Timeshift pitanja podesavanja

hood

Member
Joined
Jan 26, 2013
Messages
147
Reaction score
0
Prvi put sam se sada sreo sa Timeshift-om, i podesio sam ga kako su preporucivali negdje gdje sam gledao. Medjutim iz nekog razloga, a mozda tako on i funkcionise zauzima prilicno prostora za hardu, na root-u od 40 gd doslo je do 7 gb slobodnog prostora a nisam instalirao gomilu programa pa da je zato popunjen root.

Kada sam na neciju preporuku ovdje izbrisao sve sacuvane snapshote i tada je bilo slobodno 26gb.

Moje pitanje je dali Timeshift inace ovako radi?
Da li ima potrebe za njim, ili ako postoji potreba za takvim backup sistemom ima li neka alternativa ili da se Timeshift nekako podesi da ne zauzima toliko prostora, jer ne znam da li sistem moze da funkcionise ako je previse root-a zauzeeto .
 
Last edited:

milewap

Member
Joined
Mar 20, 2016
Messages
220
Reaction score
10
https://www.fossmint.com/backup-restore-linux-with-timeshift nadam se da link valja pojasnjeno podesavanje Timeshift app,ja nju ne koristim vec Aptik i Grsync.A isti developer pravi obe,ako u Timeshift ostavis ukljucen shedule bekap ona sama pravi nove i zauzme mesto…a moze i dase iskljuci shedule e onda,napravis bekap kad hoces i imas tu jednu kopiju(bekap) a sa shedule brzo puni bekap lokaciju.
 

hood

Member
Joined
Jan 26, 2013
Messages
147
Reaction score
0
Isklucio sam Timeshift i obrisao sve napravljene shapshote.
Koliko sam shvatio u sustini i nije neka logika da backup stoji na hard-disku sa koga pravi backup (ako sam pogresno to shvatio, neka me neko ispravi).
Ne znam kolika steta moze biti bez takvog programa aktivnog na racunaru, i sta on u sustini backup-uje, jer ono sto mi je vazno da imam sacuvano, ne cuvam samo na tom racunaru.
 

Lazar

Member
Joined
Sep 1, 2013
Messages
550
Reaction score
21
ono sto mi je vazno da imam sacuvano, ne cuvam samo na tom racunaru
Ово је најбитније. Када цитирани део поштујеш, немаш проблеме.
 

milewap

Member
Joined
Mar 20, 2016
Messages
220
Reaction score
10
Mint je stavio tu bekap aplikaciju,sad i Timeshift i Aptik je napravio Tony George developer.Ima on jos lepih app,a napravio je i svoj OS slican Ubuntu.Timeshift ima u Mintu a Aptik bekapuje sve zivo,ali je to paid tj trazi 25$ za dozivotnu licencu.Bekap se uvek cuva na drugom eksternom HDD ili gde vec,nikako na istom gde je i sistem jer ako ode HDD ode i bekap.Svud po guglu savetuju dase ne pravi home prilikom instalacije,ja ipak uvek pravim ovim redom root pa swap i home.Onda otvorim terminal pa sudo apt install grsync
na spoljnjem HDD napravim folder i bekapujem home.Tako dase ako zapne reinstalacija,brzo odradi 🙂
 

hood

Member
Joined
Jan 26, 2013
Messages
147
Reaction score
0
Tako i ja podesim prilikom instalacije (root, swap, home) ono sto mi je bitno imam i jos negdje a i da bude nesto sa sistema lako je ponovo instalirati na root kada je home i sve na njemu odvojeno
 
Top