Google-earth

calex

Member
Joined
Feb 19, 2012
Messages
676
Reaction score
0
Овде се ради о КДЕ који је по причама много брљао. Ја сам јесенас користио Убунту 11.10 и на главном и на кршу и одлично је радио са Unity. Сада сам набацио Кубунту 12.04 али преко 11.10, после додао и КДЕ 4.9 и сада је све у апсолутном реду, све је исправно, нигде намам замерке, све ради. Чак је и 12.04 у старту много брљао тј стално пријављивао проблем али је после неког апгрејда прогледао. Ово је ишло преко 11.10 због ГЕ 🙂 и све је перфектно прошло. После добре комбинације са слично одрађеним UE, ово је потврда да је то бар мени сада једини прави начин. Можда неки каснији апгрејд то поправи, можда 12.10 буде ОК … ја сам нашао свог бога. 🙂
 
Last edited:
S

system

Guest
@calex,

Ajmo polako i redom. Skinuo si Kubuntu 11.10 i intalirao? 64-bitna verzija?
Sve proslo ok?
Uradio si upgrade na 12.04 Kubuntu? Uradio update koji stizu posle?
Uradio si upgrade KDE na 4.9, kako?
GE ti radi slova i slike ok? Koja verzija GE? Mint nudu GE u repou ali (K)buntu ne, da li si skidao najnoviju verziju sa google 32 ili 64 bita?
Stalno spominjes Unity, jer ti radis u KDE okruzenju ili Unity?
UE 3.4 koji si spominjao super radi pod Unity (ne znam koji je to Unity, jel to 3D, posto ima u meniu 2D a 3D nema) ali cim sam se izlogovao
i usao u Cinnamon, Gnome, Unity 2D on je poludeo, posle1 minut sam se prebaci bez ikakvog restarta ili logovanja nazad u Unity.
Zamolio bi te za precizne odgovore, Hvala 🙂

Evo trenutno radim u Pinguy 12.04 LTS, GE ima slova ali slike slabo, one tvoje slike samo je jednu ucitao. Kad otvorim ppa manager i izlistam to su sve sami ppa ali oneric, retko gde je neki precise, najverovatnije fora kao i u debianu imas stable, testing i experimental sve definisano i prioriteti. 🙂
 

calex

Member
Joined
Feb 19, 2012
Messages
676
Reaction score
0
Инсталирао Кубунту 11.10 х64. Све је прошло ОК мада се мало мучи, некад застане па мора хард рестарт … али сам био стрпљив и све је нормално прошло. По инсталацији урадио основни апдејт па апгрејд и на крају dist-upgrade. Онда је почео да пријављује да постоји апгрејд на 12.04 али сам то прескочио и инсталирао ГЕ. Тј, није немогуће и да сам инсталирао ГЕ и ttf-mscore па радио апдејт али је вероватно небитно, 11.10 би требало да ради ОК.

Инсталирао сам онај претходни ГЕ мада се Кубунту баш опирао, као инсталира па ништа … има багова, ваљда је то оно што сви помињу као некадашње КДЕ багове. Не онај са google сајта него онај стари који је у Минт репоима а одатле сам га и скинуо. Скинуо 64-битну верзију али вероватно нема много разлике пошто набацује гомилу 32-битних делова. Нисам сигуран да је то битно, урадићу реконструкцију 🙂 али ћу да набацим последњи ГЕ. Ако на Pinguy ради нови ГЕ, што не би и овако??

Онда сам проверио, има arial фонт и све добро приказује … као што је било са већином линуха у то време. После тога рестарт (за сваки случај), опет провера и коначно сам прихватио апгрејд на 12.04. То је баш потрајало, прво је довлачење ишло споро, можда је било неко загушење линка а после је релативно брзо све инсталирано.
Када је све прошло, пробао сам ГЕ и све је као на почетку, све без грешке, сви тексови су ту … наравно, чим је ту arial фонт.

Онда је требало ризиковати и инсталирати wine а знам да он код инсталације деинсталира ГЕ и пратеће … ипак сам то одрадио, после опет инсталирао ГЕ и све је по старом, све лепо ради.

На крају 4.9, укратко се ради овако, важи за Кубунту али ми је прошло код свих Убунту клонова.

sudo add-apt-repository ppa:kubuntu-ppa/backports
sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade

Unity сам помињао само зато што је он радио свуда, чак и на кршу са fx5200, прошле јесени сам га дуже користио али ми је мало напоран. Одавно сам само на КДЕ.

Да ремизирам. Инсталација Кубунту 11.10. Апдејт&апгрејд. Инсталација ГЕ и ttf-mscore. Провера, све ради. Апгрејд на 12.04. Опет све ради. Додавање wine који деинсталира ГЕ али га после опет вратим па и даље све ради.

Мислим, нисам сигуран, да на КМинту 12 нешто није у реду и да ГЕ не ради најбоље. Пробаћу и ту комбинацију, чисто да знам.

Хм, нисам пробао оне слике на Pinguy али нисам приметио да има било каквих проблема са сликама. Сад ћу да га стартујем и пробам их.

Стартовао Pinguy, он инсталира ГЕ ону стару верзију и она ради. Онда сам је деинсталирао, набацио последњу па и она нормално ради. Пробао оне моје слике и све је у најбољем реду. Зато сада планирам нову инсталацију 11.10->12.04 на партицији која је трајнија од ових пробних па ћу да одмах кренем са новим ГЕ.
Како ти брља? Коју верзију ГЕ си набацио?
 
Last edited:
S

system

Guest
Znas sta me zbunjuje? Kad kliknem na slike, prva po redu
Nis - Serbia. ΝΙΣ η πόλη στa κεντρικά της ΣΕΡBΙAΣ…kmz otvori GE i otvori sliku
Na druge dve kad kliknem otvori GE i nista vise, onda rucno iz GE menia kliknem i otvori slike, za pesacku zonu jednom otvori jedni sliku kad sam je nabado direktno na samoj
mapi Nisa, kad sam otvarao iz GE menia onda otvori drugu sliku. 🙂
 

calex

Member
Joined
Feb 19, 2012
Messages
676
Reaction score
0
Ок, пробаћу следећи пут на Pinguy.

Пошто не волим да чекам, сада сам на овом сређеном Кубунту деинсталирао стари ГЕ и набацио најновији. Све и даље ради без грешке. Ако је могао на Pinguy, што не и на овако пицнутом Кубунту? 🙂 Све у свему, делује да нови Кубунту/деривати негде омаше а што раније није био случај, ако се одради стара инсталација па апгрејд, све је у реду. Сада не морам да журим са новом инсталацијом, овде ћу да експериментишем и тражим рупу у саксији.
 
Last edited:
S

system

Guest
Znaci nije ni ona nova teorija jer bi po tome GE skinut direktno sa Google morao da kiksira 🙂
Svi omase i Kubuntu i Ubuntu i Mint, Xubutu, svi imaju tu falinku sa GE, evo meni u Pinguy pravljenje mkv sasvim ok nasa slova a u 4 distribucije duvam ga. Ima neka zezancija , nesto sto upgrade ne menja, nemam pojma sta ali na to ni lici po tvom pisanju. Pinguy je polu Mint polu Ubuntu i plus gro ppa za oneric 🙂
 

calex

Member
Joined
Feb 19, 2012
Messages
676
Reaction score
0
Па Pinguy је практично Минт, по старту се прво скине нови минт апдејтер а после и апдејти … али је помало и свој. Минт нема у синаптику опцију да он маркира све апгрејдове, сви остали имају. Pinguy има и једно и друго.
Као што сам писао, ако се на стари кубунту или клона набаци апгрејд, ГЕ ради. Нешто недостаје у новим инсталацијама што је било у старим, само су пингајци то приметили и задржали, остали нису. Рецимо као што Минт код апгрејда кернела не апгрејдује два па ако обрише старе, онда нема ниједног … а не бих то приметио да их виртуалбокс не тражи. Овде је вероватно нешто слично, нешто је изостављено, мало њих користи наша слова у ГЕ, не само стренџери него и већина наших и онда проблем промакне. Једино сви примете ружне фонтове и некако то исправе … а основа и даље измиче.
Мислим да сам дошао до краја свог трагања, до 12.10 сам решио основу а после ћемо да видимо.
 
Last edited:

dvajedan

Active member
Joined
Jun 17, 2012
Messages
3,106
Reaction score
2
Liči da je defoma config ostao negde pa zato radi… Jel imaš nešto defoma u /var/lib/ ? Ili odradi:
locate defoma
Biće da GE traži defoma config tamo:).

Ha, ha, jeste;). Sad sam probao prekopirajte iz te stare distribucije taj defoma dir u /var/lib - odmah se pojavljuje Arial & Co :).

Treba neko da obavesti Google da je defoma orphaned i obsolete, da ne gleda više tamo;).

Mada vidim dovoljno je kao workaround i da se linkuje samo:
Code:
sudo mkdir -p /var/lib/defoma/x-ttcidfont-conf.d/dirs/TrueType
sudo ln -s /usr/share/fonts/truetype/msttcorefonts/* /var/lib/defoma/x-ttcidfont-conf.d/dirs/TrueType/
 
Last edited:
S

system

Guest
Upravo probao savete @dvajedan

Ne pije vodu, Lubuntu 12.04, najsvežiji GE, i dalje isti problem. Ništa od arial, i dalje čudni simboli.

Kako znaš da GE gleda Defoma ? Jel si našao u .conf negde ?
 

dvajedan

Active member
Joined
Jun 17, 2012
Messages
3,106
Reaction score
2
Prostom logikom pošto GEov qt nije kompajliran sa libfontconfig šta će drugo da koristi nego obsoleted defoma :), a i to bi trebalo da se ne promeni prilikom upgrade.

Ovo sam probao na Debianu i radi, najbolje da proverite dal je putanja ista tamo gde je defoma prisutna pa da se linkuje. I možda treba restart X, tj.recimo logout / login posle na Ubuntu, probajte.

Znači install googlearth bilo koji, pa install msfonts, tek onda ono linkovanje pa restart X.

U osnovi je sve to problem sa qt što ga šipuju, i to što nije kompajliran sa libfonconfig, Da koriste sistemski qt ili svoj kompajliraju sa libfontocnfig, pronalazio bi fontove kao i svaki drugi qt program.
 
Last edited:
S

system

Guest
Verovatno si dotakao srž problema. Probao, odradio restart, ali ne vredi, GE ne zna za Arial, ćirilicu, grčki, i ko zna šta još.
 

dvajedan

Active member
Joined
Jun 17, 2012
Messages
3,106
Reaction score
2
Proverio si dal si linkovao dobro, u tom folderu treba da imaš linkove za MS fontove (/var/lib/defoma/x-ttcidfont-conf.d/dirs/TrueType/).

Možda na Ubuntu nije ta putanja, ali OK ako imaš opali za svaki slučaj i:
sudo dpkg-reconfigure fontconfig-config
Mada on u novim verzijama više ne reloaduje i defomu, ali ko zna možda pomogne.

Vidim da ima defome u Ubuntu repoima, mada bi trebalo da ne radi:

http://packages.ubun…/precise/defoma

Precise je baziran na pola Wheezy puta, pa možda i radi 🙂 . Sve u svemu defoma je obsolete (izbačena kompletno iz Debiana) pa treba izbegavati.
 
Last edited:
S

system

Guest
Nego šta, proverio linkove, imam ih od kada sam uradio one dve komande iz posta 108. Sve je to ok, restartovao, odradio razne komande za refrersh fontova, neke od njih možda nije trebalo, al ajde, bolje da probam. Ma ništa od Arial. Baš je komplikovano, ali ti si našao gde je problem. Kada bih mogli da utičemo na GE mozak, da ga nekako rekonfigurišemo, da ne gleda to što više ne postoji 🙂
 

dvajedan

Active member
Joined
Jun 17, 2012
Messages
3,106
Reaction score
2
Ubuntov fontconfig je od aprila, od tad se još toga menjalo oko repova defome:

http://changelogs.ub…untu9/changelog
http://packages.debi…9.0-6/changelog

Blago rečeno, nije čudo da drugačije radi. kao testing od aprila :).

Ok onda ako ne radi linkovanje, a trebalo bi da ne radi pošto je sigurno i Ubuntov fontconfig .udeb prilikom instalacije bez defoma podrške,
onda prekopiraj defoma folder iz nekog starijeg Ubuntua gde radi GE sa Arialom, to bi trebalo da radi.
 
Last edited:

calex

Member
Joined
Feb 19, 2012
Messages
676
Reaction score
0
Код мене све ради, већ сам додао фолдер свим инсталираним линухима редом, сад их стартујем да подесим и пробам. До сада није прошао само Mint LMDE … мада сам можда нешто омашио пошто ми је баш тада долазио тип из СББ-а и донео нов пријемник. Прошло је на Минту 13 са циметом и са матетом, прошло на КМаји, на Кубунту … било ком, на Убунту … сад редом стартујем, радим апдејте и апгрејде и проверавам ово.

Још да се провали да ли би ГЕ требало да гледа на неко друго место, да ли му то није ни потребно … или су само сви заборавили на овај фолдер. Можда је избачен а ГЕ то није сазнао.

Битно је да је решење нађено, касније ћу да пробам баш баш чисту процедуру, инсталацију неког новог и додавање фолдера. Захваљујем на решавању ове ситнице која је утицала на мој избор … сад могу да гледам остале детаље.
 
Last edited:
S

system

Guest
Calex kako si dodao folder, jel vučeš iz nekog os-a, ili kako ?
 
S

system

Guest
@calex ja bi te zamolio da napises koji si to folder dodao i gde, sve napises sta si radio a najbitnije koji je folder i gde si ga prepisao u koji folder ili ako ga nema onda ga zapakuj i okaci i napisi gde treba da stoji.

@dvajdean ovo
/var/lib/defoma/x-ttcidfont-conf.d/dirs/TrueType/
u Pinguy distrou postoji, u ostalima distroima ne postoji nego
/var/lib/msttcorefonts/ i file ms-fonts koji je prost spisak M$ fontova i nista vise
Sad kad se uzme instalacioni file iz Minta 13 GE.deb i nabaci u druge distroe i odradi fix pojave se sporni fontovi, bilo koja novija verzija GE sve upropasti

Nikao ne vidim resenje @drix je probao sa linkovanjem opet ne radi, jedino kod @calexa sve radi jednostavnim prepisivanjem iz KDE u ostale distroe ali ne kapiram sta, gde i kako

@dvajedan problem sa fontovima nasim slovima postoji i u mkvmerge, svi distroi koji su Ubuntiliki jedino u Pinguy to radi ok i napavljeni kontejner .mkv radi ok i svi programi -playeri prikazuju prevod ok.
 

dvajedan

Active member
Joined
Jun 17, 2012
Messages
3,106
Reaction score
2
U /var/lib/ (u starijim verzijama Ubuntu 11.10 i stariji) treba da imaš defoma folder, ceo folder prekopiraš na isto mesto u /var/lib/ na Mint 13, Ubuntu 12.04…

Taj defoma folder treba da ima konfiguracione fajlove i linkove za msfonts, koji je urađen instalacijom tih fontova i konfiguricije koje je napravio fontconfig, elem dok je imao defoma podršku, na novijim je nemoguće to napraviti pošto fontconfig nema podršku - više ne konfiguriše defomu.

U principu možeš da iskoristiš defoma folder i od Pinguy, ako su ti u redu tamo fontovi sa GE, samo prekopiraj njegov defoma folder.

Evo ako vam pomaže moja defoma od Debian Squeeze.
 
Last edited:

calex

Member
Joined
Feb 19, 2012
Messages
676
Reaction score
0
Баш тако, /var/lib/defoma сам ископирао из овог Кубунуту који је ишао 11.10 на 12.04 … али мислим да може било одакле где ради. Данас сам имао неке прече послове, кроз сат-два ћу да имам времена па ћу да наставим са паковањем … на неком линуху где не ради ћу да убацим онај из Pinguy колико да проверим … мада вероватно ГЕ ту потражи инфо о фонтовима а ваљда му не смета ако има још тога.

Е да, на пар места, иако су били инсталирани ttf-mscore, у списку се појави arial али није тај, или је неки serif фонт или је једном био чак и monospaced … али сам онда поново инсталирао и прорадило је. Значи defoma фолдер тамо где је потребно, евентуално поновно инсталирање ttf-mscore, евентуално рестарт и требало би да проради. Код мене је свуда, осим на LMDE али ћу то да проверим.

Ово ми смањује очекиване муке око инсталације у неколико корака, сада могу да набацим нови КДЕ линух, дорадим ову ситницу и све је ту. То ћу такође да пробам вечерас.
@dvajedan problem sa fontovima nasim slovima postoji i u mkvmerge, svi distroi koji su Ubuntiliki jedino u Pinguy to radi ok i napavljeni kontejner .mkv radi ok i svi programi -playeri prikazuju prevod ok.
Е да, ово је скоро сигурно везано за ГЕ проблем што само показује да ГЕ сам по себи није критичан него да је нешто лоше одрађено. Ако Pinguy лепо ради са ГЕ а сада у њему такође пролазе наша слова у раду са матрошком … онда цела ова прича добија већи значај. Као што сам од почетка писао, није проблем што ГЕ не приказује наша слова него ми делује да ће то полако да се појављује … надам се да ће ово да излечи проблем.
 
Last edited:
S

system

Guest
alt

U /var/lib/ (u starijim verzijama Ubuntu 11.10 i stariji) treba da imaš defoma folder, ceo folder prekopiraš na isto mesto u /var/lib/ na Mint 13, Ubuntu 12.04…

Taj defoma folder treba da ima konfiguracione fajlove i linkove za msfonts, koji je urađen instalacijom tih fontova i konfiguricije koje je napravio fontconfig, elem dok je imao defoma podršku, na novijim je nemoguće to napraviti pošto fontconfig nema podršku - više ne konfiguriše defomu.

U principu možeš da iskoristiš defoma folder i od Pinguy, ako su ti u redu tamo fontovi sa GE, samo prekopiraj njegov defoma folder.

Evo ako vam pomaže moja defoma od Debian Squeeze.
E ovo je pomoglo. Skinuo sam tvoj defoma, overvajt na moj stari defoma, koji je bio težak 63,2 KB, dok je tvoj defoma 1,1 MB. Poenta je da sada radi sve. Ćirilica, grčka slova, ima Arial…

Svaka čast dvajedan !
 
Top