIOS
    @Prizma
    Nema tu nikakvih garancija da će biti ok.
    Postavka gruba koja radi na jednom računaru, može da bude potpuno pogrešna za neki drugi računar...to zavisi i od verzija gruba, odnosno sa kojim opcijama su kompajlirane, od verzija UEFI, od podešavanja biosa i još milion drugih sitnica.
    Zato sam u TRIOS za UEFI ubacio rEFInd, koji sve te probleme preskače, zaobilazi grub i može da podigne i svaki kernel direktno, zaobilazeći čak i sam EFI ako treba...
     
    Miki and stepski vuk like this.
  8. Prizma

    Korisnik

    Joined:
    13.02.2017
    Messages:
    114
    Likes Received:
    48
    Location:
    Belgrade
    Okruženje:
    Xfce
    Sistem:
    OpenSuse
    @Dragan
    Ма прорадило :cool:
    Само сам проверио и променио путању до ефи фајла ( ово за ($root) нисам знао) и генерисао нови конфигурациони фајл у /boot/grub2/ уместо у /boot/grub/ пошто тај употребљавам. За insmod морам да видим шта ради (убацује неке модуле, само да дођем до тога шта су модули).
    Хвала :)
     
    Dragan likes this.
  9. Miki

    Saradnik Korisnik

    Joined:
    06.02.2016
    Messages:
    598
    Likes Received:
    403
    Okruženje:
    Mate
    Sistem:
    Arch
    Dragan uvek korak ispred svih :D, može i da butuje bez GRUB-a. Bez zezanja TRIOS je stvarno mnogo drugačiji i napredniji od nekih drugih distroa u mnogim segmentima, al ja tek sad to uviđam.
     
    Dragan likes this.
  10. Dragan

    Staff Member

    Joined:
    13.01.2012
    Messages:
    6,950
    Likes Received:
    4,297
    Location:
    jóhonaaʼéí
    Okruženje:
    Xfce
    Sistem:
    TRIOS
    Malo isprobavao u Vboxu...jako brzo radi kao i nekad, samo mi se čini da je malkice konfuzan.
    Window Manager je flux/blackbox, a meni...delo autora Slax-a, jeste xlunch.
    Tek je xlunch konfuzan... :D
    Kompajlirao, isprobavam na TRIOS-u, ali mi se ne sviđa što je nekako nedovršen i neće da radi u desktop modu, kao što radi na Slax-u.
    Za kompajliranje, kod mene sam morao da mu dodam i jedan CFLAG (--std=c99) da bi prošlo, morao sam ručno da počistim icon-cache od neuspešno generisanih tema/foldera zato što se kompajler zaglavi kod njih itd. Takođe, od autora takvog parčeta se očekuje bar osnovna debianizacija paketa, ako je već prešao na debian kao bazu...
    Screenshot - 08042018 - 04:26:29 PM.png Screenshot - 08042018 - 04:34:31 PM.png

    EDIT:
    Vidim da ga i Arch ima u AUR
    AUR (en) - xlunch-git
    ...ajd ako ne mrzi vas korisnike Arch-a da ga isprobate, kako se ponaša kod vas?
     
    #450 Dragan, 04.08.2018
    Last edited: 04.08.2018
    Misko_2083 and Miki like this.
  11. Misko_2083

    Saradnik

    Joined:
    15.03.2015
    Messages:
    304
    Likes Received:
    620
    Sistem:
    Ostalo
    Što mi je poznata ta situacija sa CFLAG-om :D http://www.murga-linux.com/puppy/viewtopic.php?p=998515#998515
    Kao što reče Holanđanin u postu, xlunch ne podržava svg ikone. Ima neke bubice ali deluje korisno.

    Što se tiče desktop moda, xlunch se pozicionira na poslednje mesto u window stack-u, tako da su svi prozori iznad njega. Da li to znači znači da je xfdesktop iznad njega i pored toga što je xfdesktop root prozor?
    Izgleda da je tako. Radi na TRIOS-u sa Openbox-om.


    Takođe kaže da ako je u desktop modu ne reaguje ni na alt-tab: "Your window manager will not have any control over it, so xlunch does not receive any input or focus and it cannot be raised to front. This emulates desktop with icons. In Desktop mode, applications start using fork (as another process) and don't terminate the launcher. xlunch in this mode cannot be terminated (except by killing it with SIGTERM)" xlunch - application launcher for X
     
    #451 Misko_2083, 08.08.2018
    Last edited: 08.08.2018
    Miki and Dragan like this.
  12. Jocix

    Korisnik

    Joined:
    02.05.2018
    Messages:
    137
    Likes Received:
    144
    Location:
    Linux Universe
    Okruženje:
    Pantheon
    Sistem:
    Elementary
  13. Dragan

    Staff Member

    Joined:
    13.01.2012
    Messages:
    6,950
    Likes Received:
    4,297
    Location:
    jóhonaaʼéí
    Okruženje:
    Xfce
    Sistem:
    TRIOS
    Magarac.. :D
    Mislim...ako je već hteo nešto da hakne, mogao je to da uradi i preko neke javne wifi mreže, uz promenu mac adrese, ili nekog uređaja koji ne može biti detektovan kao njegovo vlasništvo, ili....ima milion načina da te ne mogu pronaći ako to ne želiš.
     
    Jocix and Miki like this.
SSL Certificate Biblioteka++ Tor anonimnost Cyberghost vyprvpn