Ситни проблеми

calex

Member
Joined
Feb 19, 2012
Messages
676
Reaction score
0
Да не упадам у туђе теме, имам на КМинту три проблема.

Први је то што се понекад гаси екран, на тачно 30 секунди се угаси, врати се на било који покрет мишка или тастатуре. Као класичан power management … али ништа слично нигде није укључено. Тачније, проблем је што се ово понекад јави. Цео дан ради и онда одједном почне овако. Обично рестарт помогне и онда нормално ради … па се опет појави ово брљање. Није укључен ни screen saver ни power management у подешавањима … осим ако не превиђам још нека.

Други проблем је што gparted неће да се стартује на редован начин тј кликом на икону. Само изврти курсор и угаси. Ако из терминала куцам sudo gparted па password, нормално се покрене. Ако идем преко gksu gparted, опет се нормално покреће.

Трећи је tvtime, програм који користим за гледање теве програма. После инсталације се отвори прозор са неким подешавањима од којих је битан извор видео сигнала и то пребацим на композитни и после тога се програм одмах стартује, не пита. Сада је одједном почео да сваки пут пита. Укључим програм, подесим композитни извор, угасим, упалим опет … опет мора да се подешава.

Пробао сам са комплетном деинсталацијом оба програма и новом инсталацијом али нема промене. Оба програма су увек и на свим линухима нормално радили, раде и на свим линухима који су ми на компу само сада и овде брљају. Као и оно са гашењем монитора.

Да ли неко има идеју где да потражим или да одрадим лакши начин, реинсталација траје ~10-15 минута и још толико ми је потребно да додам уобичајене програме и подешавања … мада бих ипак волео да решим конкретне проблеме?
 
Last edited:

Commander

Well-known member
Staff member
Joined
Jan 13, 2012
Messages
9,235
Reaction score
530
Kmint projekat sam po sebi nije dovoljno dobro dovršen iako oni kažu da je finalna verzija on se ponaša kao alpha…, pa bih ti preporučio da koristiš neku Gnome varijantu.
 
Last edited:
S

system

Guest
Ja sam vozio Kmint 12 kada je izašao nekih jedva jedan dan sam izdržao. Ništa mi nije radilo pod njim. Šta god je moglo da baguje, bagovalo je. Eeej, čuveni TVTIME da ne radi !! Pazi ti to molim te. TVTIME koji mi radi na svim mogućim distroima i grafičkim okruženjima uvek bez problema. Ma daj, ako tvtime ne radi, taj distro nije vredan pažnje.
 

calex

Member
Joined
Feb 19, 2012
Messages
676
Reaction score
0
Ааааа, написао сам КМинт. Није КМинт, њега сам игнорисао због тога што google earth није хтео да проради и тек сам се скоро заинатио и решио па је КМинт 12 без грешке. Ово је проблем са Кубунту 12.04 који је на почетку стално имао неке крахове и проблеме, скоро сам га реинсталирао и после dist-upgrade је прорадио како би требало.

Даклем КМинт 12 ради без грешке, једино што волем да је све новије па сам зато пробао и оставио у раду Кубунту 12.04. Чак ми је ту и Кубунту 12.10 а2 који ипак превише брља па га повремено погледам … мислим да ће да буде занимљив када се појави. Ако ништа друго, оно због онога што показује additional drivers прозор.

КМинт 13 се још чека, било је неких неуспелих покушаја па је сад мало затишје. Надам се да ће да буде нешто од њега и да ће да ради стабилно. Сад ћу да реинсталирам овај Кубунту 12.04, све је неко време добро радило али ја волим да експериментишем и ко зна како сам забрљао. У међувремену се појавио и LMDE са KDE из кућне радиности па сам и то пробао, иако баш не волим LMDE, овај можда неће да буде лош … мада га ретко пробам.

А конкретно да пређем на гноме … после ових неколико месеци на КДЕ, после дужег времена на гномету … враћање би ми изгледало као да из Мајбаха пређем у Спачека. Оно јесте да никад нисам имао Мајбаха (а Спачека јесам) али ми је отприлике тај осећај. Ја нисам минималиста и аскета и не смета ми вишак. Да са ДЕ који има 2000 опција од којих је можда 1500 бескорисно (али 500 корисно) пређем на ДЕ који има 25 опција и ниједну бескорисну … но веј хозе. А можда би било боље да сада почнем поново да трошим гномета и цимета и увек пријавим оно што забрља. Брзо бих избио на чело по броју порука. :))



За почетак, tvtime је решен. Фолдер /home/mojuser/.tvtime је некако прешао у руке root-а и наравно, није могло да се упише подешавање које сам одрадио и увек је ишло од почетка и остајало неупамћено. Обрисао сам га, реинсталирао програм и сада нормално ради.

Интересантнији ми је проблем са gparted … не стартује се када кликнем на икону али сасвим нормално ради ако у терминалу откуцам sudo gparted или идем преко kdesu gparted … реинсталиран и остаје исто. Могуће је да сам и ту нешто забрљао и да ће један потез да га реши … није ми толико важно, ипак је то гноме варијанта а КДЕ верзија тј Partition Manager ради нормално. Баш ме занима па ћу да се мало распитам. Или ако неко може да ми покаже одакле да почнем. Али КДЕ остаје шта год да се деси, нисам мазохиста. :))
 
Last edited:

milke

Member
Joined
Jan 23, 2012
Messages
249
Reaction score
0
Можеш да средиш тај гпартед тако што ћеш едитовати мени и уместо онога што пише тамо за стартовање гпартеда (што можеш и да копираш овде баш да видимо), укуцај само kdesu gparted (пошто си у КДЕ-у, користи kdesu). Вероватно у тој команди за стартовање у менију постоји нека опција која изгледа није подржана, шта ли.
 
Last edited:

calex

Member
Joined
Feb 19, 2012
Messages
676
Reaction score
0
Погледаћу мало касније, јутрос сам за пробу инсталирао Кубунту на другој партицији, додао gparted али од старта не ради када се кликне на икону. Можда је нешто промашено, мислим да су нове верзије К/Убунту (а са њима и многи клонови) мало осакаћени и понегде нешто није добро одрађено. Као оно са фонтовима или стартовањем још неких програма.

Било је само gparted-pkexec и сада сам променио у kdesu gparted и ради. Мислим да у осталим КДЕ линухима стоји исто gparted-pkexec али ради … баш ћу сад да проверим. То ме у принципу и нервира код линуха, нешто добро ради и они успеју да га забрљају у следећој тури.

Оно гашење монитора је вероватно повезано са неким програмом који то покреће, морам да обратим пажњу на то … од јуче се ниједном није десило … то је проблем који сам имао и на гномету, како год подесим, дешавало се да се одједном активира. Можда је и тамо неки програм то брљао, таман да га пронађем и решим за обе варијанте.
 
Last edited:

milke

Member
Joined
Jan 23, 2012
Messages
249
Reaction score
0
Неко појашњење разлика између судо (гксу, кдесу) и pkexec (PolicyKit):

[font=‘Ubuntu Beta’]
[background=rgb(247, 247, 247)]A few things how pkexec is different from sudo and its frontends:[/background]​
[/font]

  • []You can’t run graphical applications via pkexec without explicitly configuring it to do so.
    [
    ]You can tweak a little how you want programs to be run via pkexec: icon, text to display, whether to remember the password or not, whether to allow it to run graphically and some more.
    []Anybody can run “Run as” a superuser (provided they can authenticate as such), with sudo you have to be listed in the sudoers file as admin.
    [
    ]gksudo locks the keyboard, mouse, and focus when asking for a password, pkexec doesn’t. In both cases the keystrokes are sniffable though.
  • With pkexec you work in a slightly more sanitized environment.
 
Last edited:

vpakovic

New member
Joined
May 25, 2012
Messages
17
Reaction score
2
Шта се дешава ако у терминалу откуцаш само [background=rgb(255, 253, 250)]gparted?[/background][background=rgb(255, 253, 250)] [/background]
 
Last edited:

calex

Member
Joined
Feb 19, 2012
Messages
676
Reaction score
0
Па оно што би и требало Root privileges are required for running gparted. Као што сам написао, на потпуно новој инсталацији овог Кубунтуа се исто дешава, вероватно је негде нешто промашено … ипак је у питању програм за гноме. Мада имам неколико КДЕ линуха и нигде није било овога.
Ако откуцам gparted онда се ово појави. Ако откуцам sudo gparted па после лозинку, ради нормално. Ако кликнем на редовну икону, не деси се ништа. Сада је за икону команда промењена у kdesu gparted и ради.
 
Last edited:

vpakovic

New member
Joined
May 25, 2012
Messages
17
Reaction score
2
Код мене је на Кубунту 12.04 приликом стартовања програма улазио у графички мод и тражио администраторску шифру, као и кад стартујем Updatemanager. Претпостављам да су га сада тако конфигурисали да спада у админстраторске алате.
 
Last edited:

calex

Member
Joined
Feb 19, 2012
Messages
676
Reaction score
0
Па и код мене је Кубунту 12.04 а и gparted би требало да прође админ проверу. Једино не знам зашто неће преко иконе а хоће као sudo gparted или kdesu gparted. Небитно, решио сам некако а сада чекам КМинт 13, видим да је од јутрос поново на столу за тестирање.
Можда и Ultimate Edition 3.5 буде ок, претходник (3.3) дигнут на 12.04 је радио добро али је било посла да се то направи, сада ће да изађе одмах као 12.04 и можда то буде решење.
 
Last edited:

epidemija

New member
Joined
Jun 4, 2012
Messages
27
Reaction score
0
ja zaobravih pw na mintu, moze samo mala pomoc :))
 
Last edited:
Top