Dobrodošli na FOSS Srbija

Free and Opensource Srbija je skup entuzijasta i ljubitelja slobodnog i otvorenog koda. Cilj nam je okupiti sve istomišljenike na jednom mestu i stvoriti najveći globalni OpenSource projekat u Srbiji i šire!

  1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

TRIOS - Problemi i sugestije, uopštena tema

Discussion in 'Pomoć i podrška' started by Dragan, 31.03.2014.

  1. djeembe

    Korisnik

    Joined:
    19.11.2012
    Messages:
    137
    Likes Received:
    21
    Okruženje:
    Xfce
    Sistem:
    TRIOS
    potrebna mi je mala pomoc...evo o cemu se radi: seagate 7200.12 prestao sa radom tj prijavljuje 3,9g kapacitet iako je 1T..kupio sam dku-5 kabl da probam da mu resim problem sa firmwarom ali nikako ne uspevam da uspostavim komunikaciju sa hdd i gtkterm_om...

    Code:
    [djeembe@trios][~]$ dmesg | grep tty
    [    0.000000] console [tty0] enabled
    [    0.953279] 0000:00:03.3: ttyS0 at I/O 0x7120 (irq = 17, base_baud = 115200) is a 16550A
    [  284.419540] usb 8-1: ark3116 converter now attached to ttyUSB0
    [djeembe@trios][~]$ setserial -g /dev/ttyS[0123456789]
    /dev/ttyS0, UART: 16550A, Port: 0x7120, IRQ: 17
    /dev/ttyS1, UART: unknown, Port: 0x02f8, IRQ: 3
    /dev/ttyS2, UART: unknown, Port: 0x03e8, IRQ: 4
    /dev/ttyS3, UART: unknown, Port: 0x02e8, IRQ: 3
    
    trebalo bi da je ttyS0 port koji je meni potreban ali komunikacije nema, kad pritisnem ctrl+z ne desava se nista..ako neko ima neku ideju..
     
  2. Hatori

    Korisnik

    Joined:
    18.03.2013
    Messages:
    132
    Likes Received:
    107
    Okruženje:
    Xfce
    Sistem:
    Manjaro
  3. Dragan

    Staff Member

    Joined:
    13.01.2012
    Messages:
    6,182
    Likes Received:
    3,609
    Location:
    jóhonaaʼéí
    Okruženje:
    Xfce
    Sistem:
    TRIOS
    Da li bios vidi ispravno kapacitet diska?
     
  4. djeembe

    Korisnik

    Joined:
    19.11.2012
    Messages:
    137
    Likes Received:
    21
    Okruženje:
    Xfce
    Sistem:
    TRIOS
    @Hatori -ne jer na ovakvom uredjaju ne moze da se fleshne bios (cini se da je upao u lba0), @Dragan -bios ga vidi ali pod laznim imenom i sa laznim kapacitetom...simptomi su identicni kao u ovom postu: https://milos.ivanovic.nz/blog/218
    kabl je 100% ispravan kao i driver za isti jer sam uspeo da ostvarim komunikaciju sa mojim drugim ispravnim seagateom hdd_om i dobijem famozni F3> u gtktermu iz cega zakljucujem da je problematicni hdd riknuo hardverski a ne zbog izbagovanog firmwarea..
     
  5. Dragan

    Staff Member

    Joined:
    13.01.2012
    Messages:
    6,182
    Likes Received:
    3,609
    Location:
    jóhonaaʼéí
    Okruženje:
    Xfce
    Sistem:
    TRIOS
    Firmware itekako može da se flešne, i to pod linuxom...dokle god daje znake života/vrti se, ima i nade za njega, makar se i lažno predstavljao :)
    Prouči komandu hdparm, a primer/uputstvo imaš ovde:
    Firmware update of Seagate harddisk using Linux · jandelgado/general Wiki · GitHub

    Kako god, ne treba ga baciti, može lepo da posluži makar samo za vežbanje...kod mene se u sreći i veselju lepo vrti pune 2 godine jedan disk kojeg je prethodni vlasnik proglasio mrtvim ;)

    gkrellShoot_11-02-17_203952.jpg gkrellShoot_11-02-17_204216.jpg
     
  6. djeembe

    Korisnik

    Joined:
    19.11.2012
    Messages:
    137
    Likes Received:
    21
    Okruženje:
    Xfce
    Sistem:
    TRIOS
  7. djeembe

    Korisnik

    Joined:
    19.11.2012
    Messages:
    137
    Likes Received:
    21
    Okruženje:
    Xfce
    Sistem:
    TRIOS
    nasao sam da je JC49H.LOD..e sada
    Code:
    lsblk      
    NAME   MAJ:MIN RM   SIZE RO TYPE MOUNTPOINT
    sda      8:0    0 298.1G  0 disk
    ├─sda1   8:1    0   100M  0 part
    ├─sda2   8:2    0  58.5G  0 part
    ├─sda3   8:3    0     1K  0 part
    ├─sda5   8:5    0  28.9G  0 part /
    ├─sda6   8:6    0  29.8G  0 part /home
    └─sda7   8:7    0   1.9G  0 part [SWAP]
    sdb      8:16   0   3.9G  0 disk
    sr0     11:0    1  1024M  0 rom
    
    sdb je taj falicni seagate ocitan kao 3.9G, kad lupim:

    Code:
    sudo hdparm --yes-i-know-what-i-am-doing --please-destroy-my-drive --fwdownload JC49H.LOD dev/sdb
    dev/sdb: No such file or directory
    
    ..hmmm


    iz gparteda :
    Error fsyncing/closing /dev/sdb: Input/output error i kad ignorisem gresku pojavi se pod unallocated
     
  8. Lazar

    Saradnik

    Joined:
    01.09.2013
    Messages:
    466
    Likes Received:
    241
    Okruženje:
    Ostalo
    Sistem:
    Slackware
    Zar ne bi trebalo da je putanja do diska /dev/sdb ?
     
  9. djeembe

    Korisnik

    Joined:
    19.11.2012
    Messages:
    137
    Likes Received:
    21
    Okruženje:
    Xfce
    Sistem:
    TRIOS
    i jeste sada vidim da sam propustio / , ali dzaba:
    Code:
    sudo hdparm --yes-i-know-what-i-am-doing --please-destroy-my-drive --fwdownload JC49H.LOD /dev/sdb
    
    /dev/sdb:
    fwdownload: xfer_mode=7 min=1 max=65535 size=1600000
    FAILED: Inappropriate ioctl for device
     
  10. Dragan

    Staff Member

    Joined:
    13.01.2012
    Messages:
    6,182
    Likes Received:
    3,609
    Location:
    jóhonaaʼéí
    Okruženje:
    Xfce
    Sistem:
    TRIOS
    Liči na hdparm bug...ubacio sam noviju verziju u repo:
    Index of /trios/mia/pool/main/h/hdparm/
    Code:
    apt update && apt upgrade
    Probaj prvo sa novijom verzijom hdparm da osvežiš firmware...
     
  11. djeembe

    Korisnik

    Joined:
    19.11.2012
    Messages:
    137
    Likes Received:
    21
    Okruženje:
    Xfce
    Sistem:
    TRIOS
    @Dragan isti izlaz i sa novom verzijom hdparm_a

    Code:
    sudo hdparm --yes-i-know-what-i-am-doing --please-destroy-my-drive --fwdownload JC49H.LOD /dev/sdb
    
    /dev/sdb:
    fwdownload: xfer_mode=7 min=1 max=65535 size=1600000
    FAILED: Inappropriate ioctl for device
    
    definitivno je mrtav-nazalost..
     
  12. МарестРПЦ

    Korisnik

    Joined:
    16.10.2015
    Messages:
    197
    Likes Received:
    140
    Okruženje:
    Mate
    Sistem:
    Mint
    Не могу да додам ризницу, не знам зашто:

    Code:
    [root@kadilak][/home/marest]# sudo apt-add-repository ppa:numix/ppa
    sudo: apt-add-repository: command not found
    Неће чак ни после

    Code:
    sudo apt-get update && sudo apt-get install python-software-properties
     
    #1252 МарестРПЦ, 08.04.2017
    Last edited: 08.04.2017
  13. Hatori

    Korisnik

    Joined:
    18.03.2013
    Messages:
    132
    Likes Received:
    107
    Okruženje:
    Xfce
    Sistem:
    Manjaro
    Zato što Debian nije kompatibilan sa launchpad ppa riznicama. Možeš da potražiš na netu kako se dodaje ppa podrška za Debian, ali ja bih to izbegavao, jer može da ugrozi stabilnost sistema. Najbolje je da se te numix ikonice instaliraju ručno preko gdebi ili iz terminala.
     
    МарестРПЦ likes this.
  14. МарестРПЦ

    Korisnik

    Joined:
    16.10.2015
    Messages:
    197
    Likes Received:
    140
    Okruženje:
    Mate
    Sistem:
    Mint
    Хвала на одговору али не знам како се то ради. Може помоћ? :)
     
  15. Miki

    Korisnik

    Joined:
    06.02.2016
    Messages:
    389
    Likes Received:
    264
    Okruženje:
    Gnome3
    Sistem:
    Ubuntu
    Potraži paket apt properties common ili tako nešto i instaliraj ga :D.
     
    МарестРПЦ likes this.
  16. МарестРПЦ

    Korisnik

    Joined:
    16.10.2015
    Messages:
    197
    Likes Received:
    140
    Okruženje:
    Mate
    Sistem:
    Mint
    Хвала @Miki - сад оће
    Надам се да нећу да зезнем систем нешто :)

    Исправка: Ризница опет није хтела да се дода

    Code:
    [root@kadilak][/home/marest]# apt-add-repository ppa:numix/ppa
    You are about to add the following PPA to your system:
    The official PPA for the Numix Project - http://numixproject.org
    
    The PPA consists of various artwork packages from the Numix Project.
    More info: https://launchpad.net/~numix/+archive/ubuntu/ppa
    Press [ENTER] to continue or ctrl-c to cancel adding it
    
    Traceback (most recent call last):
      File "/usr/bin/apt-add-repository", line 167, in <module>
        sp = SoftwareProperties(options=options)
      File "/usr/lib/python3/dist-packages/softwareproperties/SoftwareProperties.py", line 105, in __init__
        self.reload_sourceslist()
      File "/usr/lib/python3/dist-packages/softwareproperties/SoftwareProperties.py", line 595, in reload_sourceslist
        self.distro.get_sources(self.sourceslist)   
      File "/usr/lib/python3/dist-packages/aptsources/distro.py", line 89, in get_sources
        (self.id, self.codename))
    aptsources.distro.NoDistroTemplateException: Error: could not find a distribution template for TRIOS/mia
    :confused:
     
  17. Lazar

    Saradnik

    Joined:
    01.09.2013
    Messages:
    466
    Likes Received:
    241
    Okruženje:
    Ostalo
    Sistem:
    Slackware
    Nije mudro mešati Ubuntu pakete sa Debian sistemom. TRIOS je baziran na Debian-u, a ne na Ubuntu.
     
    Vladimir and МарестРПЦ like this.
  18. МарестРПЦ

    Korisnik

    Joined:
    16.10.2015
    Messages:
    197
    Likes Received:
    140
    Okruženje:
    Mate
    Sistem:
    Mint
    Па, с обзиром на то да сте двојица од тројице рекли како не би требало да чачкам ово и с обзиром на то да сте искуснији Линуксаши од мене, немам другог избора него да вас послушам :)
     
  19. Hatori

    Korisnik

    Joined:
    18.03.2013
    Messages:
    132
    Likes Received:
    107
    Okruženje:
    Xfce
    Sistem:
    Manjaro
    Zavisi šta si hteo da instaliraš iz tog ppa, vidim da su to većinom neke teme i icon packs. Ne bi trebalo da bude teško da se napravi paket za Trios, ili da se klonira sa github i kopira u .themes.
     
  20. МарестРПЦ

    Korisnik

    Joined:
    16.10.2015
    Messages:
    197
    Likes Received:
    140
    Okruženje:
    Mate
    Sistem:
    Mint
    Управо тако - хтео сам numix icon circle
     
SSL Certificate Biblioteka++ Tor anonimnost Cyberghost vyprvpn