Dobrodošli na FOSS Srbija

Free and Opensource Srbija je skup entuzijasta i ljubitelja slobodnog i otvorenog koda. Cilj nam je okupiti sve istomišljenike na jednom mestu i stvoriti najveći globalni OpenSource projekat u Srbiji i šire!

 1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

NEW CHAT :)

Discussion in 'Opšte diskusije' started by Dragan, 12.05.2017.

 1. Tanja

  Korisnik

  Joined:
  19.03.2013
  Messages:
  533
  Likes Received:
  377
  Okruženje:
  Xfce
  Sistem:
  Debian
  U Srbiji je generalno manjak zaposlenih sa IT znanjem u zdrastvu. Pa tako, mnoge stvari obavljaju "spoljni momci" i često po principu: ovaj održava mrežu, ovaj hardver, onaj softver, onaj sajt itd, a pod tim uslovima je teško postići koncenzus i ući u proces promene sistema u celoj organizaciji (bolnici, domu zdravlja i šta već).
  Ukoliko pak ima zaposlenih sa IT strukom, oni su kao nemedicinsko osoblje vrlo malo plaćeni i vrlo često "zaposleni drugog reda", pa verovatno nisu motivisani da se ozbiljnije pozabave nekim promenama, ne zbog fizičkog ili mentalnog napora, već što nije lako sa lekarima i sestrama ući u takav jedan proces.
  Evo, uveli IZIS, a gomila lekara nije znalo ni mail da otvori, lozinke redovno zaboravljaju, ne prave rasporede i jednostavno aktivno ili pasivno opstruiraju sve to... Zamisli sad još da im menjaš sistem...
   
 2. Vladimir

  Staff Member

  Joined:
  12.01.2012
  Messages:
  9,101
  Likes Received:
  3,811
  Location:
  /home
  Okruženje:
  Kde5
  Sistem:
  Arch
  Izvini ali ovo je sve samo nije tačno. Cela Srbija je prepuna naših domaćih firmi koje rade outsource-ing za inostrane firme, jer.... tamo mogu da naplaćuju svoje usluge jer na domaćem tržištu za njih nema mesta iz dva razloga:

  1. Nema ko da plati realnu cenu usluge, jer i dalje gomila firmi, ustanova, koječega radi na računarima od pre 20 godina.
  2. Nema mesta na državnim tenderima jer se tenderi nameštaju za firme koje veze nemaju sa IT branšom pa i oni rade preko trećih firmi i uzimaju pare.

  Ja poznajem ljude koji rade u Srbiji i rade za inostrane firme, jedan moj dobar poznanik radi godinama MySQL podršku za Facebook, prijatelj iz srednje škole radi trenutno na novom engine za gaming studio Crytec (studio koji pravi obrt od milijardu evra svake godine), imam još dosta prijatelja i poznanika koji rade u domaćim firmama koje rade kodiranje za firme iz Australije, Amerike, Holandije (to su najčešći saradnici sa sprskim developerima), pogledaj malo oglase po domaćim portalima prepun Beograd firmi sa timovima od pod 15-20 programera koji prave strašne obrte.... preko ne na domaćem tržištu.

  Dakle problem nije u "umovima", njih je oduvek bilo ovde i ranije u staroj Jugoslaviji je bilo naših intelektualaca koji su bili pioniri razvijanja novog doba u stranim firmama kao što su JVC, Intel, IBM i ostali giganti koji su krenuli pre 40 godina ozbiljan razvoj tehnologije. Jugoslavija je oduvek bila mesto gde si u svakom trenutku mogao da nađeš izvrsne programere. Nekada Beobanka je imala prva u evropi savremeni terminal i mejnfrejm o kakvom je recimo u to vreme Nemačka mogla samo da sanja.

  Problem je u državi i korumpiranosti a ne u tome da Srbiji fali "geekova"... Srbiji je, ja bih pre rekao, previše menadžera, advokata, sportskih trenera, PR menadzera, komercijalista, ekonimista, filozofa i ostale palamudrije koji u proseku iz godine u godinu imaju sve manje mozga a sve više prekomeran broj kadrova koji su neadekvatno "obrazovani", da ne kažem glupi ko.....
   
  Collapse Signature Expand Signature
  Vlad and Dragan like this.
 3. Tanja

  Korisnik

  Joined:
  19.03.2013
  Messages:
  533
  Likes Received:
  377
  Okruženje:
  Xfce
  Sistem:
  Debian
  @Vladimir

  Citirao si deo poruke, a nisi pročitao :D Rekla sam u zdrastvu pošto se o tome diskutovalo.

  Prema Ministarstvu zdravlja i Udruženju informatičara u zdrastvu na 258 zaposlenih u zdrastvu dođe jedan informatičar, a pouzdano znam da postoje domovi zdravlja i bolnice u Srbiji koje nemaju niti jednog zaposlenog informatičara, ili pak zdrastveni centri sa velikim brojem "ispostava" gde radi 2 do 3 zaposlena koji održavaju mrežu i hardvere.

  Jedan od razloga je što nemedicinsko osoblje (u koje bi spadali i informatičari) imaju jako niske plate, pa se trenutno radi na tome da se plate informatičara u zdrastvu izjednače sa platama medicinskog osoblja.
   
  Vladimir and Dragan like this.
 4. Dragan

  Staff Member

  Joined:
  13.01.2012
  Messages:
  6,182
  Likes Received:
  3,609
  Location:
  jóhonaaʼéí
  Okruženje:
  Xfce
  Sistem:
  TRIOS
  @Vladimir & @Tanja
  Oboje ste, svako sa svog stanovišta, u pravu, ali mislim da previđate jednu očiglednu činjenicu:
  Krajnji korisnici računara su n e p i s m e n i. Tačka. Fullstop.
  Ovde ne mislim na IT sektor, nego baš na krajnje korisnike.
  U slučaju zdravstva, to je upravo medicinsko osoblje..lekari, sestre, pomoćno osoblje itd.
  Po važnosti i potencijalno nesagledivo štetnim posledicama koje nestručno korišćenje računara može da izazove, to je ravno upravljanju motornim vozilom u javnom saobraćaju, ali bez ikakve obuke i tela koje bi verifikovalo poznavanje propisa i tehnički aspekt same vožnje.
  @Tanja
  Sama si rekla:
  Kao što je početkom prošlog veka svaka budala sedala za volan i izazivala saobraćajne nesreće, dok države to nisu shvatile pa uvele kakav-takav red kroz saobraćajne propise, tako je isto i danas...sve dok države ne shvate da ne može svaki lekar da koristi računar ako nema neophodan nivo znanja, neće biti bolje, i biće povremeni haos zbog nestručnog i neodgovornog korišćenja. Ne samo u zdravstvu, i ne samo u Srbiji.
  Lekare sam ovde naveo samo kao primer, ali isto se odnosi na sve druge zaposlene....ovo je postao planetarni problem, što dokazuje i najskorije dešavanje oko "sajber napada".
  Zamisli kada bi pilot u avionu mogao da leti bez ikakve letačke obuke i dozvole, šta bi se dešavalo?
  U mojoj firmi, onaj ko ne ume da koristi računar, nema šta da traži za računarom. Kod svoje kuće, van radnog vremena i prostora firme, neka koristi šta god, i kako god hoće, kod mene ne može. Čak ni da priđe računaru, kamoli da sedne za isti i radi bilo šta. Čak ni da kibicuje preko ramena onima koji rade za računarom :).
  A veruj mi da itekako umem da procenim tuđe (ne)znanje korišćenja računara, naročito onih koji u svoj CV pod stavkom "Računarska pismenost" napišu vindous, Internet eksplorer, vord i eksel :)
  Tačka. Fullstop.
   
  Vlad, Tanja and stepski vuk like this.
 5. Vlad

  Korisnik

  Joined:
  13.02.2012
  Messages:
  1,746
  Likes Received:
  737
  Okruženje:
  Gnome2
  Sistem:
  Debian
  Oni koji rade u bolnici (ili domu zdravlja) oni pre svega rade na "aplikaciji u konzoli" (da ne kažem zamena za klasični M$ DOS) što se tiče "interne baze podataka radnika bolnice (ili doma zdravlja)", a ta ista aplikacija u konzoli (ili baza podataka) je bitnija ljudima koji su naučili da rade u tom okruženju. E da li se ista startuje na OpenSuSE-u ili Ubuntu ili "trećem Linuks okruženju" to ljudima koji rade na tim bazama podataka nije bitno nego je bitno da radi baza podataka. Isti ljudi su ukapirali a i odgovara im pre svega da im se podigne sistem i da isti isključe na sličan način kao što se radi u "M$ prozorima" (da, misli se na "GUI rešenja"), a bitno je da ih manje ili skoro ništa ne košta. ;)

  E sada druga je priča kada se upisuju pacijenti u ovim novijim bazama podataka sa kojima navodno nisam upoznat da li iste mogu biti podržane i na Linuks ili drugim "Juniks / BSD / Solaris (Open Indijana)" okruženjima, mada neki kažu da mogu raditi na istima, a i videćemo "kakvo će biti prilagođavanje sa ovim novim čipovanim zdravstvenim karticama" kada krenu da se uvode postepeno u IT sisteme, mada molim boga da to više bude prilagodljivo nekom "FLOSS ili Juniks / BSD / Solaris (Open Indijana) rešenju" a manje to jest nikako "M$ tehnologijama" (da ne iskače ponovo poruka na M$ prozoru to jest sličan problem kao što se pojavio prethodnih dana na istim M$ rešenjima koja i nisu neka rešenja). :eyes:

  P.S. Da ne govorim dalje o bankama, kada me je video čovek - prijatelj koji radi održavanje softvera u bankama (da ne kažem kom zbog toga što je svima i poznato da se isti i ne pominje kao "najbolje zatvoreno rešenje") ja da ga pitam za "onu poruku u vestima na M$ tehnologijama i rešenjima" on se nasmeja smatrajući baš "pozitivnom provokacijom od moje strane" da je vreme "da se pređe na neko drugo (otvorenije) rešenje", mada odgovara da zna i pazi šta radi zato što je on stručnjak za tu oblast i ja to naravno poštujem. :innocent:
   
  #65 Vlad, 19.05.2017
  Last edited: 19.05.2017
  Tanja likes this.
 6. Tanja

  Korisnik

  Joined:
  19.03.2013
  Messages:
  533
  Likes Received:
  377
  Okruženje:
  Xfce
  Sistem:
  Debian
  @Dragan

  Generalno, Vladimir, ti i ja pričamo slične priče...

  Dakle, postoji kvalitetan IT kadar (starinska reč, ali meni lepa :D ) u Srbiji, ali u javnom sektoru oni nisu adekvatno plaćeni i zato "beže" sa tih radnih mesta, ili na njima samo "životare" radi plaćenog staža, nekih benificija i sl, a dodatno zarađuju sa strane.

  Da, krajnji korisnici jesu većinom računarski nepismeni i to vlastitom krivicom... Silne pare su date (ovo znam pouzdano) za "besplatnu" obuku rada na računaru zaposlenih u javnim preduzećima. Organizovani kursevi, terenske obuke, svašta nešto, i oni i dalje ne znaju ništa više od toga gde se pali računar (a i to im kolega/inica često pokaže).

  Medicinsko osoblje je tek poseban slučaj. Pojedini otvoreno odbijaju da bilo šta nauče da rade jer smatraju da je njihov posao isključivo da leče pacijenta i da se posvete njemu, a ne da kuckanju na računaru. I u ovom delu ja se slažem sa njima (sem kada im je to samo izgovor, a realno ni pacijenti ih ne zanimaju previše). Odeš kod lekara on te pita šta ti je i ostatak vremena ubada po tastaturi (greši, briše, pa traži ponovo nešto jer je izgubio stranu, itd). Ok, ovi mlađi se kud i kamo bolje snalaze, ali podela pažnje je ipak prisutna.
   
 7. marecare

  Premium Donator

  Joined:
  09.05.2014
  Messages:
  1,209
  Likes Received:
  768
  Okruženje:
  Cinnamon
  Sistem:
  Mint
 8. Vlad

  Korisnik

  Joined:
  13.02.2012
  Messages:
  1,746
  Likes Received:
  737
  Okruženje:
  Gnome2
  Sistem:
  Debian
  Odustaje Švedsko tužilaštvo, hmm, a ne odustaje Britanska vlada - Skotland Jard (sa još nekom "drugom vladom"), lepo lepo, pa onda da mi ne kaže neko da se tu igra neka opasna igra i taktika, ovamo odustaju zbog "lakšeg krivičnog dela" a hoće da ne odustanu od "težeg krivičnog dela" - to jest "drže ga na nišanu pravnim putem zbog navodne izdaje države", mada pitanje se javlja ko je tu napravio teže krivično delo, pre bi se reklo da su to ovi "bogati koji vole pomalo da špijuniraju na internetu u ime nekakvih korporacija a čuvaju svoje privatne male tajne", a hoće da osude unapred Asanža koji je preneo istinu od onih koji se kriju od običnih ljudi.
   
 9. Vladimir

  Staff Member

  Joined:
  12.01.2012
  Messages:
  9,101
  Likes Received:
  3,811
  Location:
  /home
  Okruženje:
  Kde5
  Sistem:
  Arch
  Po planu i programu za izgradnju, SVAKA ambasada u svetu ima nekoliko "prolaza/izlaza" ispod zemlje u slučaju napada na ambasadu.

  Meni samo nije jasna činjenica kako on do sada nije pobegao iz ambasade i, pošto je mogao komotno da pobegne zašto to nije učinio jer vrlo je verovatno da će ostati tu još 10 godina ako se bude čekao pravni put, što dalje implicira da je on toliki idiot da je sam sebe zatvorio u zatvor gde će biti 10+ godina i pritom vrlo verovatno ako bude izašao da će dobiti u najbližu ruku rečeno 2x toliko ako ga osude za državnog neprijatelja a to im je primaran cilj.

  Dalje, vrlo je zanimljivo to što ni engleska ni amerika eto nisu vršili ni najmanji pritisak na prebogatu i premoćnu državu Ekvador da izbaci Asanža napollje kako bi ga uhapsili, da su hteli to, ladno bi iskoristili političku sliu i ucenili Ekvador kako bi ovi izbacili Asanža kroz prozor kao metak.

  Mnogo toga smrdi u celoj toj priči oko njega.
   
  Collapse Signature Expand Signature
 10. Sioux

  Korisnik

  Joined:
  17.05.2012
  Messages:
  825
  Likes Received:
  273
  Location:
  Zemun
  Sistem:
  TRIOS
  U ambasadi su mnogo bolji hrana i krevet nego nego u pravom zatvoru. A Ekvador boli uvo za pritiske dok im ne nestane nafte. Uz to nemaju uigovor o ekstradikciji sa USA i nemaju nameru da ga potpisuju
   
  Collapse Signature Expand Signature
  Miki, Dragan, Vlad and 1 other person like this.
SSL Certificate Biblioteka++ Tor anonimnost Cyberghost vyprvpn