Šta mislite o slackware?

S

system

Guest
Moj prvi linux, ima li zaljubljenika 🙂 Vuče me nostalgijaaaa, najstariji linux, stariji i od debiana, uvrnuto nema šta 🙂
 

Sreten

Active member
Joined
Jan 27, 2012
Messages
3,941
Reaction score
9
Ja ga lično ne volim i ne koristim. Više je za geekove i nostalgičare, programeri ga najviše koriste, ali za neku kućnu upotrebu i prosečnog korisnika mislim da je previše komplikovan.
 
Last edited:

Sreten

Active member
Joined
Jan 27, 2012
Messages
3,941
Reaction score
9
To i odbija mnoge korisnike, pogotovo one koji nemaju velika znanja oko linuksa. Treba da završiš ETF da bi mogao da ga koristiš, nije za prosečnog korisnika.
LIčno nikad nisam želeo sa njim da se mlatim, kad imam mnogo drugih distroa koje instaliram i sve mi je prosto i jednostavno.
A to da sve radi, radi i na drugim distroima ne samo na Slakveru.
Sve je stvar ličnih potreba.
 
Last edited:

Lazar

Member
Joined
Sep 1, 2013
Messages
550
Reaction score
21
Nemojte preterivati da treba ETF da bi koristili Slackware.
Sitnica koju treba znati kod Slackware je da njegov paket menadžer,slackpkg, nema mogućnost rešavanja zavisnosti među paketima. Preporučena je Full instalacija što znači da dobijate sve pakete iz Slackware repo-a. Zbog toga što već imate instalirane sve pakete, nema potreba da rešavate zavisnosti. Ako želite neki program koji nije dostupan, moraćete sami da napravite paket od izvornog koda programa i sami da rešite zavisnosti. Iako zvuči komplikovano, postoji sajt na kome se nalaze već spremne skripte za pravljenje paketa. Ukratko, potrebno je skinuti skriptu za vaš program, njegov izvorni kod i pokrenuti skriptu. Instalirate dobijeni paket i to je to. Malo komplikovanije i sporije nego da koristite apt/yum/pacman.

Da bi instalirali Slackware, treba da znate kako da particionišete disk pomoću cfdisk ili sličnog alata. Posle podešavanja particija, pokrećete konzolni setup koji je jednostavan, jasan i intuitivan.

Posle instalacije Slackware, neće vas dočekati grafičko okruženje ali ako promenite odgovarajuću liniju u /etc/inittab imaćete omogućen GUI svaki sledeći put kada pokrenete Slackware. Moraćete ručno da dodate korisnika, ali za razliku od Arch-a, imate skriptu adduser koja olakšava taj trivijalni korak.

Postoji dodatak za slackpkg, slackpkg+ koji omogućava korišćenje više različitih repo-a. Ja sam koristio AlienBob-ove repo-e i tu se nalaze multilib paketi, vlc, libreoffice, qbittorrent i još dosta programa. Treba znati i za sbopkg koji automatizuje korišćenje SlackBuild skripti. Sbopkg će sam skinuti izvorni kod i slackbuild skriptu, kompajlirati kod i instalirati paket.

Slackware traži više vremena i čitanja dokumentacije nego Mint ili Fedora, ali daleko od toga da vam treba fakultetsko znanje da bi ga koristili.
 
Last edited:
S

system

Guest
Hvla @Lazar, ohrabrio si me da se upustim u slack vode, ali pošto ne volim kde, mislim da ću cepiti xfce 😉
 
S

system

Guest
Evo da kazem moja iskustva sa slackware od juce i prekjuce 🙂 treba zivaca, nisam uspeo da montiram usb, nisam mogao da podesim wireless i to je to. Ostalo dobro radi, tako da kad se prebrode te mutne vode install i postinstall posle moze da se uziva. Ali ko ne voli kde neka i ne pokusava 😉

p.s.
wireless bih podesio sto posto posto sam nasao paket, ali usb nikako, sve sam komande probao i ne mogu da provalim gde je usb montovan i da li je, jer ga ni jedna komanda ne vidi osim dmesg
 

rapha

Active member
Joined
May 31, 2012
Messages
941
Reaction score
11
Uh, uh, braćo…

Koristim Slek već dugo i bolje distribucije za mene nema.

Veoma je jednostavan, intuitivan, logičan.

Nije tačno da je težak. Recite mi šta je to teško u instalaciji, podešavanju…? Koji korak tačno?
Instalacija jeste ncurses ali je savršeno logična i lagana. Potpisujem da je mnogo manje podešavanja potrebno za Slek nego za Debijan recimo. O Arču da i ne govorim.

Stari paket menadžer ne rešava zavisnosti ali imate slackpkg+, sbotools, čak i grafičke gslapt, slapt-get koji su poput Synaptic-a…

Najbolje od svega je što kada ga jednom podesiš, radiće bez greške do kraja vremena. Slek je poznat po velikoj stabilnosti i pouzdanosti. Svi paketi su strogo kontrolisani, nema bagova, grešaka… Nema novotarija, test poligona, pilot projekata… Samo 100% provereno.
Imaš potpunu kontrolu nad sistemom pa ko šta želi…

E sad, da je lagan za nekoga ko se prvi put susreće sa linuksom - nije. Ali, kao što rekoh, ništa teži od Debijana ili bilo koje druge distribucije “srednjeg sloja”, tj. distribucije koja je namenjena ljudima koji bar malo znaju o linuksu.
 
Last edited:

Aco29

Member
Joined
May 15, 2012
Messages
726
Reaction score
0
Slack je beba za Arch što se tiče podešavanja i instalacije, a i daleko se dovede brže u operativno stanje nego čist instaliran Arch. On niti je težak za instalaciju a podešavnja ništa pre komplikovano.

Barem koliko se sećam dok sam koristio Slack.
 
Last edited:

kaps

Member
Joined
Nov 4, 2014
Messages
82
Reaction score
0
Mislim da je najdivniji operativni sistem ikada :love:
 
Last edited:
Top