O Debianu uopšteno (tema sa Mint foruma)

S

system

Guest
Ja se sa debianom akam jos na staroj masini, preko godinu dana, bio je na USB. Ovo je Debian kojeg sam stavio da mu je okruzenje KDE. U tom debianu u kmixu fali jedan tab nasptram kmixa u Mintu KDE. Ona mixeta alfa o kojoj si pisao ima je u Debianu a KMintu je nema, mint nema izbor u skype koji uredjaj u debianu ima, i jedno i drugo KDE. Sad kad startujem pavucontrol pokazuje da pulseaudio ne radi, ne pomazu ni bajalice, to sto pise od fajlova imam ali jednostavo nece.
Ovo drzim vec dugo od kad sam promenio masinu a i @[member=‘dvajedan’] i @paviku su toliko propagirali Debian da jednostavno nisam mogao da ga ne stavim. Ovde se radi o KDE kako ga je ko skrkao u distro, KDE je zlato premo ostalim okruzenjima ali i on ima svojih buba kao sto sam dao danas za KNadu. Definitivno ne mogu da sastavim da mi sve radi i jedino viidm izlaz u tome da flesujem bios a ako i to ne pomogne da dignem ruke od svih tih zezanja, vec je smorno svaki dan nalaziti da nesto nece i onda danima traziti uzrok zasto.
 

Commander

Well-known member
Staff member
Joined
Jan 13, 2012
Messages
9,235
Reaction score
530
Šalu na stranu, zna li se gde je @[member=‘dvajedan’] nema ga ravno metar dana?
 
Last edited:
S

system

Guest
Šalu na stranu, zna li se gde je @[member=‘dvajedan’] nema ga ravno metar dana?
Nema ga kao da je u zemlju propao, nema ga ni na ubuntu. Jos je sasa_ primetio da je nestao, sad nema ni sase_

http://www.freedesktop.org/wiki/Sof...achFile&do=get&target=phonon-pulse-broken.png

Nemam srednji tab, ubi se citajuci ali nista ne nalazim, sve sto pise imam, probam da startuje ali nitaa. Kod podizanja stalno je upozorenje da je pulse configurisan per-sesion ali kad trazim
nista

Sad ce da ide jedno lepo brisanje Debiana, dosta je zezanja, dobio sam u kmixu tab koji nedostaje ali i dalje mi ne radi ton na TVtime i gnome radio, negde se Debian pogubio sa KDE.
Kad ga odmrznu iz zamrzivaca i stabilizuju onda cu mozda da pogledam :biggrin: Svasta sam se nacito da je to strava sta pisu :biggrin:
 
S

system

Guest
@pavik

Sta ce u Debianu Apper? Obrisao sam i stavio betu4 ono apper, ja ko ludak ocu gdebi ono ne radi. Koliko znam u Suse opljuvase Apper a sad ga Debian prigrlio.
Opet nema users an groups, nema gstrimera u postavkama za audioi sad nikako nema tona u TVtime i gnomeradio. U kmixu ima samo VLC a gstrimer nikako, skinuo sam cistu KDE varijantu.

Sad sam ga lepo upokojio :biggrin: Ajde da ne gresim dusu skinem sve cisto za KDE al ne vredi, ispade svi vredniji od njih, oni to isparavljaju natanane pa kad bude, tad kad bude ono sve vec zastarelo :biggrin:
Taj kod mene nece vise na masinu, izgleda da su ga najvise nastelili sa onaj gnome-shell tu je nekako i radio ali ovo slabo za ostale varijante. Moz mi ga fale koliko oce ali vise to nece kod mene na masinu.

edit.
Cak mu nisu dosad stavili azurne vlasnicke drajvere, drze AMD 12.6 a regularni su 12.10
 

pavik

Active member
Joined
Feb 23, 2012
Messages
1,435
Reaction score
2
Sta ce u Debianu Apper?
Nemam pojma, nisam nikada video program…😉 Moja instalacija je pomatora, tako da nemam kontakt sa tim novotarijama. Činjenica je da onaj cd sa kde-om dolazi prilično siromašan i da treba neke stvari odmah instalirati.

Imam u računaru tv kartu Winfast 2000 expert koju slabo koristim, osim malo slušanja na FM-u. Evo sad sam instalirao TVtime i sve radi bez nekih podešavanja. Gnome radio izbacuje poznatu grešku, ali zato Kradio radi bez problema. Nemam instaliran pulse.
 
Last edited:
S

system

Guest
Svakom bi preporucio da u sirokom luku izbegava Debian wheezy pogotovo KDE varijantu i ostale, osim gnome-shell. Prvobitno sam probao betu3 Gnome-shell i to je nekako radilo, Beta 4 i zadnji snapshoot wheezy to je katastrofa. Ne znam sta uopste tu ima da se testira kad je sistem neupotrebljiv, :biggrin: cak ni drajvere za graficku ne moze da stavi, na kraju sam uspeo da nekao sa sgfxi uzme ali beta AMD drajvere. I ja imam winfast ali global i radila je dok sam ima verziju gnome-shell, za gnomeradio i gresku to je vec toliko puta napisano izmena xmel fajla /dev/mixer u /dev/null. Preporuka zaobidjite sve ovo u sirokom luku, toliko toga je zastarelo python 2.6 i 2.7 , java 1.6 itd, Icewasel, Icedowe…
Apper su ovde ljudi pisali da to u Suse treba maknuti pravi probleme, pravi i ovde, gdebi i kad se makne apper ne radi. Dolphin ne vidim u cemu je njegova prednost, to sve kilavo, rad iz terminala stalno nece nesto kad mu trebaju privilegije, katastrofa. To kad bude izaslo kao finale to ne da ce biti zastarelo i neupotrebljivo. Najverovatnije pola interneta odbijace iceweasel… :biggrin:
Zao mi je ali ovo je gola istina, swap koji nadje mora da se iskljuci , ja mu nisam nasao drugi nacin, u svim drugim varijantama on fomatizuje swap i promeni mu UUID
Ne mogu odmah da se setim svih bisera, jedan je da kod instalacije trazi da mu ja dam firmaware rtl_nic/rtl8168e-3.fw, kako ja da unapred znam da ce to da trazi? plus ne kapiram zasta mu to treba kad posle toga internet konekcija radi i na eth0 i wlan0. Root mod kako je @[member=‘dvajedan’] objasnjavao treba mu network da bi se nesto odradilo ili opravio sistem, to se ocas resava u normalnim Ubuntiolicima izborom iz menia, ovde ne, mora rucno da se nabode da treba startovati dhclient za eth0?
Nastavak
Kod podizanja dize pulse per-sesion i warning, oko toga cirtava nauka na netu ali nigde pravog objasnjenja, ima lek edituje se etc/default/pulse vrednost se stavi na 1 i nema
famozne poruke i kecanje sa pulse i nema poruke da pulse nije startovan i kad se startuje da ne moze da se startuje, tu su mu ga dali po komplikacijama da i sami nemaju pojma.
Filosofi barataju sa verzijom pulse =2
 

tuks

Member
Joined
Sep 5, 2012
Messages
409
Reaction score
0
sta pricas koristim debian wheezy kde, najsavrseniji sistem koji sam ikad koristio… dolphin isto tako, koristio bih ga i na xfce i nikad nisam imao problema

btw kad ce wheezy stable da izadje?
 
Last edited:
S

system

Guest
sta pricas koristim debian wheezy kde, najsavrseniji sistem koji sam ikad koristio… dolphin isto tako, koristio bih ga i na xfce i nikad nisam imao problema

btw kad ce wheezy stable da izadje?
Smesno mi kad ovo procitam a ja probao, da nisam probao ajd pa da me dematujes, al ovako je sve u rec tacno, ne mogu da te pozovem kuci, nezgodno porodicni razlozi, dam ti masinu pa stavi ti wheezy KDE a ja cu da uzivam kako mi sve lepo radi.
Ovo sto ja pricam je istina, probano ovih dana, pogledaj ima negde koju masinu teram, uzas. Ja sam probao svasta prvo je bio beta 3 DVD instalacija gnome-shell, to je jos i najbolje radilo ali mi je mula od gnome-shell, ovo KDE je katastrofa.
Mint KDE je za razliku od ovoga ko nebo i zemlja u korist Mint KDE
Nesto kad radi mora svuda da radi pogotovo na novom hardweru, blago tebi kad ti sve radi 😃

Eh daj mi screenshot systemskih podesavanja > administracija sistema da vidim users and groups
 

pavik

Active member
Joined
Feb 23, 2012
Messages
1,435
Reaction score
2
@dragan99
Zar ti nisi “upokojio” Debian? :connie_boy_cleanglasses: Ako jesi, ne znamo na koji se distro odnosi pitanje. Sa Debianom ne dolazi paket kuser, pa se treba naknadno instalirati.
 
Last edited:

calex

Member
Joined
Feb 19, 2012
Messages
676
Reaction score
0
Инсталирао сам дејли дебиана чисто да видим како се понаша. Доста тога што имам на овом КДЕ тамо нема, прозори често не реагују на померање или развлачење … рецимо да ми на први поглед делује као КНада или Кубунту из којих је избачено 30% фукционалности онако по случајном избору. Вероватно бих за пар дана успео да га доведем на ниво овога што имам мада мислим да би ту и тамо било проблема и можда не бих све то успео. А пре него што бих то и почео, прво ћу да размислим шта бих тиме добио и коначан одговор ће да буде … потрошио сам мало времена да ми не буде досадно. Е да, тај детаљ … инсталација траје страшно дуго а на крају нема ништа посебно набачено.
Шта превиђам? Шта ћу да добијем тиме што потрошим пар дана да га доведем на ниво рецимо Кнаде, да буде исто употребљив … јел добијам нешто што не знам? Осим да могу да кажем да користим правог дебија а не неке тамо копије.
 
Last edited:
S

system

Guest
Odspavao dam jednu dobru turu, smorio sam se :biggrin:
Ovo sto sam napisao je zbirni pregled dogadjaja u zadnja tri dana, hladnokrvi pregled onoga sto po meni ne valja. Za razliku od drugih ne mogu da pisem i velicam nesto ako ne probam i nemam mi malo sentimentalnosti kad je u pitanju neki distro. Ne interesuje me ko ga pise, sta taj doruckuje , da li ima stan, zenu itd… Sve sto me interesuje je da li to radi, sta ne radi i da li to meni smeta ili ne.
@[member=‘calex’] je lepo napisoa savet brisi to i ne pravi mesanu salatu.
Kad sam zbrisao Betu 3 sa gnome-shellom od koje sam pokusao da napravim pristojni KDE skinuo sam cistu wheezy Betu 4 KDE i poslednji snapshoot od 7.1.2013. KDE
Znaci sve sto sam napisao odnosi se na te verzije, pazljiva provera pre instalacije, instalacije koja traje preko 1h na mojoj masini sa 4M konekciji i novim SATA diskovima a grub ide na SSD disk. Iznenadjen sam cinjenicom koliko to sve kiksa a stalno se provlaci prica o superiornosti Debiana i da klonovi koriste nestabilne verzije-grane. Ispada da kod mene KNada koja bi po tom kriterijumu spadala u nesto eksprimentalni bolje radi od neceg sto treba da je stabilno pa makar i bila beta.
Jedna cinjenica mi nikad nece biti jasna, svi guraju u instalaciju Pulse po defaultu, kad citam kometare svi brisu Pulse i stavljaju Alsu, uvek se zapitam zasto nam to pisci distro uguravaju ako vecina to brise i vraca na staro.
Ne vidim da se iko izjasnio o Apper programu kojeg uveliko kritikuju na Suse distribuciji. Sve je to beta pa da generalno zakljucim mozda ce se popraviti do izlaska stabilne verzije.
@[member=‘pavik’] konacno sam “upokojio” Debian i konacno nemam nameru da se vise vracam na taj distro, eventualno kad izadje stable pa da vidim 🙂
 

tuks

Member
Joined
Sep 5, 2012
Messages
409
Reaction score
0
Stvarno mi nije jasno kako vas zeza KDE. Ja bez zezanja, prvo sam probao Ubuntu + KDE, pa onda Kubuntu, pa Mint KDE, i pomislio sam da je on savrsen, al onda sam se uputio u instalaciju Debiana, i nakon podesavanja cackanja radi kao sat, bolje od Minta, bas sam instalirao drugaru KMint pre neki dan i odmah sam se iznervirao zbog nekih stvari (sitne gluposti)

Ko zna sta moze biti u pitanju, al sto kazes pozvao bih i ja tebe kod mene da vidis kako sve sljaka 🙂 Tako da zavisi od masine do masine verovatno

Users and groups - kuser, zasto ne spada u system settings nem pojma, ne smeta mi, ionako bih ga svejedno pokretao sa Alt+F2 kdesudo kuser
 
Last edited:

djenka

Member
Joined
Mar 11, 2012
Messages
46
Reaction score
0
једно питање
може ли се са овог линка убацити sources на ЛМДЕ,или евентуално и заменити оригинални минт sources.
 
Last edited:

djenka

Member
Joined
Mar 11, 2012
Messages
46
Reaction score
0
ау,хвала …брзо нема шта…
 
Last edited:

djenka

Member
Joined
Mar 11, 2012
Messages
46
Reaction score
0
нисам обратио пажњу…сјајно…и добро је да има бар негде да се прича о дебељку.
још једно питање,могу ли ја сад обрисати минт и убацити дебијан sources?
 
Last edited:

pavik

Active member
Joined
Feb 23, 2012
Messages
1,435
Reaction score
2
Može. Imam na netbooku Crunchbang. Situacija je ista, Crunchbang ima svoju riznicu sa paketima, a ostalo je Debian.

U Synapticu pogledaj opciju Origin i videćeš šta je sve instalirano iz Mint riznice.
 
Last edited:

djenka

Member
Joined
Mar 11, 2012
Messages
46
Reaction score
0
е хвала ти…много…

додатак
ево направио је update од 192 нечега,нови пае кернел итд…ЛМДЕ је откриће за мене и после федоре,центоса и фудунту-а заиста нешто ново…
 
Last edited:
Top