Dobrodošli na FOSS Srbija

Free and Opensource Srbija je skup entuzijasta i ljubitelja slobodnog i otvorenog koda. Cilj nam je okupiti sve istomišljenike na jednom mestu i stvoriti najveći globalni OpenSource projekat u Srbiji i šire!

  1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

TRIOS Pitanja oko podesavanja sistema

Discussion in 'Pomoć i podrška' started by Milan_St, 26.02.2018.

  1. Milan_St

    Saradnik Korisnik

    Joined:
    25.05.2012
    Messages:
    282
    Likes Received:
    131
    Location:
    Smederevo
    Okruženje:
    Xfce
    Sistem:
    Mint
    Zdravo svima :)

    Upravo sam instalirao TRIOS, pa s obzirom da cu imati vise pitanja mozda je najbolje ovako da otvorim jednu temu :)

    Prvo sto bi trebao da uradim je da instaliram graficku Nvidia GT730 tj po linuxu GK208. Skinuo sam drajver .run fajl ali nisam uspeo da ga instaliram komandom

    Code:
    chmod +x NVIDIA-Linux-x86_64-340.32.run
    Mozda i ja negde gresim opet u Mintu je to sve bilo automatski podeseno.

    Drugo sto se tice monitora, imam dva komada, kako da podesim da se slika nastavlja tj da dva montira koristim kao jedan (u display opcijama nisam mogao da podesim) ? Sada kako je namesteno je da imam kopiju slike, tako da ono sto radim na prvom se reflektuje i na drugom monitoru. :)

    Konfiguracija je sledeca:

    Code:
    --> Running inxi:
    
    System:    Host: milan Kernel: 3.16.0-4-amd64 x86_64 (64 bit gcc: 4.8.4)
               Desktop: N/A info: xfce4-panel dm: lightdm Distro: TRIOS 1.0 mia
    
    Machine:   System: Intel product: S5500BC v: ....................
               Mobo: Intel model: S5500BC v: E25124-407
               Bios: Intel v: S5500.86B.01.00.0064.050520141428 date: 05/05/2014
               Chassis: .............................. type: 17 v: ..................
    
    CPU(s):    2 Hexa core Intel Xeon X5650s (-HT-MCP-SMP-) cache: 24576 KB
               flags: (lm nx sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx) bmips: 64001
               Clock Speeds: 1: 1596 MHz 2: 1596 MHz 3: 1596 MHz 4: 1596 MHz 5: 1596 MHz 6: 1596 MHz
               7: 1596 MHz 8: 1596 MHz 9: 1596 MHz 10: 1596 MHz 11: 1596 MHz 12: 1596 MHz 13: 1596 MHz
               14: 1596 MHz 15: 1596 MHz 16: 1596 MHz 17: 1596 MHz 18: 1596 MHz 19: 1596 MHz 20: 1596 MHz
               21: 1596 MHz 22: 1596 MHz 23: 1596 MHz 24: 1596 MHz
    
    Graphics:  Card: NVIDIA GK208 [GeForce GT 730] bus-ID: 03:00.0 chip-ID: 10de:1287
               Display Server: X.Org 1.16.4 drivers: nouveau (unloaded: fbdev,vesa)
               Resolution: 1920x1080@60.00hz, 1280x1024@60.02hz, 1280x1024@60.02hz
               GLX Renderer: Gallium 0.4 on NV108 GLX Version: 3.0 Mesa 10.3.2 Direct Rendering: Yes
    
    Audio:     Card-1 NVIDIA Device 0e0f driver: snd_hda_intel bus-ID: 03:00.1 chip-ID: 10de:0e0f
               Card-2 C-Media CMI8738/CMI8768 PCI Audio
               driver: snd_cmipci port: 1000 bus-ID: 07:00.0 chip-ID: 13f6:0111
               Sound: Advanced Linux Sound Architecture v: k3.16.0-4-amd64
    
    Network:   Card-1: Intel 82567LM-2 Gigabit Network Connection
               driver: e1000e v: 2.3.2-k port: 4100 bus-ID: 00:19.0 chip-ID: 8086:10cc
               Card-2: Intel 82574L Gigabit Network Connection
               driver: e1000e v: 2.3.2-k port: 3000 bus-ID: 01:00.0 chip-ID: 8086:10d3
               Card-3: Ralink usb-ID: 002-003 chip-ID: 148f:7601
    
    Drives:    HDD Total Size: 1780.4GB (76.6% used)
               ID-1: /dev/sda model: Hitachi_HDS72161 size: 160.0GB serial: PVG904Z9T24HRV
               ID-2: /dev/sdb model: TOSHIBA_DT01ACA1 size: 1000.2GB serial: 572ENWMNS
               ID-3: /dev/sdc model: WDC_WD5000AAKS size: 500.1GB serial: WD-WCAWF0059019
               ID-4: /dev/sdd model: SPCC_Solid_State size: 120.0GB serial: 8EC607761B4800338480
    
    Partition: ID-1: / size: 26G used: 4.7G (20%) fs: ext4 dev: /dev/sdd2
               ID-2: swap-1 size: 41.40GB used: 0.00GB (0%) fs: swap dev: /dev/sdb5
    
    RAID:      No RAID data: /proc/mdstat missing-is md_mod kernel module loaded?
    
    Sensors:   System Temperatures: cpu: 34.0C mobo: N/A gpu: 38.0
               Fan Speeds (in rpm): cpu: N/A
    
    Info:      Processes: 323 Uptime: 1:34 Memory: 1122.1/32177.6MB
               Init: SysVinit v: 2.88  rc: OpenRC v: 0.13.1runlevel: 2 default: 2 Gcc sys: 4.9.2 alt: 4.8
               Client: Unknown python3.4 client inxi: 2.1.28
    
    
     
    зунзара likes this.
  2. зунзара

    Korisnik

    Joined:
    31.07.2016
    Messages:
    110
    Likes Received:
    178
    Location:
    Земун
    Okruženje:
    Xfce
    Sistem:
    TRIOS
    Милане, ја сам на ТРИОС-у графичку инсталирао без проблема на овај начин:
     
    Collapse Signature Expand Signature
  3. Milan_St

    Saradnik Korisnik

    Joined:
    25.05.2012
    Messages:
    282
    Likes Received:
    131
    Location:
    Smederevo
    Okruženje:
    Xfce
    Sistem:
    Mint
    Hvala na pomoci, uspeo sam da stignem do tacke 6 ali ne mogu da instaliram paket nvidia-xconfig. Kada otkucam to u terminalu dobijem:

    Code:
    bash: nvidia-xconfig: command not found
    
     
  4. зунзара

    Korisnik

    Joined:
    31.07.2016
    Messages:
    110
    Likes Received:
    178
    Location:
    Земун
    Okruženje:
    Xfce
    Sistem:
    TRIOS
    Има га у репо-у, може из Синаптика а може и из терминала. Мој испис:
    Code:
    vlada@zemun[~]$ apt-cache search nvidia-xconfig
    nvidia-xconfig - X configuration tool for non-free NVIDIA drivers
    Наравно- sudo su
     
    Collapse Signature Expand Signature
  5. Milan_St

    Saradnik Korisnik

    Joined:
    25.05.2012
    Messages:
    282
    Likes Received:
    131
    Location:
    Smederevo
    Okruženje:
    Xfce
    Sistem:
    Mint
    Da evo isto dobijam i kod mene, ja sam u medjuvremenu nasao neke komande na netu :) Nakon one greske sam ukucao dve komande:

    Code:
    apt-get install nvidia-xconfig
    
    nvidia-xconfig
    
    E sad mozda to i jeste slicna stvar i evo nakon restarta proradilo je :)

    Screenshot - 02262018 - 09:22:39 PM.png
     
  6. Milan_St

    Saradnik Korisnik

    Joined:
    25.05.2012
    Messages:
    282
    Likes Received:
    131
    Location:
    Smederevo
    Okruženje:
    Xfce
    Sistem:
    Mint
    Sad pokusavam preko PPA da instaliram aplikacije i stalno mi izbacuje greske...

    Code:
    sudo add-apt-repository ppa:thomas-schiex/blender
    Dobijam

    Code:
    sudo: add-apt-repository: command not found
    
    
    Da ne trebam da updejtujem kod mene taj PPA, ne razumem se, msm ponajvise jer opet kod drugih je sve radilo automatski pa sad ne mogu da se pohvatam :)

    EDIT: resio sam stvar :)
     
    #6 Milan_St, 26.02.2018
    Last edited: 26.02.2018
  7. Milan_St

    Saradnik Korisnik

    Joined:
    25.05.2012
    Messages:
    282
    Likes Received:
    131
    Location:
    Smederevo
    Okruženje:
    Xfce
    Sistem:
    Mint
    Sad mi se desavaju dve stvari, prva da blender ne vidi graficku iako je instalirana a druga da ne mogu da updejtujem na najnoviju verziju programa 2.79 vec uradi udejt do verzije 2.72. Isto vazi i za program Mypaint instalirao je verziju 1.1.0 umesto 1.2.0.

    Komadu koju sam koristio za PPA update je:

    Code:
    sudo apt-get install software-properties-common python-software-properties
    sudo add-apt-repository ppa:git-core/ppa
    sudo apt-get update
    sudo apt-get install git
     
  8. зунзара

    Korisnik

    Joined:
    31.07.2016
    Messages:
    110
    Likes Received:
    178
    Location:
    Земун
    Okruženje:
    Xfce
    Sistem:
    TRIOS
    Имај у виду да ТРИОС има сопствени репозиторијум и да у њему можеш наћи већину програма који ти требају. Блендер је један од њих и нема потребе за додатним репоом... Као што рекох, Синаптик је одлична алатка за претрагу, инсталацију и ажурирање програма па ти је препоручујем. Наравно, стари добри терминал је увек могућност...
     
    Collapse Signature Expand Signature
  9. Milan_St

    Saradnik Korisnik

    Joined:
    25.05.2012
    Messages:
    282
    Likes Received:
    131
    Location:
    Smederevo
    Okruženje:
    Xfce
    Sistem:
    Mint
    Ahaa ok ajde probacu to sada :)

    EDIT: pokusao sam sa blenderom isto vidi do verzije 2.72 a preko PPA ne mogu da updejtujem preko te verzije. Jedino mogu da skinem ovako sa sajta portable verziju.

    A jel znas mozda zasto graficku ne vidi ?
     
  10. зунзара

    Korisnik

    Joined:
    31.07.2016
    Messages:
    110
    Likes Received:
    178
    Location:
    Земун
    Okruženje:
    Xfce
    Sistem:
    TRIOS
    Сад сам инсталирао Блендер и колико видим ни мени не препознаје графичку. На овом месту сам видео да је код мене у питању матора графичка (NVIDIA GT218 [GeForce 210]) за коју више нема подршке па сумњам да ћу моћи да ти помогнем у овом случају. Чекамо неког другог...
     
    Collapse Signature Expand Signature
  11. Milan_St

    Saradnik Korisnik

    Joined:
    25.05.2012
    Messages:
    282
    Likes Received:
    131
    Location:
    Smederevo
    Okruženje:
    Xfce
    Sistem:
    Mint
    Evo nasao je kod mene verovatno je nesto kod Blendera zeznulo :) E sad msm da bi trebalo i tvoju graficku da vidi jer inace imas CUDA jezgra (ukupno 16 na tvom modelu).
     
  12. Dragan

    Staff Member

    Joined:
    13.01.2012
    Messages:
    6,950
    Likes Received:
    4,297
    Location:
    jóhonaaʼéí
    Okruženje:
    Xfce
    Sistem:
    TRIOS
    Milane,
    TRIOS je specifičan/različit u odnosu na ostale distribucije zasnovane na Debianu (Ubuntu, Mint i svi ostali) u delu koji se odnosi na systemd...ovde je on uklonjen i to već samo po sebi dovodi do određenog stepena nekompatibilnosti, čak i sa Debianom kao bazom. Iz tog razloga ni dodavanje ppa repoa ne da ne preporučujem, nego može dovesti i do konflikta i nemogućnosti instaliranja i/ili pokretanja programa instaliranog iz ppa.
    TRIOS Mia je prilično "zastareo" sistem, ako se uzmu u obzir opšteprihvaćena merila: sistem/kernel/aplikacije su automatski zastarele ako nije instalirana sutrašnja, "najnovija", verzija bilo čega.
    Zato i ne možeš da instaliraš najnoviji blender ili šta već direktno iz repoa.
    Najsvežija verzija koju možeš, za sada, da dodaš je 2.74:
    Code:
    apt install -t jessie-backports blender
    Ovo mi nije jasno uopšte, pošto nemam nikakva iskustva i ne koristim blender...kako to "ne vidi grafičku" ako je operativni sistem normalno vidi/koristi preko instaliranog drajvera?
     
  13. Milan_St

    Saradnik Korisnik

    Joined:
    25.05.2012
    Messages:
    282
    Likes Received:
    131
    Location:
    Smederevo
    Okruženje:
    Xfce
    Sistem:
    Mint
    @Dragan Ahaa vazi hvala na objasnjenju, da znam da ne eksperimentisem bez veze, preuzecu portablu verziju ;)

    Sto se tice graficke msm da je falio neki deo, koji je izgleda za blender nesto specifican. Do sada ni ja nisam nailazio na taj problem. Mada sada radi lepo verovatno je to u medjuvremenu instalirao. :)
     
    зунзара likes this.
  14. зунзара

    Korisnik

    Joined:
    31.07.2016
    Messages:
    110
    Likes Received:
    178
    Location:
    Земун
    Okruženje:
    Xfce
    Sistem:
    TRIOS
    Колико сам схватио, ако Блендер не препознаје GPU, обрада (рендеровање) иде преко CPU што је недовољно за озбиљнији рад.

    @Милан
    Милане, ако можеш напиши како си успео да натераш Блендер да препозна графичку. Можда ће још неко имати сличан проблем па би било добро да постоји већ записано решење...
     
    Collapse Signature Expand Signature
  15. Milan_St

    Saradnik Korisnik

    Joined:
    25.05.2012
    Messages:
    282
    Likes Received:
    131
    Location:
    Smederevo
    Okruženje:
    Xfce
    Sistem:
    Mint
    Sto se tice instalacije koristio sam tvoje upustvo sa gornjeg posta sa malom izmenom :)

    Code:
    1. Remove (purge) all nvidia packages. Doing a search for "nvidia" in Aptitude should identify all of them.
    2. Remove any file found at /etc/X11/xorg.conf
    3. If the appropriate linux headers are not installed, install as per the tutorial, i.e. aptitude -r install linux-headers-$(uname -r|sed 's,[^-]*-[^-]*-,,')
    4. Install the build-essential package, i.e. aptitude -r install build-essential.
    5. Install the nvidia packages, i.e. aptitude -r install nvidia-kernel-dkms
    6. Install nvidia-xconfig:   
        apt-get install nvidia-xconfig
        nvidia-xconfig
    7. Reboot.
     
  16. vojo

    Korisnik

    Joined:
    19.03.2014
    Messages:
    25
    Likes Received:
    20
    Location:
    Beograd, Srbija
    Okruženje:
    Kde5
    Sistem:
    Mint
    Blender ni meni ne vidi grafičku, ali samo na starijim verzijama koje su dostupne preko zvaničnih repoa zato koristim najnoviju portable verziju Blendera i ona prepoznaje grafičku.
     
  17. Dragan

    Staff Member

    Joined:
    13.01.2012
    Messages:
    6,950
    Likes Received:
    4,297
    Location:
    jóhonaaʼéí
    Okruženje:
    Xfce
    Sistem:
    TRIOS
    Rešenje koje je proradilo kod mene:
    Code:
    apt install -t jessie-backports nvidia-profiler nvidia-cuda-toolkit nvidia-cuda-dev && reboot
    Posle restarta, kada pokrenem Blender, User preferences/system, vidi se grafička kao opcija.
    Napomena:
    Nemam nikakva iskustva sa Blenderom kao aplikacijom, pa ne znam da li sve ostalo u programu radi kako treba.
    Probane verzije:
    2.72 -> jessie
    2.74 -> jessie-backports
    2.79a-rc-linux -> generička, dl sa matičnog sajta, bez instalacije
    Screenshot - 02272018 - 07:56:09 PM.png Screenshot - 02272018 - 08:11:16 PM.png
     
    зунзара likes this.
  18. Dragan

    Staff Member

    Joined:
    13.01.2012
    Messages:
    6,950
    Likes Received:
    4,297
    Location:
    jóhonaaʼéí
    Okruženje:
    Xfce
    Sistem:
    TRIOS
    Evo i verzije od juče, 2.8 :)
    Čini se da u ovoj verziji može da se "isključi" (ne koristi) CPU i ostavi samo GPU kao računaljka :)
    Screenshot - 02272018 - 08:33:04 PM.png Screenshot - 02272018 - 08:31:01 PM.png
     
    Milan_St likes this.
  19. зунзара

    Korisnik

    Joined:
    31.07.2016
    Messages:
    110
    Likes Received:
    178
    Location:
    Земун
    Okruženje:
    Xfce
    Sistem:
    TRIOS
    Прорадило је и код мене. Верзија Блендера је стандардна, 2.72 из репо-а.

    Blender User Preferences_050.jpg

    TRIOS System INFO детаљи везани за моју графичку (ако некоме устреба као референца...)

    Code:
    Graphics:  Card: NVIDIA GT218 [GeForce 210] bus-ID: 02:00.0 chip-ID: 10de:0a65
      Display Server: X.Org 1.16.4 driver: nvidia Resolution: 1920x1080@60.00hz
      GLX Renderer: GeForce 210/PCIe/SSE2 GLX Version: 3.3.0 NVIDIA 340.102 Direct Rendering: Yes
     
    Collapse Signature Expand Signature
    Dragan and Milan_St like this.
SSL Certificate Biblioteka++ Tor anonimnost Cyberghost vyprvpn