Dobrodošli na FOSS Srbija

Free and Opensource Srbija je skup entuzijasta i ljubitelja slobodnog i otvorenog koda. Cilj nam je okupiti sve istomišljenike na jednom mestu i stvoriti najveći globalni OpenSource projekat u Srbiji i šire!

 1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

NEW CHAT :)

Discussion in 'Opšte diskusije' started by Dragan, 12.05.2017.

 1. Tanja

  Korisnik

  Joined:
  19.03.2013
  Messages:
  569
  Likes Received:
  403
  Okruženje:
  Xfce
  Sistem:
  Debian
  U Srbiji je generalno manjak zaposlenih sa IT znanjem u zdrastvu. Pa tako, mnoge stvari obavljaju "spoljni momci" i često po principu: ovaj održava mrežu, ovaj hardver, onaj softver, onaj sajt itd, a pod tim uslovima je teško postići koncenzus i ući u proces promene sistema u celoj organizaciji (bolnici, domu zdravlja i šta već).
  Ukoliko pak ima zaposlenih sa IT strukom, oni su kao nemedicinsko osoblje vrlo malo plaćeni i vrlo često "zaposleni drugog reda", pa verovatno nisu motivisani da se ozbiljnije pozabave nekim promenama, ne zbog fizičkog ili mentalnog napora, već što nije lako sa lekarima i sestrama ući u takav jedan proces.
  Evo, uveli IZIS, a gomila lekara nije znalo ni mail da otvori, lozinke redovno zaboravljaju, ne prave rasporede i jednostavno aktivno ili pasivno opstruiraju sve to... Zamisli sad još da im menjaš sistem...
   
 2. Vladimir

  Staff Member

  Joined:
  12.01.2012
  Messages:
  9,168
  Likes Received:
  3,868
  Location:
  /home
  Okruženje:
  Kde5
  Sistem:
  Arch
  Izvini ali ovo je sve samo nije tačno. Cela Srbija je prepuna naših domaćih firmi koje rade outsource-ing za inostrane firme, jer.... tamo mogu da naplaćuju svoje usluge jer na domaćem tržištu za njih nema mesta iz dva razloga:

  1. Nema ko da plati realnu cenu usluge, jer i dalje gomila firmi, ustanova, koječega radi na računarima od pre 20 godina.
  2. Nema mesta na državnim tenderima jer se tenderi nameštaju za firme koje veze nemaju sa IT branšom pa i oni rade preko trećih firmi i uzimaju pare.

  Ja poznajem ljude koji rade u Srbiji i rade za inostrane firme, jedan moj dobar poznanik radi godinama MySQL podršku za Facebook, prijatelj iz srednje škole radi trenutno na novom engine za gaming studio Crytec (studio koji pravi obrt od milijardu evra svake godine), imam još dosta prijatelja i poznanika koji rade u domaćim firmama koje rade kodiranje za firme iz Australije, Amerike, Holandije (to su najčešći saradnici sa sprskim developerima), pogledaj malo oglase po domaćim portalima prepun Beograd firmi sa timovima od pod 15-20 programera koji prave strašne obrte.... preko ne na domaćem tržištu.

  Dakle problem nije u "umovima", njih je oduvek bilo ovde i ranije u staroj Jugoslaviji je bilo naših intelektualaca koji su bili pioniri razvijanja novog doba u stranim firmama kao što su JVC, Intel, IBM i ostali giganti koji su krenuli pre 40 godina ozbiljan razvoj tehnologije. Jugoslavija je oduvek bila mesto gde si u svakom trenutku mogao da nađeš izvrsne programere. Nekada Beobanka je imala prva u evropi savremeni terminal i mejnfrejm o kakvom je recimo u to vreme Nemačka mogla samo da sanja.

  Problem je u državi i korumpiranosti a ne u tome da Srbiji fali "geekova"... Srbiji je, ja bih pre rekao, previše menadžera, advokata, sportskih trenera, PR menadzera, komercijalista, ekonimista, filozofa i ostale palamudrije koji u proseku iz godine u godinu imaju sve manje mozga a sve više prekomeran broj kadrova koji su neadekvatno "obrazovani", da ne kažem glupi ko.....
   
  Collapse Signature Expand Signature
  Vlad and Dragan like this.
 3. Tanja

  Korisnik

  Joined:
  19.03.2013
  Messages:
  569
  Likes Received:
  403
  Okruženje:
  Xfce
  Sistem:
  Debian
  @Vladimir

  Citirao si deo poruke, a nisi pročitao :D Rekla sam u zdrastvu pošto se o tome diskutovalo.

  Prema Ministarstvu zdravlja i Udruženju informatičara u zdrastvu na 258 zaposlenih u zdrastvu dođe jedan informatičar, a pouzdano znam da postoje domovi zdravlja i bolnice u Srbiji koje nemaju niti jednog zaposlenog informatičara, ili pak zdrastveni centri sa velikim brojem "ispostava" gde radi 2 do 3 zaposlena koji održavaju mrežu i hardvere.

  Jedan od razloga je što nemedicinsko osoblje (u koje bi spadali i informatičari) imaju jako niske plate, pa se trenutno radi na tome da se plate informatičara u zdrastvu izjednače sa platama medicinskog osoblja.
   
  Vladimir and Dragan like this.
 4. Dragan

  Staff Member

  Joined:
  13.01.2012
  Messages:
  6,338
  Likes Received:
  3,696
  Location:
  jóhonaaʼéí
  Okruženje:
  Ostalo
  Sistem:
  Ostalo
  @Vladimir & @Tanja
  Oboje ste, svako sa svog stanovišta, u pravu, ali mislim da previđate jednu očiglednu činjenicu:
  Krajnji korisnici računara su n e p i s m e n i. Tačka. Fullstop.
  Ovde ne mislim na IT sektor, nego baš na krajnje korisnike.
  U slučaju zdravstva, to je upravo medicinsko osoblje..lekari, sestre, pomoćno osoblje itd.
  Po važnosti i potencijalno nesagledivo štetnim posledicama koje nestručno korišćenje računara može da izazove, to je ravno upravljanju motornim vozilom u javnom saobraćaju, ali bez ikakve obuke i tela koje bi verifikovalo poznavanje propisa i tehnički aspekt same vožnje.
  @Tanja
  Sama si rekla:
  Kao što je početkom prošlog veka svaka budala sedala za volan i izazivala saobraćajne nesreće, dok države to nisu shvatile pa uvele kakav-takav red kroz saobraćajne propise, tako je isto i danas...sve dok države ne shvate da ne može svaki lekar da koristi računar ako nema neophodan nivo znanja, neće biti bolje, i biće povremeni haos zbog nestručnog i neodgovornog korišćenja. Ne samo u zdravstvu, i ne samo u Srbiji.
  Lekare sam ovde naveo samo kao primer, ali isto se odnosi na sve druge zaposlene....ovo je postao planetarni problem, što dokazuje i najskorije dešavanje oko "sajber napada".
  Zamisli kada bi pilot u avionu mogao da leti bez ikakve letačke obuke i dozvole, šta bi se dešavalo?
  U mojoj firmi, onaj ko ne ume da koristi računar, nema šta da traži za računarom. Kod svoje kuće, van radnog vremena i prostora firme, neka koristi šta god, i kako god hoće, kod mene ne može. Čak ni da priđe računaru, kamoli da sedne za isti i radi bilo šta. Čak ni da kibicuje preko ramena onima koji rade za računarom :).
  A veruj mi da itekako umem da procenim tuđe (ne)znanje korišćenja računara, naročito onih koji u svoj CV pod stavkom "Računarska pismenost" napišu vindous, Internet eksplorer, vord i eksel :)
  Tačka. Fullstop.
   
  Vlad, Tanja and stepski vuk like this.
 5. Vlad

  Korisnik

  Joined:
  13.02.2012
  Messages:
  1,840
  Likes Received:
  761
  Okruženje:
  Gnome3
  Sistem:
  Fedora
  Oni koji rade u bolnici (ili domu zdravlja) oni pre svega rade na "aplikaciji u konzoli" (da ne kažem zamena za klasični M$ DOS) što se tiče "interne baze podataka radnika bolnice (ili doma zdravlja)", a ta ista aplikacija u konzoli (ili baza podataka) je bitnija ljudima koji su naučili da rade u tom okruženju. E da li se ista startuje na OpenSuSE-u ili Ubuntu ili "trećem Linuks okruženju" to ljudima koji rade na tim bazama podataka nije bitno nego je bitno da radi baza podataka. Isti ljudi su ukapirali a i odgovara im pre svega da im se podigne sistem i da isti isključe na sličan način kao što se radi u "M$ prozorima" (da, misli se na "GUI rešenja"), a bitno je da ih manje ili skoro ništa ne košta. ;)

  E sada druga je priča kada se upisuju pacijenti u ovim novijim bazama podataka sa kojima navodno nisam upoznat da li iste mogu biti podržane i na Linuks ili drugim "Juniks / BSD / Solaris (Open Indijana)" okruženjima, mada neki kažu da mogu raditi na istima, a i videćemo "kakvo će biti prilagođavanje sa ovim novim čipovanim zdravstvenim karticama" kada krenu da se uvode postepeno u IT sisteme, mada molim boga da to više bude prilagodljivo nekom "FLOSS ili Juniks / BSD / Solaris (Open Indijana) rešenju" a manje to jest nikako "M$ tehnologijama" (da ne iskače ponovo poruka na M$ prozoru to jest sličan problem kao što se pojavio prethodnih dana na istim M$ rešenjima koja i nisu neka rešenja). :eyes:

  P.S. Da ne govorim dalje o bankama, kada me je video čovek - prijatelj koji radi održavanje softvera u bankama (da ne kažem kom zbog toga što je svima i poznato da se isti i ne pominje kao "najbolje zatvoreno rešenje") ja da ga pitam za "onu poruku u vestima na M$ tehnologijama i rešenjima" on se nasmeja smatrajući baš "pozitivnom provokacijom od moje strane" da je vreme "da se pređe na neko drugo (otvorenije) rešenje", mada odgovara da zna i pazi šta radi zato što je on stručnjak za tu oblast i ja to naravno poštujem. :innocent:
   
  #65 Vlad, 19.05.2017
  Last edited: 19.05.2017
  Tanja likes this.
 6. Tanja

  Korisnik

  Joined:
  19.03.2013
  Messages:
  569
  Likes Received:
  403
  Okruženje:
  Xfce
  Sistem:
  Debian
  @Dragan

  Generalno, Vladimir, ti i ja pričamo slične priče...

  Dakle, postoji kvalitetan IT kadar (starinska reč, ali meni lepa :D ) u Srbiji, ali u javnom sektoru oni nisu adekvatno plaćeni i zato "beže" sa tih radnih mesta, ili na njima samo "životare" radi plaćenog staža, nekih benificija i sl, a dodatno zarađuju sa strane.

  Da, krajnji korisnici jesu većinom računarski nepismeni i to vlastitom krivicom... Silne pare su date (ovo znam pouzdano) za "besplatnu" obuku rada na računaru zaposlenih u javnim preduzećima. Organizovani kursevi, terenske obuke, svašta nešto, i oni i dalje ne znaju ništa više od toga gde se pali računar (a i to im kolega/inica često pokaže).

  Medicinsko osoblje je tek poseban slučaj. Pojedini otvoreno odbijaju da bilo šta nauče da rade jer smatraju da je njihov posao isključivo da leče pacijenta i da se posvete njemu, a ne da kuckanju na računaru. I u ovom delu ja se slažem sa njima (sem kada im je to samo izgovor, a realno ni pacijenti ih ne zanimaju previše). Odeš kod lekara on te pita šta ti je i ostatak vremena ubada po tastaturi (greši, briše, pa traži ponovo nešto jer je izgubio stranu, itd). Ok, ovi mlađi se kud i kamo bolje snalaze, ali podela pažnje je ipak prisutna.
   
 7. marecare

  Premium Donator

  Joined:
  09.05.2014
  Messages:
  1,238
  Likes Received:
  790
  Okruženje:
  Cinnamon
  Sistem:
  Mint
 8. Vlad

  Korisnik

  Joined:
  13.02.2012
  Messages:
  1,840
  Likes Received:
  761
  Okruženje:
  Gnome3
  Sistem:
  Fedora
  Odustaje Švedsko tužilaštvo, hmm, a ne odustaje Britanska vlada - Skotland Jard (sa još nekom "drugom vladom"), lepo lepo, pa onda da mi ne kaže neko da se tu igra neka opasna igra i taktika, ovamo odustaju zbog "lakšeg krivičnog dela" a hoće da ne odustanu od "težeg krivičnog dela" - to jest "drže ga na nišanu pravnim putem zbog navodne izdaje države", mada pitanje se javlja ko je tu napravio teže krivično delo, pre bi se reklo da su to ovi "bogati koji vole pomalo da špijuniraju na internetu u ime nekakvih korporacija a čuvaju svoje privatne male tajne", a hoće da osude unapred Asanža koji je preneo istinu od onih koji se kriju od običnih ljudi.
   
 9. Vladimir

  Staff Member

  Joined:
  12.01.2012
  Messages:
  9,168
  Likes Received:
  3,868
  Location:
  /home
  Okruženje:
  Kde5
  Sistem:
  Arch
  Po planu i programu za izgradnju, SVAKA ambasada u svetu ima nekoliko "prolaza/izlaza" ispod zemlje u slučaju napada na ambasadu.

  Meni samo nije jasna činjenica kako on do sada nije pobegao iz ambasade i, pošto je mogao komotno da pobegne zašto to nije učinio jer vrlo je verovatno da će ostati tu još 10 godina ako se bude čekao pravni put, što dalje implicira da je on toliki idiot da je sam sebe zatvorio u zatvor gde će biti 10+ godina i pritom vrlo verovatno ako bude izašao da će dobiti u najbližu ruku rečeno 2x toliko ako ga osude za državnog neprijatelja a to im je primaran cilj.

  Dalje, vrlo je zanimljivo to što ni engleska ni amerika eto nisu vršili ni najmanji pritisak na prebogatu i premoćnu državu Ekvador da izbaci Asanža napollje kako bi ga uhapsili, da su hteli to, ladno bi iskoristili političku sliu i ucenili Ekvador kako bi ovi izbacili Asanža kroz prozor kao metak.

  Mnogo toga smrdi u celoj toj priči oko njega.
   
  Collapse Signature Expand Signature
 10. Sioux

  Korisnik

  Joined:
  17.05.2012
  Messages:
  826
  Likes Received:
  274
  Location:
  Zemun
  Sistem:
  TRIOS
  U ambasadi su mnogo bolji hrana i krevet nego nego u pravom zatvoru. A Ekvador boli uvo za pritiske dok im ne nestane nafte. Uz to nemaju uigovor o ekstradikciji sa USA i nemaju nameru da ga potpisuju
   
  Collapse Signature Expand Signature
  Miki, Dragan, Vlad and 1 other person like this.
 11. Hatori

  Korisnik

  Joined:
  18.03.2013
  Messages:
  168
  Likes Received:
  121
  Okruženje:
  Xfce
  Sistem:
  Manjaro
  Imam zanimljivu situaciju. Ploča ne detektuje grafičku (nema izlaz), ali kod mene radi. Moja grafička isto ne radi na ploči, pa sam pretpostavio da je otišao PCI express, posle sam probao stariju nvidiu 9500 i proradila iz prve. Probao sam da stavim moje napajanje, ali isto ventilator se vrti a nema slike. Integrisana grafička radi. Bios je najnovija verzija, mada nisam našao mnogo opcija za podešavanje/isključivanje integruše. Ploča je Msi h270 mate, a gpu xfx rx 460, moja grafička je r7 360, a jedina što radi je nvidia 9500gt.

  Ako neko ima ideju rasturih već sve, jedino neko bios podešavanje da nisam video nemam baš iskustva sa ovim novim pločama.

  Da podigao sam manjaro live, i lspci ne izlistava gpu samo onaj intelov integrisani.
   
 12. Hatori

  Korisnik

  Joined:
  18.03.2013
  Messages:
  168
  Likes Received:
  121
  Okruženje:
  Xfce
  Sistem:
  Manjaro
  Vratio sam ploču izgleda ima problema sa Pcie voltažom.
   
 13. зунзара

  Korisnik

  Joined:
  31.07.2016
  Messages:
  77
  Likes Received:
  115
  Location:
  Земун
  Okruženje:
  Xfce
  Sistem:
  TRIOS
  Како си нашао у чему је проблем?
   
  Collapse Signature Expand Signature
 14. Hatori

  Korisnik

  Joined:
  18.03.2013
  Messages:
  168
  Likes Received:
  121
  Okruženje:
  Xfce
  Sistem:
  Manjaro
  Prostom logikom, grafičke su ispravne, napajanja dovoljno jaka, ostaje jedino ploča. Neko je pominjao na jednom forumu, da je imao isti problem. Jednostavno Pcie slot nema dovoljno snage da pokrene jaču grafičku. Ironija je što na sajtu ima slika sa 4 nagurane grafičke. Tako to ide kad se uvozi škart.
   
 15. Miloš

  Korisnik

  Joined:
  30.11.2012
  Messages:
  264
  Likes Received:
  135
  Location:
  Leskovac
  Okruženje:
  Lxde
  Sistem:
  Ubuntu
  Ne valja ti neki ispravljač napona ili elektrolit za napajanje PCI-e slotova, to se lako rešava, ovaj problem koji si ti naveo ja nisam naišao na to a radim servis od 2005 godine. (verovatno nisam imao sreće da naiđem na taj problem)

  Moguće da je neka i fabrička greška ali po šemi mogu se povećati/smanjiti naponi koji su zaduženi za pravilno funkcionisanje grafike u PCI-e slotovima.

  Ako imaš neki dobar servis računara tamo kod tebe neka ispitaju napone u PCI-e slotovima i koji napon varira ili hvali neka urade ovo što sam napisao.
   
  Collapse Signature Expand Signature
 16. Uzgidebas

  Korisnik

  Joined:
  09.02.2016
  Messages:
  88
  Likes Received:
  22
  Location:
  /swap
  Okruženje:
  Mate
  Sistem:
  TRIOS
  kad povezem dodatni monitor, rezolucija pici do 640x480 hahaha
  sta raditi? probao sam nekih resenja za zamenu nvidia drajvera, cackao sa xrandr i gomilu nekih programa i programcica...
  i dalje nista... na win rezolucija 1680x1050 [to je inace max rezolucija monitora]. na trios-u nece dodatni monitor na max.
   
 17. Dragan

  Staff Member

  Joined:
  13.01.2012
  Messages:
  6,338
  Likes Received:
  3,696
  Location:
  jóhonaaʼéí
  Okruženje:
  Ostalo
  Sistem:
  Ostalo
  Code:
  apt install arandr
  Kada pokreneš program, otvoriće se prozor sa mini-prikazom oba monitora...tu možeš da ih aktiviraš/deaktiviraš, premeštaš levo-desno, i na desni klik u context meniju podešavaš i rezoluciju...trenutno nemam drugi monitor prikačen, ali shvatićeš princip rada sa slike u prilogu :)
  Screenshot - 05302017 - 04:39:06 PM.png
   
 18. Uzgidebas

  Korisnik

  Joined:
  09.02.2016
  Messages:
  88
  Likes Received:
  22
  Location:
  /swap
  Okruženje:
  Mate
  Sistem:
  TRIOS
  znam da bi tako trebalo da funkcionise, probao sam to i imam samo 640x480 rezoluciju... monitor podrzava maksimalnu 1680x1050... nemam pojma zasto ne priklazuje ostale rezolucije
   
 19. Dragan

  Staff Member

  Joined:
  13.01.2012
  Messages:
  6,338
  Likes Received:
  3,696
  Location:
  jóhonaaʼéí
  Okruženje:
  Ostalo
  Sistem:
  Ostalo
  Koju grafičku, i koje drajvere za nju imaš/koristiš?
   
 20. Uzgidebas

  Korisnik

  Joined:
  09.02.2016
  Messages:
  88
  Likes Received:
  22
  Location:
  /swap
  Okruženje:
  Mate
  Sistem:
  TRIOS
  nvidia gt730... pokusao i sa integrisanom amd. upravo probao devuan-live i ubuntu-live, taj monitor samo, maksimalna ponudjena rezolucija 1024x768.. zakacio isti monitor na laptop, amd m5650, takodje 1024x768... razmisljam da reinstaliram trios i pokusam na pc da li ce hteti 1680x1050.. ako ne onda neke drajvere da instaliram, mada sam vec na trios-u isprobao 3 drajvera na sveze instaliranom sistemu.. najbolje sta dobijam je 1024x768. cudno mi je to sto na win dobijam 1680x1050 a na linuxu 1024x768 :(
   
SSL Certificate Biblioteka++ Tor anonimnost Cyberghost vyprvpn