Preporučite mi Linux za stariji hardver

Mile00

Member
Joined
Oct 29, 2016
Messages
159
Reaction score
0
Поздрав, опет ја после дуго времена. Питам Вас искусне. Који бих могао линух на метал, притом да та дистрибуција подржава графички драјвер? Тачније Radeon x1650? Хвала унапред!
 
Last edited:

100

Member
Joined
Mar 16, 2018
Messages
410
Reaction score
6
Koji CPU? Koliko memorije?
 
Last edited:

muzicar

Member
Joined
Mar 29, 2012
Messages
272
Reaction score
0
Graficka bi trebala da bude podrzana, ali tu racunaj samo na open source drajver, koji radi bez problema za svakodnevne stvari (surf netom, gledanje filmova). Konfiguracija koliko ima RAM memorije i koji je procesor u pitanju? Naveo si samo graficku, a ona je u celoj prici najmanji problem.
 
Last edited:

Ivan

New member
Joined
May 15, 2017
Messages
21
Reaction score
0
Ja sam instalirao MX Linux 17.1 na dečiji lap top koji su dobili u školi mislim kada su pošli u četvrti razred osnovne škole To je neki mali laptop vidim da je unutra Tošiba ima samo 1gb rama i procesor je neki jako slab. Instaliram ja MX Linux čisto da vidim da li će da radi i moj klinac mi se smejao, kaže pa to nemožeš uopšte da pokreneš, Laptop je stariji više od deset godina i nikada nije bio na bilo kakvoj popravci ili čišćenju ima 250gb hard. Instalacija je prošla odlično, kada sam ga pokrenuo radi kao zmaj instaliram mu još i Chromium browser, deinstaliram Firefox, instaliram oxygen icon neke druge ikone deinstaliram, deinstaliram i Thunderbird, još mu malo udarim šminku conki itd. da lepo izgleda. Za srfovanje na netu odličan čak ni Youtube ne koči, ne baguje, drugim rečima oživeo je, radi odlično možda je sada bolji čak i od nekih tableta.I da zaboravih još da Skype net radi odlično (preko browsera)
 
Last edited:

stepski_vuk

Member
Joined
Sep 9, 2016
Messages
122
Reaction score
3
ја сам пре неки дан на један Fujitsu Siemens лаптоп стар десетак година инсталирао Xebian. Инсталирао Slimjet уместо Firefox. Одлично ради, за сада нисам имао никаквих проблема. Minitube, Abiword итд.
 
Last edited:

100

Member
Joined
Mar 16, 2018
Messages
410
Reaction score
6
Odličan izbor Ivane, MX Linux je jedan od najboljih ikada. Nikada nisam uspeo da se orodim sa Debianom. No, MX Linux je zato the next best thing. Vrhunski distro.

Ako se baš nema prepotopska makina, treba samo mudro odabrati DE (od poznatijih na primer Xfce ili LXDE) i programe koji se najčešće koriste i to je uglavnom to. Mnoge distribucije će lepo raditi na starijem hardware-u bez ikakvih problema. Recimo, treba zaobilaziti teškaše među browserima (Firefox, Operu, Chromium, Vivaldi…) i instalirati nešto laganije tipa Pale Moon, Midori ili Epiphany (sada se valjda zove GNOME Web ili tako nešto). Upravo ovo što Stepski navodi, naći alternativu koja ne guši sistem. Ne gledati YouTube iz browsera. Recimo, instalira se SMTube (uz SMPlayer) i YT se pokreće iz njega. Ako grafara podržava hardware acceleration gledanje YT HD videa ide kao od šale čak i na lošijim konfiguracijama.

Ono što je dokazano uspelo da vrati neke stare makine u život i što stalno preporučujem u takvim situacijama je Bodhi Linux. Baziran na Ubuntu LTS verzijama, brz, lagan, stabilan. I sasvim solidno izgleda (Moksha je skroz OK), što i nije baš tako često kod distribucija koje su ciljane za stariji hardware.

System Requirements

Minimum:

500mhz processor
256MB of RAM
5GB of drive space

Recommended:

1.0ghz processor
512MB of RAM
10GB of drive space
 
Last edited:

Dragan

Well-known member
Staff member
Joined
Jan 13, 2012
Messages
6,371
Reaction score
65
Nikada nisam uspeo da se orodim sa Debianom. No, MX Linux je zato the next best thing.
🙂
MX je, kao i svaki Debianonid, u stvari Debian 🙂
Kada bi, kojim hipotetičkim slučajem, Debian iznenada nestao, sve što je zasnovano na njemu umrlo bi istog trenutka zajedno sa njim.
Od najvećih, možda bi preživeo samo Ubuntu, ali i to preživljavanje bi bilo vrlo, vrlo neizvesno, na samoj granici.
Ubuntu povlači oko 95% sors paketa direktno iz Debiana, prepakuje ih sa svojim extenzijama u nazivima bez ikakvih izmena, i smešta u svoje repoe.
 
Last edited:

100

Member
Joined
Mar 16, 2018
Messages
410
Reaction score
6
@Dragan

Da, naravno, u pravu si da MX Linux ne bi mogao bez Debiana jer mu je on baza. Ipak, ne bih baš stavljao znak jednakosti iz dva razloga. Naveo si 5% razlike između sors paketa Debiana i Ubuntua. Razlika između genoma (u neku ruku bioloških sors paketa) šimpanze i čoveka je tek oko 2% pa se ipak ne izjednačavaju. Procenat nije presudan, merodavan je samo krajnji rezultat. Drugi razlog je što pouzdano znam koliki trud i napor MX Linux tim ulaže u kreiranje ove sjajne distribucije. Izjednačavanje tako baca senku na njihov rad što ipak nije fer.

Iz Debian univerzuma mi je MX Linux omiljen jer imam ubedljivo najbolja iskustva sa njim. Debian se sa mojim hardverom jednostavno ne podnosi, imao sam velikih problema a stvarno ne želim da izgubim mnogo vremena na traženje rešenja. MX Linux radi savršeno, na keca, plug & play. Njega doživljavam kao more user-friendly Debian, kao njegovu budženu, friziranu, brušenu varijantu. Šlag na torti su genijalštine poput MX Tools, odlična dokumentacija, predusretljiva zajednica, i još mnogo sitnica i detalja. A znamo ko se krije u detaljima. 🙂

Uzgred, evo jedne zanimljive recenzije…

MX Linux MX-17 Horizon - Shaping up beautifully
 
Last edited:

Dragan

Well-known member
Staff member
Joined
Jan 13, 2012
Messages
6,371
Reaction score
65
Drugi razlog je što pouzdano znam koliki trud i napor MX Linux tim ulaže u kreiranje ove sjajne distribucije. Izjednačavanje tako baca senku na njihov rad što ipak nije fer.
🙂
Mislim da me nisi dobro razumeo, ili se ja nisam dovoljno precizno izrazio. Nikako mi nije namera da podcenjujem rad bilo kojeg tima, pa tako ni MX linux tima, ali…fića je ipak samo fića, bez obzira koliko truda uložio da bi ga nabudžio… 😃

 
Last edited:

100

Member
Joined
Mar 16, 2018
Messages
410
Reaction score
6
Đunta sa sitnim nutom!

😃
 
Last edited:
Top