FOSS Srbija | Free and Opensource Srbija

FOSS Srbija je uspesno migrirana na Xenforo platformu.

Korisnici koji ne mogu da se uloguju sa starom lozinkom, idite na "Forgot your password?"

i zatrazite novu koja ce Vam stici na registrovani mejl.

Ubuntu novosti

Bojan970

Well-known member
Joined
Jan 12, 2021
Messages
454
Reaction score
254
A ovde XFCE.

Čini mi se da ipak Runtu lakše radi.

Pozdrav Sovo sve sto si napisao je tačno elm idemo redom.

Mint 20.3 LXDE Nemačka nezvanična verzija je napravljena za korisnike u samoj Nemačkoj i ipak traži malo jači hardwer ne mnogo ali jači u svakom slučaju.
Tako da ostaje tvoja tačna konstatacija i dijagnoza da je Runtu najlakši od svih DEFINITIVNO i to potpisujem i odgovorno tvrdim.
Ovo potkrepljujem sledečim podatkom danas sam testirao Sparky Linux i naravno Runtu a rezultat je na strani Runtu Linuxa.
Sparky na instalisanom računaru a radi se o HP T610+ The Clientu sa dual cpu na 1.6 Ghz i 4 Gb radne memorije sa 128 Gb SSD -om zauzima nekih sa podignutim sistemom bez aktivnih aplikacija 325 Mb samo dok Sparky Linux pod istim hardwerskim zahtevima zauzima celih 810 Mb sistemskog rama.
Runtu sa podignutim broswerom Mozila Firefoks i Youtubom sa videom pod rezolucijom od 1680x1050 na 60 Hz a video na samom Youtubu radi bez seckanja i usporavanja na 480 p - i to sa grafikom koja je integrisana na samom HP T610+ The Clientu a zauzima celih 1025 Mb od ukupno 4 Gb sistemskog rama.
Dok su vrednosti kod Sparky linuxa mnogo veče pod istim zahtevima 1600 do 1800 Mb sistemskog rama.
Naravno i jedan i drugi su stabilni u radu.
Sam HP T610+ The Client bez dodatne grafičke kartice koja se može postaviti unutar kučišta radi sa napajanjem od 65 wati ali ako stavite grafiku unutar kučišta bez napajanja od 90 wati nemojte ni startovati HP T610+ The Client jer neče raditi i samo če vas obaveštavati zvučnim signalom.
Tako da potrošio sam pola dana ali mi nije žao.
Oba sistema su dobra samo što Sparky Linux ipak traži minimum quad core cpu i dovoljno mu je za rad 4 Gb rama onako komotno.
Drugi Client koji imam i na kojem je Sparky Linux je Egel MC340 .
Tako da HP - Dell - Fujitsu Simens i naravno Egel MC340 nemojte podcenjivati odlični su za rad pod optimizovanim Linux operativnim sistemom.
Neke od prednosti su malih dimenzija - mala potrosnja energije - veliki broj periferija pogotovo na novijim modelima sa prosirenjem sistemskog rama - odnosno ssd - om ili m2 slotom i dodatnom grafikom kod pojedinih modela dobijate odličnu malu radnu stanicu za svaki dan tako da nemojte ovaj podatak ispustiti iz vida.

 

Bojan970

Well-known member
Joined
Jan 12, 2021
Messages
454
Reaction score
254
Kako postaviti Knjige o Linuxu u pdf - formatu probao sam vise puta ne ide.
Recimo knjiga ima 15 Mb i taj proces jednostavno ne ide pa vas molim da to resite da postoji odredjena granica po knjizi da bi ista bila ucitana na sajt.
Sada kolika ce velicina te datoteke biti ne znam ali iskreno mislim da ne bi trebala biti manja od 100 Mb za jednu knjigu ili publikaciju.
Tako da ovim putem animiram same administartore da to rese uglavnom sve knjige su u pdf - u...
 
Top