Dobrodošli na FOSS Srbija

Free and Opensource Srbija je skup entuzijasta i ljubitelja slobodnog i otvorenog koda. Cilj nam je okupiti sve istomišljenike na jednom mestu i stvoriti najveći globalni OpenSource projekat u Srbiji i šire!

 1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

OpenSuse openSUSE Leap 42.3 KDE Plasma Recenzija

Discussion in 'Fedora, CentOS, OpenSuse' started by Miki, 05.11.2017.

 1. Miki

  Saradnik Korisnik

  Joined:
  06.02.2016
  Messages:
  437
  Likes Received:
  298
  Okruženje:
  Deepin
  Sistem:
  Ostalo
  Svaki put kada radim recenziju nove verzije nekog sistema, gledam da resetujem dosadašnja iskustva, kako bih bio maksimalno objektivan.

  Instalacija:
  Uputio sam se na zvaničnu stranicu projekta, kako bih preuzeo ISO fajl distribucije. Po običaju, za openSUSE nema zvaničnog Live ISO-a, već 4,3GB-ni teškaš sa instalerom samo. Instalacija je komplikovanija nego što sam obično navikao, ali nema problema pri sprovođenju iste. Izabrao sam Btrfs fajl-sistem kako bih isprobao mogućnost povratka u prethodni Snapshot (nešto što ZFS može već godinama). Izabrao sam KDE okruženje, jer je openSUSE poznat po njemu. Od kada sam pretisnuo instaliraj uključio sam štopericu. Po završetku instalacije sam je stopirao i pisalo je 24:45. Instaler ne kopira fajl-sistem sa fleške na hard disk (kao 90% drugih distribucija), već instalira paket po paket zypper-om, pa stoga proces traje dosta duže. Pošto nema Live verzije, nisam bio u mogućnosti da pravim screenshot-ove, a slikati kamerom ekran laptopa bi bilo previše glupo. Zato je tu video koji vredi više od hiljadu reči.

  Prvo paljenje:
  Prvo paljenje prošlo je bez problema. Wireless uredno prepoznat, pozadina učitana pravilno (na nekim distribucijama mi se dešavalo da ostane crna) i Plasma počinje da sija. Znao sam da nije najnovija verzija, već 5.8 LTS zbog stabilnosti, ali sija svežim sjajem, pre svega zato što openSUSE ugrađuje svoje teme. tEOiWqT.png

  Ažuriranje sistema:
  Palim softverski menadžer, vršim proveru nadogradnji i pokrećem je.
  e7AP9nn.png

  O samom sistemu:
  Stabilan, ali dosadan. Ono što sam primetio je da u repozitorijumu fali mnogo svakodnevnih paketa.
  GQKzJh9.png

  Zabava (ili smaranje) počinje:
  Otišao sam do pregledača da proverim koji je tačno postupak za dodavanje community repozitorijuma t.j. Packman-a.
  Index of /pub/linux/misc/packman/suse/openSUSE_Leap_42.3/ Ovu adresu treba dodati u Repo Manager u oviru Yast2 Package Manager-a.
  xm3ixpj.png
  Nakon toga primetio sam da sistemu nedostaju kodeci otišao sam do pregledača, malo pretražio internet i došao do ovoga: https://opensuse-community.org/codecs-kde.ymp Samo kliknete tu i pretisnete otvori, i započeće instalacija kodeka.Takođe rešio sam da proverim tvrdnje Ubuntu tima da Snappy funkcioniše svuda. Kliknite na http://download.opensuse.org/reposi..._Leap_42.3/x86_64/snapd-2.27.6-1.1.x86_64.rpm i instalacija Snapd modula će započeti. Zatim otvorite Terminal i unesite:
  i možete se igrati sa Snap paketima. Ja sam hteo da to isprobam sa Chromium Browser-om.
  fGflV5l.png
  Nakon instalacije, Chromium Browser je normalno proradio, i ja sada pišem sa njega.
  0nwYWwJ.png

  Yast:
  Yast je sveobuhvatni kontrolni centar openSUSE-a. On vrši sve sistemske poslove pa i menadžment paketa. Iako mnogi misle da je preterano obiman, on je modularan, pa se svaki Vama nepotrebni modul može deinstalirati, ili još jednostavnije, ne upotrebljavati.
  C78wuWO.png
  Pošto sam već bio izabrao Btrfs tokom instalacije, samo da bih video kako Snapshot-ovi funkcionišu, probao sam ga.
  LlWxSu7.png
  Radio je bez greške.

  KDE Plasma 5.8 LTS na openSUSE Leap-u 42.3:
  Plasma radi bez ijedne greščice i uopšte ne troši mnogo resursa. Malo sam se poigrao sa podešavanjima samog okruženja.
  FVa4T30.png

  Povezivost sa mobilnim uređajima:
  Telefon je uredno prepoznat, čak je i muzika odmah počela da se reprodukuje direktnim klikom na nju iz Dolphin-a, bez prebacivanja na Hard Disk.
  xJDiku4.png

  Zaključak:
  openSUSE nije distribucija za svakoga. Da bi bila upotrebljiva, potrebno je juriti repozitorijume, i uložiti trud, ali, posle toga sve funkcioniše perfektno. Koga mrzi da se bakće sa sistemom i želi samo da ga instalira i vozi, bolje je da se drži Ubuntu i derivata. Sa druge strane, openSUSE Leap 42.3 KDE Plasma je savršeno stabilan, robustan i korisniku su sva sistemska podešavanja dostupna na klik u okviru Yast-a. Sve u svemu milina za digitalne učionice u školama, firme, šaltere, ali i napredniju kućnu upotrebu. Od mene 9.2/10 ocena, a da ne zaboravim, postoji i serverska varijanta, ali o tome drugi put. Ažuriranje kernela na community verziju nisam izvršio, ali ako bude bilo ma kakve potrebe za tim u daljem radu na mom laptopu, dopuniću ovaj tekst. Cheers{1f37b}.
   
  darko, Vladimir, marecare and 3 others like this.
 2. Dragan

  Staff Member

  Joined:
  13.01.2012
  Messages:
  6,350
  Likes Received:
  3,710
  Location:
  jóhonaaʼéí
  Okruženje:
  Ostalo
  Sistem:
  Ostalo
  Miki likes this.
SSL Certificate Biblioteka++ Tor anonimnost Cyberghost vyprvpn