Одабир отворене лиценце

mpele

Member
Joined
May 16, 2013
Messages
35
Reaction score
0
Другари,

Потребна ми је помоћ за одабир лиценце за програм на коме радим. Наиме, у развоју програма сам користио библиотеке које су објављене под различитим отвореним лиценцама, а ја сад не знам коју лиценцу да одаберем да бих их све помирио. Оно што сам користио је:


  • []GNU General Public License v3.0(GPL),
    [
    ]GNU Lesser General Public License (LGPL),
    []MIT License (MIT)
    [
    ]и можда Apache License, Version 2.0.

Може ли неко да ми објасни шта ми је радити да код буде што слободнији – са што мање ограничења?
И да ли има разлике за само објављивање кода и за прављење извшрног фајла?
 
Last edited:
S

system

Guest
Od Svih tih licenci MIT je najslobodnija. I ako si nju koristio, red je da i program nosi tu licencu. MIT je praktično copyleft. Vidi na wikipediji.
 

MyName

Member
Joined
Dec 31, 2016
Messages
181
Reaction score
4
Једноставно, за сваку библиотеку наводиш таксативно које она лиценце користи. Твој део кода, тј сама апликација или програм може бити које год лиценце желиш. Лиценце библиотека можеш пронаћи на њиховим сајтовима.
Е, сад…
Када објављујеш код, због (Л)ГПЛ лиценци мораш имати линкове и упутство како сами корисници могу ре-линковати или рекомпајлирати твој програм са различитим верзијама (Л)ГПЛ библиотека. То урадиш тако што направиш страницу са упутством за компајлирање, где су линкови ка ономе шта корисник претходно треба да има инсталирано. Поздрав!
 
Last edited:

mpele

Member
Joined
May 16, 2013
Messages
35
Reaction score
0
Може ли још мало појашњења…
Пројекат је рађен у Eclipse и у посебан директоријум су снимљене све потребне библиотеке - да ли је то прихватљиво?
 
Last edited:

MyName

Member
Joined
Dec 31, 2016
Messages
181
Reaction score
4
Није битан директоријум, а ни сам ИДЕ. Битан је твој начин дистрибуције пакета. Уколико ти дистрибуираш само твој део кода (програма) онда је лиценца она коју ти одредиш, али ти је потребно упутство за кориснике шта претходно треба да имају инсталирано. Уколико ти дистрибуираш програм заједно са коришћеним библиотекама, онда је потребно за сваку библиотеку да наведеш лиценцу. Ово исто важи када линкујеш .so (или .dll за Виндовс) фајлове и када дистрибуираш програм који је статично компајлиран.
Претпоставка је да креираш Јава програм? Онда изабери било коју лиценцу, а као што је претходно напоменуто, најслободнија је (по мени) МИТ, јер корисник твог програма може скоро са њим да ради шта хоће. Уколико ипак желиш да и ти имаш неке заслуге (нпр навођење твог имена, и сл) онда погледај мало на ГПЛ услове.
 
Last edited:
Top