Linux sistem na flešu.

Veselin

Member
Joined
Mar 5, 2018
Messages
103
Reaction score
0
  1. Ukoliko bih kupio USB fleš i na njemu držao sistem (nebitan Linux distro) koliko je i da li je sporiji od SSD-a, da li se primeti u radu?
  2. Koji je minimalni kapacitet za sistem, da li je dovoljan fleš od 8 ili 16GB ili treba ići na 32GB (naravno USB 3.0)?
  3. U opisu fleša šta je najbitnije: brzina pisanja, čitanja, nešto treće?
 
Last edited:

Commander

Well-known member
Staff member
Joined
Jan 13, 2012
Messages
9,235
Reaction score
530
SSD je brži od “pristupačnog” fleša bar 50x 😃

Iole pristupačan fleš u rangu 1800-3000 din, naći ćeš klasu 10 sa maksimalnim upisom od 30-50mb/s… SSD najjeftiniji od 6000 dinara ima upis izmedju 350-550mb/s.

Kvalitetnije SDHC kartice koštaju skoro duplo više od mid-rang SSD-a a imaju daleko manje GB nego SSD… pa je pitanje zašto bi neko investirao u SD karticu a ne u SSD, osim ako je prepreka da je recimo pregoreo kontroler na matičnoj na kojem trči SSD.

Što se tiče sistema mislim da bi 16gb završilo posao, samo imaj u vidu da u tom slučaju nema download-a i kompleksnih aplikacija, sve bi moralo da se upuje na cloud ili da se radi pregled na cloud-u.
 
Last edited:

Veselin

Member
Joined
Mar 5, 2018
Messages
103
Reaction score
0
Stavio sam sistem na fleš ali ne može da butuje sa USB 3.0 već samo sa 2.0.

Tražio sam opcije po BIOS-u, vraćao na Legacy…

Kako omogućiti USB 3.0?

Edit: Proradilo posle igranja u BIOS-u.
 
Last edited:
S

system

Guest
Flash diskova nikad dosta. Čini mi se da polako dvd mediji izumiru 🙂 Evo ja imam tri flasha i malo mi je. Jedan od 32 gb, tu drzim neke podatke, jedan od 8 gb tu mi je uglavnom neka instalacija. Ali realno, uvek treba imati flash disk sa nekim live linuxom i flash sa instalacijom windowsa, to uvek treba, ako ne tebi, onda nekom kod koga ides u goste. Ali i dalje vecito pitanje, kako formatirati flash sa podacima da ti budu dostupni na svim sistemima, realno to je fat32, ali gde ces onda bluray film koji ti se svidja i koji ima par gb. A cini mi se da ni windows 10 sliku nisam mogao da smestim na taj flash, dal je bese veca od 4 gb, nesto jeste.
 
Top