FOSS Srbija | Free and Opensource Srbija

FOSS Srbija je uspesno migrirana na Xenforo platformu.

Korisnici koji ne mogu da se uloguju sa starom lozinkom, idite na "Forgot your password?"

i zatrazite novu koja ce Vam stici na registrovani mejl.

video program za suse linux

mzupunski

New member
Joined
Sep 6, 2012
Messages
3
Reaction score
0
Postovani clanovi, imam velikih problema! Nece ovaj moonshine ni banshee da mi pustaju video fajlove. Pokusao sam instalirati neke druge programe ali bezupsesno. Da li je neko od vas voljan da mi pomogne, da mi nadje instalaciju i objasni korak po korak gde treba da kliknem? Pogresio sam sto nisam namestio win7 i sad se patim sa ovim cudom… Ja sam navikao na instalacije onog tipoa na win sistemima gde samo kliknes i sve samo krene a ovde je sve sacuvaj boze… :connie_crazyperson:
 
Last edited:
S

system

Guest
Ako si pocetnik sto se linuxa tice, slobodno preskoci openSuse. Ta distribucija je malo specificna, ne moras odmah da krenes sa njom.
Open Suse ne sadrzi vlasnicke kodeke nakon instalacije, tako da moras da ih dodas naknadno, da bi multimedija radila.
Jos nesto, vidim da si kao OS prijavio suse 11. To je zastarela verzija, istice joj podrska u oktobru ili najkasnije u novembru. Tako da neces imati mnogo koristi od iste.
Ili najnovija verzija Suse linuxa, ili Mint, koji je za pocetak mnogo laksi , jednostavniji za rad, i u sebi vec ima sve programe za multimediju, kodeke, programe za net, ofis, samo treba da instaliras i koristis.
 
Joined
Jan 16, 2012
Messages
253
Reaction score
1
Mint je najbolji linux OS za početnike, samom instalacijom ne moraš da brineš o kodecima, flash player-u itd. 😉 Varaš se za instalaciju programa, ona je na linuxu lakša, samo trebaš instalirati preko synaptc-a ili nekog drugog softver menager programa (ne znam koji Suse koristi Yast ?!?!) i stvarno jednim klikom uradiš posao !!! :connie_crazyperson:
 
Last edited:

rapha

Active member
Joined
May 31, 2012
Messages
941
Reaction score
11
Au bre… Čovek pita za instalaciju običnog plejera a vi mu pričate da preskoči tu distribuciju i da pređe na neku drugu… 😉 Ako želi da nauči da ga koristi, naučiće vrlo brzo. Ako ne želi neće mu pomoći ni Mint ni Ubuntu ni Mageia ni bilo šta drugo.

Otvoriš druže YaST, odeš na software manager, u polju search ukucaj recimo smplayer, klikni na apply, sačekaj minut ili dva da se instalira i uživanje može da počne. :connie_crazyperson:
 
Last edited:
S

system

Guest
@rapha, covek koristi verziju 11, a toj verziji (11.4) istice podrska, i to najkasnije u oktobru, ako ne i pre. Opet ce morati da trazi novi sistem koji ce da instalira. Open Suse iz ove serije nece biti podrzan. Nema svrhe da se koristi. Repozitorijumi nece vise biti dostupni. Morao bi da odabere novi sistem.
Ukoliko se prvi put susrece sa linuxom, lakse ce prebroditi taj pocetni period uz neku distribuciju koja se bazira na Debianu. Kasnije moze da izabere sta god hoce.
Moze da instalira i najnoviji Open Ssuse 12.2, pa da sredi sistem, od multimedije, kodeka, renderovanja fontova, posto u ovoj distribuciji , non-free softver ne dolazi uz samu instalaciju, vec se naknadno dodaje.
Zbog toga ne radi multimedija.
 

rapha

Active member
Joined
May 31, 2012
Messages
941
Reaction score
11
Ok je sve to. Ako će da apgrejduje distro je sasvim druga priča. Ima ljudi koji nisu zavisni od neta ili ga čak nemaju. Imaju distro koji je stabilan, instaliraju ga i ne diraju godinama. Gledaju filmove, slušaju muziku, kucaju tekst… Nije ni bitno…

Tražio je da mu pomognemo oko instalacije plejera, mi smo mu odgovorili… :connie_crazyperson:

Živ bio…
 
Last edited:
S

system

Guest
Stvar je da ne izgubimo potencijalnog korisnika linuxa, jer u pocetku pogresan izbor distribucije moze da zagorca zivot.
Kad prodjes sve faze, od Debiana do Archa, onda nista nije tesko, a dok se ne dodje u tu fazu, mnogo vremena prodje, i mnogo se uci i radi. Onda na kraju sve bude lako.
 

vlada

New member
Joined
Sep 17, 2012
Messages
18
Reaction score
0
na opensuse 11.1 vlc instaliras i sve radi.
znaci da je na novijim verzijama i lakse.
ja sam ostao na 11.1 (bez podrske) i normalno funkcionisem i sve sto mi treba radi.
pre neki dan sam morao da restarujem masinu (i virtuelne masine) zbog duzeg nestanka struje posle 5 meseci uptime.
 
Last edited:

mzupunski

New member
Joined
Sep 6, 2012
Messages
3
Reaction score
0
za sad sam namestio… videcemo za dalje sta ce biti, hvala svima 🙂
 
Last edited:
Top