Da li postoji linux distro bez preinstaliranih programa?

Veselin

Member
Joined
Mar 5, 2018
Messages
103
Reaction score
0
Uz većinu distribucija dobija se Libre, Thunderbird, Chrome ili Firefox i mnogo programa koje većina koristi ali da li postoje distribucije koje dolaze bez preinstaliranih programa ili koje nude na kraju instalacije OS-a listu pa da korisnik izabere šta želi da instalira (kao što nudi Ninite)?

Gledao sam na YT-u kako se instalira Arch ali ne bih se još upuštao u te vode…
 
Last edited:

Veselin

Member
Joined
Mar 5, 2018
Messages
103
Reaction score
0
Pročitah sada:

Ubuntu 18.04 LTS Release Date and New Features

3. A new minimal installation option
You’ll see a new ‘minimal installation’ option when you do a fresh install of Ubuntu 18.04. This minimal installation is nothing but the regular Ubuntu install without most of the regular software. You’ll just get a web browser and a handful of utilities.

People who like their operating system clean of bloatware and prefer to install applications of their choice may like and use this option.
 
Last edited:
S

system

Guest
I ja sam se nekada “palio” na minimalne instalacije, dok ne ukapiraš da od količine programa ne zavisi opterećenost RAM-a. Tako da sad instaliram sve, i znam da će ram biti opterećen onoliko koliko programa pokrenem, a ništa mi ne smeta da stoje na hardu 🙂
 

Veselin

Member
Joined
Mar 5, 2018
Messages
103
Reaction score
0
Ne razmišljam o opterećenosti memorije već o tome da imam jedan program za muziku, jedan za filmove, jedan za pregled slika, jedan za office…

Kod mene je suprotna situacija, nekada sam se “ložio” da imam što veće dekstop kućište, da sve sija, da je u njemu što više komponenti: dva optička uređaja, nekoliko diskova, dve grafičke, tv kartica, da su popunjeni svi slotovi, nezaobilazni flopi… 😛
Kućište nije bilo dovoljno pa sam imao popunjen radni sto: u početku enclosure sa dva diska da bih diskove kasnije prebacio u NAS (prvo su bili Synology zatim sam prešao na QNAP), milion kablova pa sređivanje njih, hifi zvučnici (Zensor, Marantz, DacMagic…).
Onda mi je to dosadilo pa sam išao na minimalizam: Mac mini, laptopovi, da bih sada ostao samo na jednom ProBook-u (i naravno backup rešenju za podatke). Ako se budem vraćao na desktop (a razmišljam o tome) rešenje će biti mini desktop (micro ATX) ili Mac mini kada izađe 4K@60Hz.

Tako je i sa softverom, nekada sam kupovao časopise Digital i ostale na kojiima se dobijao DVD (dok sam bio na PCM-u), pa instaliram sa njega sve redom, imao sam milion programa na diskovima a da ne pričam kada sam uveo flat net, mašina je radila 24/7 i stalno sam nešto skidao. Sada se sve svelo na to da želim Linux sa što manje programa koje koristim, zato i jurim bez dodatnog nepotrebnog softvera. Promenilo se i to da su sada uvedeni servisi poput Spotify/Deezer/Tidal, za serije Netflix pa postoji mala potreba i za skladištenjem svega i svačega.
 
Last edited:
S

system

Guest
Inače kako se pokazao ubuntu 18.04 ima li neka nepremostiva greška. Ja sam dva put do sad pokušao da instaliram development verziju i pukne mi instalacija, ne znam zasto, vrlo verovatno je bilo previše rano, ne znam da li sad da uzmem da skinem iso sliku?
 

Veselin

Member
Joined
Mar 5, 2018
Messages
103
Reaction score
0
Danas sam stavio na VM i iz prve sam instalirao.

Za greške ne znam jer sam se igrao svega par minuta 😛
 
Last edited:
S

system

Guest
Ja bacio ubuntu 18.04 minimal na metal i za sad nema greške 🙂

p.s. Nisam mogao da čekam finale.
 

Veselin

Member
Joined
Mar 5, 2018
Messages
103
Reaction score
0
Koju komandu koristiš za brisanje Amazon-a?

Naravno da ima na netu sve, tipa ukucam: “How to remove Amazon from Ubuntu” ali uvek volim da čujem domaće forumaše šta kucaju u terminalu 😉

Malo po malo učim terminal…
 
Last edited:

1443

Member
Joined
Feb 15, 2016
Messages
279
Reaction score
3
alt
Veselin:
da imam jedan program za muziku, jedan za filmove, jedan za pregled slika, jedan za office…
Ту си у праву. Mint, нпр, не дозвољава да уклониш totem (илити Videos) без уклањања mint-meta-codecs пакета, иако постоји VLC. Или, да уклониш mintnanny (илити Domain Blocker) без уклањања mint-meta-cinnamon и mint-meta-core пакета, итд. Има таквих небулоза.
Mingo:
od količine programa ne zavisi opterećenost RAM-a. Tako da sad instaliram sve, i znam da će ram biti opterećen onoliko koliko programa pokrenem, a ništa mi ne smeta da stoje na hardu
С тим што постоје дистрибуције које су натрпане свим и свачим, не само у смислу инсталираних већ и аутоматски покренутих програма. Нпр. Mint Xfce троши негде око 350MB. С друге стране, MX Linux (такође Xfce) троши негде око 700MB. Слични су по броју инсталираних програма, али MX је натрпан којекаквим сервисима.
 
Last edited:

DarkSide

Member
Joined
Jan 21, 2018
Messages
51
Reaction score
0
@Veselin
razumem te skroz, ja sam jos pre par godina sveo sve na teski minimalizam. odaberem po jedan pravi program za svaku oblast koji mi najvise odgovara i nemam nista duplo. ne gomilam nista na hardovima pa mi je na ovom glavnom ssd-u od 500gb gde je macOS zauzeto svega 45gb.

podrzavam i ideju za manja kucista. ja sam se zadnjih par godina opasno navukao na mini itx masinice 🙂
glavna masina mi je u nzxt h200i kucistu a drugu pakujem u raijintek metis koji je manji od kutije patika 🙂

juce mi je stiglo lian li pc-q20b koji ce biti office masina za matorce. manje i zanimljivije kuciste nisam video do sada.

problem je samo sto kod nas skoro pa uopste nema nista od mini itx komponenata kao ni micro atx ali se moze zato sve lako naci na kp oglasima.

kad sam vec otisao ponovo u totalni off evo slika moje bande pa ti se mozda nesto svidi ili dobijes neku ideju 🙂

View attachment 5073

View attachment 5074

View attachment 5075
 
Last edited:

Tanja

Member
Joined
Mar 19, 2013
Messages
596
Reaction score
0
@Veselin

Postoji mogućnost minimalne instalacije Debian-a.
Zapravo, to je jedan od razloga zašto se držim te distribucije, jer sam sličnog stava kao i ti. Ne volim “duplirane” aplikacije, sem ako mi je za nešto potrebno da imam tako nešto iz nekog razloga.

Za instalaciju klot debiana ti treba manja prirema, tj. da znaš koje aplikacije su ti neophodne da bi imao bar osnovno okruženje sa nekim paket menadžerom (ja koristim synaptic).

Moraš da imaš u vidu da pojedina okruženja naprosto imaju više aplikacija koje su u međusobnoj zavisnosti pa usled toga baš nije moguće da kompletno eleminišeš sve duplikate. Konkretno, čak i da instaliraš gnome-core, moraš da imaš totem, a deinstalacijom njega ode celo okruženje.

Ja koristim Xfce koje dolazi zaista sa minimalnim brojem aplikacija.
 
Last edited:

muzicar

Member
Joined
Mar 29, 2012
Messages
272
Reaction score
0
Ja sam isto ljubitelj minimalnog sistema, i kao sto je Veselin napisao jedna aplikacija za muziku, internet, filmove itd. Ne razumem ljude koji imaju instalirano nekoliliko web pretrazivaca na sistemu, video plejera itd. Trenutno imam neke komponente od starog racunara, koji zelim da osposobim 4x256 MB DDR1 memorije, GF4 AGP graficku, Amd Athlon 1600 Mhz procesor (Socket A /462). Treba jos plocu da nabavim i hard disk, na koji cu spakovati Debian ili Ubuntu LTS mini sa Openbox WM. Od dodatnog hardvera imam Sky Star2 satelitsku karticu, koju planiram takodje da ugradim u ovaj racunar i da koristm VDR aplikaciju za gledanje FTA programa, mada ce joj glavni zadatak biti slusanje satelitskih radio stanica (Rock Antenna, Radio Bayern) na Astri 19.2.
 
Last edited:

Milos

Active member
Joined
Nov 30, 2012
Messages
622
Reaction score
142
Mislim da imam ja Socket A ploču sa 4 mesta za memorije i AGP slot, ako te zanima.
 
Last edited:

Knez

Member
Joined
Feb 12, 2018
Messages
111
Reaction score
9
Bilo bi dobro da se napravi, odabir preinstalacija programa npr. Odaberi browers i mail: pa 3 ponude po svaku od njih, odaberi torrent: pa 3 ponude, Video, Muzički program, Burn: pa 3 ponude, Cleaner, pa šta ko želi ili ne želi, pa kasnije ti instaliraj iz store
 
Last edited:
Top