FOSS Srbija | Free and Opensource Srbija

FOSS Srbija je uspesno migrirana na Xenforo platformu.

Korisnici koji ne mogu da se uloguju sa starom lozinkom, idite na "Forgot your password?"

i zatrazite novu koja ce Vam stici na registrovani mejl.

Raznorazne IT vesti

petrovicivan

New member
Joined
Sep 1, 2022
Messages
22
Reaction score
24
Distribuciju sa proprietary paketima nije nešto što bih preporučio, a pogotovo ne na FOSS forumu koji je u potpuno suprotnom duhu.

Ovde bi trebalo da se propagira FOSS ili ako za to nema snage poštenije bi bilo da se promeni ime u nešto drugo
 
Last edited:

Boki70

Active member
Joined
May 21, 2018
Messages
109
Reaction score
143
Sva distroa su jako dobra svako sa svojim kvalitetitam ja licno bih se odlucio za onaj operativni sistem koji je dobro pokriven drajverima - ima dobru bazu porograma - vazno a mozda i ne da ima sto duzi LTS i dobru dokumentaciju zajednice koja stoji iza njega.A sva tri su upravo to.
Mozda neka nijansa…
 

Boki70

Active member
Joined
May 21, 2018
Messages
109
Reaction score
143
Pozdrav Jocix…
Evo da se javim postavio sam Sparki linux na jednoj sada staroj masini radi se o Dell Zino HD 400 koji sada nije nista posebno ali ga je Sparky mogu reci jako lepo oziveo radi odlicno znaci od same instalacije pa do finog podesavanja - u pogledu hardwera sama konfiguracija pruza dosta ima svojih 4 Gb - radne memorije 2x2Gb modula Sodimm - procesor je AMD Athlon X2 3250e / 2 / 1,5 GHz a grafika ATI Radeon HD 4330 / 512 MB sa jednom da kazem manom video ide jako sporo pogotovo youtube i slicno - sve ostalo radi odlicno tako da za bazne stvari je vise nego dovoljan - pisanje teksta - citanje i slanje maila - stampanje dokumenata.Premda me cudi tih deljenih 512 video memorije od sistemske mozda je i to posledica sporog pregleda videa na internetu.Ali u svakom slucaju Sparky Linux je lagan - stabilan i jako brz od programa ima vise nego dovoljno za svakog tako da topla preporuka iskljucivo za starije masine vise nego dovoljan u svakom pogledu.Zavrsavam time da cu isti testirati na jednom Acer Aspire ebook malom laptopu sa 2 Gb rama i intel atomom procesorom na istom mi je jedan ssd od 120 gb pa cemo videti rezultate.Eto toliko za starije racunare je odlican samo malo peglanja i finog podesavanja i radi kao grom.
Koga zanima opisana testna konfiguracija evo linka:

 
Last edited:

Boki70

Active member
Joined
May 21, 2018
Messages
109
Reaction score
143
Sparky Linux obecava masina na kojoj je uradjena instalacija je Eagle M340C - radi se o pc clientu ali sasvim lepo radi pod linuxom i konkretnim distrom.

Instalacija je uradjena sa normalnim sata hard diskom od memorije je bilo pocetnih 2 Gb ali sam ja dodao ceo jedan modul od 4 Gb sa tim da bios same ploce podrzava i modul od celih 8 Gb.
Procesor je AMD quad core sa 4 jezgra svako radi na 1,2GHz.
Paznja se mora obratiti na SODIMM - memorijski modul mora biti primer 2-4-8 Gb DDR3L.
Tako da sto se hardwera tice obecava - radi pod maksimalnom rezolucijom 1920x1080 a naravno moze i manje kako korisniku odgovara - sto se tice napajanja pozeljno bi bilo da bude snage 15wati - 3A - 12V i naravno umesto HDD jedan SSD i imate jedan odlican mini desktop pod linuxom.
Vise o pomenutom klijentu na linku:

 
Last edited:

Boki70

Active member
Joined
May 21, 2018
Messages
109
Reaction score
143
Sparky Linux se pokazao odlican sada več za malo vremešne mašine - ali sa njim one ponovo dobijaju na svojoj upotrebi u svakodnevnom radu za korisnike raznih afiniteta i sklonosti.
Pa ovom prilikom vam iznosim utiske rada Sparky Linux na laptopu - Dell Precision M2400 sada iz daleke 2008 godine.
Znači laptop star punih 14 godina.
Odmah da kažem da se laptop pokazao odličnom platformom za spomenutu linux distribuciju.
Elem instalacija je protekla bez ijednog problema i nakon osnovnih podešavanja rašunar je bio spreman za upotrebu - verovatno traži jedan do dva update tako je bilo u mom slučaju i nakon njih imate odličnu mašinu za svakodnevnicu.
U osnovi sam koristio samo 2 Gb - sistemske memorije - SODIMM 2x1-Gb module - sistem radi bez problema onda sam povečao radnu memoriju na dva modula 2x2 Gb -ukupno 4 Gb. A maksimalno sam laptop dell M2400 podržava celih 8Gb rama što je i više nego dovoljno za rad.
Grafički čip na ploči nije ništa spektakularno radi se o NVIDIA Quadro FX 370M ali ima svojih 256 Mb - rama i na iznenađenje radi veoma lepo - u praksi video na youtubu radi odlično nema zamrzavanja - zakucavanja sve se odvija bez problema u kontiunitetu.
Bilo bi poželjno da se na laptop umesto hdd-a postavi jedan ssd od 120 Gb - što pruža konfor u radu a da se umesto dvd - drajva postavi jedan hdd kao data za skladištenje podataka i datoteka.
Sve u svemu ko nema novca za laptop ili je sentimentalan prema starim mašinama ili iz nekog svog razloga želi da mu računar radi što duže sa Sparky Linuxom tu brigu je prebrinuo.
Više o pomenutom računaru na linku:

 
Last edited:

Vlad

Well-known member
Joined
Feb 13, 2012
Messages
2,224
Reaction score
196
Kada smo kod Linu(k)sovog sistema i kernela pojavi se:
na kernel-tačka-org
mainline: 6.0 / 2022-10-02 📝
 

Boki70

Active member
Joined
May 21, 2018
Messages
109
Reaction score
143
Ne Vlad ako želimo da budemo baš precizni onda je to Sparky Linux 6.4 64bit (x86_64/amd64) sa Xfce desktopom stable verzija.
 

Boki70

Active member
Joined
May 21, 2018
Messages
109
Reaction score
143
Pozdrav Linux drugari imam jedan problem par usb stickova pokazuju mi prilikom prilikom prikljucenja na racunar - PRAM doslovce to pise.
Pa neko ozbiljnije resenje za oporavak istih - za windows postoji neznam koliko su uspesni ali su profesionalni alati i kupuju se.
Mene zanima iskljucivo linux da li postoji neki program za oporovak usb-a svaka sugestija bi dobro dosla ne radi samo radi mene vec i drugih korisnika.
Hvala svima unapred na pomoci i sugestijama oko resenja problema.
 
Last edited:

Bojan970

Active member
Joined
Jan 12, 2021
Messages
323
Reaction score
205

Wine 8.9 released with more PE work, Mono 8.0 and more Wayland updates...​

The latest biweekly development release for the Windows translation tool Wine is out, Wine 8.9 as usual brings new features and fixes that will eventually make their way into Steam Play Proton.

Here's the highlights of what's new in Wine 8.9:

  • Mono engine updated to version 8.0.0.
  • Completion of PE conversion in the PostScript driver.
  • Doppler shift support in DirectSound.
  • GdiPlus performance improvements.
They also noted in the main changes that more Wayland work was done including these:

  • winewayland.drv: Allocate process_wayland statically.
  • winewayland.drv: Read and dispatch Wayland events.
  • winewayland.drv: Handle dynamic Wayland output events.
  • winewayland.drv: Make access to Wayland output information thread-safe.
  • winewayland.drv: Update display devices from the desktop window thread.
  • winewayland.drv: Update desktop window size on display changes.
For bug fixes some issues were solved for Battlecruiser 3000AD (a bug from 2005!), Need For Speed Underground, two fixes for Battle Net and other miscellaneous bug fixes.
 

Bojan970

Active member
Joined
Jan 12, 2021
Messages
323
Reaction score
205
ISO2USB for CentOS/RedHat

ISO2USB utility creates bootable USB drive from CentOS/RedHat 5.x/6.x installation disk or corresponding ISO image.
Created USB drive may be used to perform installation on machines that lack optical drive. Custom installation disks (with kickstart configuration files) are fully supported.

 
Top