Na čemu slušate muziku?

DarkSide

Member
Joined
Jan 21, 2018
Messages
51
Reaction score
0
Bose sam prvi put cuo kao klinac u jednom kaficu i secam se da sam morao da pitam konobara sta je to. bio je u pitanju neki od sad vec prastarih 5.1 sistema sa duplim satelitima. to je bilo nesto najlepse, najkvalitetnije i najprijatnije sto sam ikada cuo a naslusao sam se svega i svacega 🙂

ovaj Companion 3 II sam jedva nasao kod nas i bio je jedini model. iako maleni pokrivaju stan od 55 kvadrata i vise nego dobro. zadnjih par godina ne slusam narocito glasno muziku ali po ceo dan su upaljeni i u pozadini ide neki deep radio dok radim i cukam na kompu.

Audioengine sam malo testirao i sasvim sam zadovoljan. dobra stvar je sto postoji i usb konekcija preko koje se koristi njihov integrisani DAC ko nema neku kvalitetniju zvucnu karticu.

inace zadnjih godina i forsiram neki minimalizam i sto jednostavnije stvari. u srednjoj skoli sam imao risiver/pojacalo i kutije sa vuferima i hornama. super se to culo ali kapiram da danas zvucnici ne moraju da budu veliki da bi se dobro culi 🙂
 
Last edited:

Sreten

Active member
Joined
Jan 27, 2012
Messages
3,941
Reaction score
9
Stvar ukusa, za mene lično muzika mora da se sluša samo na stereo zvučnicima nikako 5.1 I nikakvi wuferi ili bilo kakvo budženje originalnog signala. Međutim kapiram da sam možda ja staromodan da današnja deca slušaju YT pretežno ili neki drugi digitalni zvuk.
S obzirom da ja preferiram analogni zvuk LP I CD a ne računar onda mi je I oprema prilagođena tom zvuku, oni koji vole digitalnu produkciju kupovaće plastične zvučnike, zvučnu kartu itd. Samo taj zvuk je izobličen. Cela svrha bilo kakvog sistema je da ti što vernije prikaže neku zvučnu sliku, I tu ta digitalna tehnologija jednostavno nema šta da traži, gubi trku u startu. Toliko sam puta slušao pa čujem bubnjara udara činele a ti čuješ kao da lupa po plastici a ne po pravoj čineli, akustična gitara zvuči previše metalno iako čovek svira na najlonskim žicama, jer jednostavno digitalni zvuk ima tehnološki nedostatak da prikaže pravi zvučni talas.
Neka hvala, ja se I dalje držim starog dobrog drveta i stare opreme zvuči mnogo verodostojnije.
 
Last edited:

DarkSide

Member
Joined
Jan 21, 2018
Messages
51
Reaction score
0
naravno, 5.1 nije nikako za muziku, kapiram da je jedino ok za neki film.
i ja sam isto staromodan za neke stvari samo kazem da nemam dovoljno mesta za sve sto bih hteo ali sam potpuno zadovoljan i ovim sto imam jer uglavnom slusam muziku dok radim i sedim za kompom.
da, ogromna vecina ljudi a ne samo klinaca danas slusa muziku sa yt-a i nije im bitan kvalitet.
kod mene su pogaseni svi softverski ekvilajzeri i takodje najvise postujem nativni zvuk. nikad ne bih kupio neke Beats sluske ili Logi plasticne zvucnike sa plasticnom grmljavinom umesto cistog zvuka i pravog basa koji treba da udari a ne da konstantno grmi.
svoje slusalice sam bas po tome birao jer se svi modeli koje sam mogao da probam uzasno cuju ili stezu glavu i znoje usi sto nikako ne trpim. uzeo sam B&O H6 koje daju bas nativni zvuk bez ikakvog vestackog napumpavanja basa ili visokih. svidele su mi se zbog jednostavnosti, bruseni aluminijum i najfinija koza pa posle minut slusanja muzike bukvalno kao da ti nestanu sa glave. to me je takodje kupilo kod njih i za mene je jako bitna stavka.

evo i neke fotke mog malog ozvucenja 🙂

View attachment 5127

View attachment 5128

View attachment 5129

View attachment 5130
 
Last edited:

Sreten

Active member
Joined
Jan 27, 2012
Messages
3,941
Reaction score
9
Fine sličice. B&O H6 nisam slušao ali sam čuo dosta dobrih stvari o njima. Dobre slušalice itekako mogu lepo da reprodukuju zvuk.
Kapiram da imaš problem sa prostorom i zato imaš minimalistički sistem. Ja sam svoj isto gradio prema prostoru zato nikad ne kupujem velike zvučnike jednostavno nisu za manje prostore. Prostorija gde je muzika je oko 20-tak kvadrata i te kutije su idealne za takvu prostoriju, mada i moji zvučnici nisu veliki spadaju u manje 37x22cm samo možda na slici izgledaju veće.
 
Last edited:

Sreten

Active member
Joined
Jan 27, 2012
Messages
3,941
Reaction score
9
Da obnovimo temu može?


Moji novi zvučnici B&W DM4 vrlo vrlo ozbiljna kutija.
Karakteriše je super-visokotonac koji radi do 25kHZ, koje mi nemozemo da čujemo ali mozemo da osetimo kroz vribracije. Bas je vrlo precizan i dubok ide vrlo nisko i urađen je kao bas+srednjetonac, iznad je visokotonac, a onaj gore to je super-visokotonac.
Vrlo zanimljivo rešenje.
Naime super-visokotonac se pali samo preko 14kHz, tako da ga često i ne čujete kao da ne radi ako je muzika ispod 14kHz.

Zvučnik je iz 1972. godine urađen od cistog prirodnog drveta, sa prirodnim furnirom. Šta reći kutuija je paraksalans. Ovakve se više ne prave.
Eto malo istorijata kutije nadam se da nije na odmet.
 
Last edited:

Sreten

Active member
Joined
Jan 27, 2012
Messages
3,941
Reaction score
9
Mali update 🙂

Prvo kako zvuči mali sistem


E evo i većeg


Evo i par sličica koje sam nedavno slikao za jednog drugara.

Kamo vama to zvuči? Kakvi su utisci?
 
Last edited:
Top