Razne teme iz sveta računara

Bojan970

Well-known member
Joined
Jan 12, 2021
Messages
641
Reaction score
363

12 Euros ESP32-S3-DevKit-LiPo board runs Linux 6.3​

Olimex ESP32-S3-DevKit-LiPo is a new open-source hardware ESP32-S3 board with 8MB flash, 8MB PSRAM, as well as LiPo battery and JTAG support that can run Linux 6.3, or the more traditional Arduino or MicroPython firmware.

The board is based on the ESP32-S3-WROOM-1-N8R8 module, features two USB-C ports for power, programming, and JTAG debugging, plenty of expansion with two rows of I/Os plus a pUEXT connector, Reset and Boot buttons, and a couple of LEDs.

ESP32-S3-DevKit-LiPo specifications:

 • Wireless module – Espressif ESP32-S3-WROOM-1-N8R8 with
  • SoC – ESP32-S3 dual-core LX7 microprocessor @ up to 240 MHz with Vector extension for machine learning, WiFi 4 & Bluetooth 5 LE/Mesh
  • Memory – 8MB OSPI PSRAM
  • Storage – 8MB QSPI flash
  • PCB antenna
  • Dimensions – 25.5 x 18.0 x 3.1 mm
 • USB
  • 1x USB Type-C OTG port also used for JTAG/Serial
  • 1x USB Type-C port for USB-serial programming and power
 • Expansion
  • 2x 22-pin GPIO headers
  • pUEXT connector
 • Misc
  • Green Status LED, Yellow Charge LED
  • Reset and User button
 • Power Supply
  • 5V via USB-C port
  • 2-pin connector for LiPo battery with LiPo charger
  • Automatic power supply switch between USB and LiPo
  • External power sense
  • Battery measurement
 • Dimensions – 56 x 28 mm
With two 22-pin headers and an additional pUEXT connector, Olimex’s latest board is also one of the third-party ESP32-S3 boards with the most I/Os. As mentioned in the introduction, the board is open-source with KiCAD hard design files, a user manual, and a binary Linux image available on GitHub. I just wish they could upload higher-resolution photos of their boards…

But you can also build the Linux image yourself by following the instructions using the linux-xtensa kernel by Max Filippov (jcmvbkbc). Those were successfully tested by Rudi (ESP32DE) on the ESP32-S3-DevKit-LiPo board who then shared the image with Olimex.


It should also work on other ESP32-S3 boards provided they have enough flash and PSRAM, and Rudi also tested Linux on the M5Stack CoreS3 devkit also loading the MicroPython package in Linux and running some simple scripts. It’s likely many features of the ESP32-S3 microcontroller won’t work under Linux, but WiFi does seem to work when used with ESP-Hosted.

Olimex has just started to sell the ESP32-S3-DevKit-Lipo for 12 Euros on their online store.

1690754533036.png
1690754487573.png


1690754511623.png
 

Bojan970

Well-known member
Joined
Jan 12, 2021
Messages
641
Reaction score
363
Jedan alat za USB i boot opcije kako za Prozore tako i za Linux - profesionalan je možda nekom zatreba iz nekih razloga koji se bavi nekim IT - poslom.
Znači jedan jako profesionalan alat sa velikim mogučnostima tako da probajte.
 

Bojan970

Well-known member
Joined
Jan 12, 2021
Messages
641
Reaction score
363

Ruski procesor Baikal-S testiran protiv Intel i Huawei čipova, rezultati između...​


Ruski dizajner poluprovodnika Baikal Electronics izveo je niz testova kako bi testirao svoj Baikal-S CPU u odnosu na Intel Xeon Gold 6230 i Huawei Kunpeng 920, piše Tom’s Hardware. Rezultati koje je pokazao njegov čip nisu bili sjajni, ali ni užasni – bio je daleko iza Huawei procesora, ali je u nekim segmentima pobedio Intel mikroprocesor iz 2019.


Mikroprocesor Baikal-S ima 48 Arm Cortex-A75 jezgara zasnovanih na proizvodnom procesu od 16 nm sa osnovnim taktom od 2 GHz, dok njegova turbo frekvencija ide do 2,5 GHz.


S druge strane, Huawei Kunpeng 920 poseduje 48 TaiShan v110 jezgara sa frekvencijom od 2,6 GHz, ali je on napravljen u novijem, TSMC 7 nm proizvodnom procesu. Čip kompanije Intel iz 2019, odnosno Intel Xeon Gold 6230 već spada u pomalo zastarelu ponudu, pa ne mora nužno biti direktan rival ruskom poluprovodniku.


Naime, on ima samo 20 jezgara, a osnovna i turbo frekvencija idu od 2,1 GHz do 3,9 GHz. Ipak, to predstavlja značajno poboljšanje u odnosu na prethodno poređenje kompanije Baikal Electronics, kada je koristila još stariji Xeon Gold 6148 za poređenje performansi.

Iznenađujuće je ipak to što je iz testa upoređivanja izostao AMD čip, s obzirom na to da je kompanija ranije tvrdila da je Baikal-S uporediv sa AMD Epic 7351 čipsetom zasnovanim na Zen 1 mikroarhitekturi i 16 jezgara.


Kompanija takođe nije otkrila uslove okruženja i specifikacije sistema za testiranje, pa objavljene rezultate treba uzeti sa dozom rezerve.


Baikal-S – testovi i ocene u odnosu na konkurenciju​


Iako je CoreMark merilo daleko od toga da bude sveobuhvatni test za procenu mogućnosti procesora, u tom pogledu je Huawei Kunpeng 920 bio 13 posto brži od Baikal-S čipa u testu sa jednim instrukcijskim nizom. U onom sa više nizova instrukcija, Huawei je takođe pobedio i to ovog puta sa 23 posto razlike, ali je Baikal-S na istom testu “nadmašio”rasturio” Intel Xeon Gold 6230 sa čak 43 procenta prednosti.

Kada je u pitanju Stream benchmark i merenje memorijskog protoka podataka, takođe su ostali nepoznati brzina ili kapacitet DIMM modula koje je ruska firma koristila tokom testova, iako je objavljen podatak o broju podržanih memorijskih kanala u procesoru. Uprkos tome, Baikal-S je pokazao 34 posto veći propusni opseg od Intel Xeon Gold čipa. Isto tako, ostao je u senci Kunpeng 920 procesora koji je u odnosu na njega pokazao 33 odsto bolji rezultat.


Test za rangiranje top 500 liste superkompjutera odnosno Linkpack benchmark koji je korišćen u odmeravanju snaga je verzija 2.3 Linpack. Intel je ovde pokazao najbolji učinak ostavljajući iza sebe ruski procesor za 140 procenata, a kineski za 160 odsto. Baikal-S je ovde u odnosu na Kunpeng 920 ostvario malu pobedu sa 8 procenata prednosti.


Što se tiče opterećenja 7-Zip kompresije, Huawei je ponovo nadmašio ruskog suparnika i to 73 procenta. U ovoj metrici pak, kompanija nije merila performanse Intel čipa koji je koristila u ostalim testovima.


Međutim, u radnom opterećenju za 7-Zip dekompresiju ruski čip je nadmašio američkog suparnika sa 67 odsto razlike, dok je kineski konkurent postigao ubedljivih 78 procenata razlike u odnosu na Baikal-S.


Geekbench 5, iako nije najbolji test za upoređivanje procesora, postao je vremenom etalon performansi. Na njemu ruska kompanija nije koristila kineski Huawei procesor, a Intel je ovde oduvao suparnika postigavši 112 posto veće performanse u radu i merenju sa jednim jezgrom. Ipak, kada je u pitanju višejezgarni rezultat, Baikal-S postigao je 80 posto veći rezultat od američkog Xeon Gold 6230. To nije posebno iznenađujuće, s obzirom na to da Intel procesor ima upola manje jezgara u odnosu na Baikal-S.


Sveukupno, prema objavljenim rezultatima, ruska kompanija je i dalje daleko od konkurencije kao što su Huawei, Intel ili AMD. Međutim, imajući u vidu podršku za rad više procesora istovremeno na matičnim pločama koje ruski proizvod pruža, kompanija je optimistična da njegov Baikal-S može da se izjednači sa konkurencijom. Konfiguracija sa dva procesora je navodno spremna, dok je dizajn sa četiri, trenutno u fazi razvoja.


Uz to, tvrde predstavnici kompanije, već su započeli rad na svom 6 nm Baikal-S2 čipu sledeće generacije sa 28 Arm Neoverse-N2 jezgara koji rade na 3 GHz i podržavaju do osam kanala DDR5 memorije. Ovaj čip trebalo bi da bude lansiran sredinom 2025. godine, a ponudio bi navodno povećanje performansi do šest puta u odnosu na svog prethodnika.
 

Attachments

 • Baikal-Electronics-cipovi-1209x680.jpg
  Baikal-Electronics-cipovi-1209x680.jpg
  472 KB · Views: 2

sova

Member
Joined
Aug 10, 2021
Messages
54
Reaction score
71
već su započeli rad na svom 6 nm Baikal-S2 čipu sledeće generacije sa 28 Arm Neoverse-N2 jezgara
Moram da priupitam nešto. Jel oni to rade Bajkal koji je sastavljen od arm delova??? A sankcije?
 

Bojan970

Well-known member
Joined
Jan 12, 2021
Messages
641
Reaction score
363
Moram da priupitam nešto. Jel oni to rade Bajkal koji je sastavljen od arm delova??? A sankcije?
Vidi Sovo odgovor je krajnje jednostavan prve serije su radili Kina i Tajvan a novije verzije rade Rusi u svojoj fabrici mislim na firmu koja radi procesore.Moj stav je da je najbitnija stabilnost u radu procesora sad performanse jesu vazne ali kada na serverskoj ploci stavis od 4 pa navise procesora sve se multiplikuje.Najvaznije je da su osigurali svoju sajber bezbednost jer nemaju zadnja vrata da su nastavili sa svojom modifikovanom verzijom windowsa i intel procesorima.Ovako Bajkal i Elbrus plus Linux Rosa odnosno Astra linux na drzavnom nivou.Open Source Bato.Nazalost stvar u drzavi je da je ceo sistem kako telekomunikacioni tako i samog interneta pod nadzorom americkih specjalnih sluzbi.Svih 365 dana u godini jer je prihvaceno i potpisano da se primenjuju protokoli za skrining i monitoring koje koriste americke obavestajne agencije.Ovo je realnost a ne fikcija jer se pod eufemizmom nekih prava mislim na opsta ljudska ista se ne postuju i svi se prate i snimaju manje vise pa i u sajber prostoru.Opsta bezbedonosna kultura i obrazac ponasanja je jako niska.Otuda potreba za svojim mikroprocesorima i svojim linux operativnim sistemom.
 

Bojan970

Well-known member
Joined
Jan 12, 2021
Messages
641
Reaction score
363

Emteria's Android 13 now available in the official Raspberry Pi Imager​


We are happy to announce that the emteria Android 13 ROM for Raspberry Pi 4 is now available for download in the official Raspberry Pi Imager.

The Raspberry Pi Imager is a quick and easy way to install different operating systems to a microSD card for your Raspberry Pi. The Imager can be downloaded and installed to your computer from the official Raspberry Pi website. It gives you access to a variety of generic, gaming and purpose-specific OS images. With emteria, the Imager now officially offers Android ROMs.

This new cooperation brings a set of cutting-edge features, designed to provide a seamless Android experience on your Raspberry Pi 4 devices. Unlock the potential of Android on your Raspberry Pi and explore a world of new possibilities with emteria!What to expect from emteria Android OS​

Here are some highlights you can expect from emteria's Android 13 OS:

ENHANCED PERFORMANCE​

Thanks to improved performance optimizations tailored specifically to Raspberry Pi 4 your Android applications will run smoothly on your Raspberry Pi 4.

SUPPORTED PERIPHERALS​

Take full advantage of a wide range of supported peripherals, expanding the capabilities of your projects out-of-the-box. Emteria supports HDMI and DSI displays, including the official 7” touchscreen, the new Camera Module 3 and more peripherals of your choice [full list].

ANDROID 13 FEATURES​

Benefit from the latest Android features, including enhanced security, more personalization options, and improved media output.

CUSTOMIZATION AND FLEXIBILITY​

Customize the Android experience, change branding settings, use Kiosk mode and explore the vast selection of possible use cases for your Android-based Raspberry Pi.

SECURITY AND UPDATE SUPPORT​

emteria’s Android OS will receive functional updates and security patches to keep the functionality and security of your Pi up-to-date. The comprehensive update infrastructure ensures that all devices stay updated through Over-the-Air updates no matter where they are.

REMOTE MANAGEMENT​

Monitor and control your devices remotely with built-in VNC, SSH, screen mirroring options, as well as with emteria’s powerful device management system.

NO COSTS​

emteria’s Android Starter plan is free forever for all the hobbyists, makers and professional product builders out there.

To get started with emteria's Android 13, head over to the official Raspberry Pi Imager and follow the easy installation process.

How to install Android OS on your Raspberry Pi 4​

Follow the simple steps in this tutorial to get your Raspberry Pi up and running with the new Android OS quickly and easily.

1. Download and install the Raspberry Pi Imager​

Visit raspberrypi.com/software and navigate to the Install Raspberry Pi OS using Raspberry Pi Imager section. Download the version suitable for your operating system (Windows, macOS, or Linux). Once downloaded, run the installer and follow the instructions to complete the Imager installation.

 

Attachments

 • scrnli_8_4_2023_7-22-50 PM.png
  scrnli_8_4_2023_7-22-50 PM.png
  100.4 KB · Views: 0

Bojan970

Well-known member
Joined
Jan 12, 2021
Messages
641
Reaction score
363

EasyOS: An Experimental Distro With Unique Qualities​

EasyOS may not be for everyone, but it is an exciting distro to check out.


Dubbed the “new paradigm” for a Linux distribution by its creator, EasyOS is a pretty unique distro that blends the best of Puppy Linux and Quirky, a variant of Puppy.

EasyOS's development began back in 2017, when its creator, Barry Kauler, came back after a break from his involvement in Puppy Linux.

Over the years, EasyOS has had plenty of releases, and with this article, we aim to show you what this distro is all about.

Designed from the get-go to be container-friendly, EasyOS is quite different from the usual Linux distros. It uses the RAM to handle most storage operations, resulting in very fast app and container launches.

The user also has the option to run it off a flash drive, without doing a full installation. And they can also choose to save the session by clicking on the 'Save' icon found on the desktop, or at system shutdown.

Another thing that sets it apart from other distros is the fact that EasyOS is not offered as an ISO, rather it is provided as a .img file that can be flashed onto a drive.

The rationale behind that move is that the ISO format has been around for a long time, and the .img format allows the creator to be more flexible with the maintenance overhead. You can read more about this here.

Other than that, some of the most notable features of EasyOS include:

 • A minimal user interface.
 • Designed to be very fast.
 • Roll-back/Roll-forward across version changes.
 • Four package managers.

Initial Impressions​

I tested EasyOS on a virtual machine setup via Virtual Box 7.0, and my experience was good, except for one thing. More on that later; allow me to show you how this distro looks and feels.

📥 Download EasyOS​

You can grab the latest .img file for installing/running EasyOS on any type of storage drive from the official release page hosted on Ibiblio.

For installation instructions, source code, and general info, you can refer to its official website.
 

Attachments

 • easy-os-first-look.jpg
  easy-os-first-look.jpg
  94.3 KB · Views: 0

Bojan970

Well-known member
Joined
Jan 12, 2021
Messages
641
Reaction score
363
A new RISC-V company focusing on automotive RISC-V

Ok, some big ARM customers, Qualcomm, Infineon, NXP, Nordic and Bosch have just announced they will create a German company to make RISC-V cores for automotive.

Wow. Direct blow for ARM who will go public in a month or so.

There is no name and no location yet for this company, but it is a strong commitment towards RISC-V and bring another player next to Andes, SiFive, T-Head and all the others...Stuttgart – Semiconductor industry players Robert Bosch GmbH, Infineon Technologies AG, Nordic Semiconductor, NXP® Semiconductors, and Qualcomm Technologies, Inc., have come together to jointly invest in a company aimed at advancing the adoption of RISC-V globally by enabling next-generation hardware development.

Formed in Germany, this company will aim to accelerate the commercialization of future products based on the open-source RISC-V architecture. The company will be a single source to enable compatible RISC-V based products, provide reference architectures, and help establish solutions widely used in the industry. Initial application focus will be automotive, but with an eventual expansion to include mobile and IoT.

At its core, RISC-V encourages innovation, allowing any company to develop cutting-edge, customized hardware based on an open-source instruction set. Further adoption of the RISC-V technology will promote even more diversity in the electronics industry – reducing the barriers to entry for smaller and emergent companies and enabling increased scalability for established companies.

The company calls on industry associations, leaders, and governments, to join forces in support of this initiative which will help increase the resilience of the broader semiconductor ecosystem.

The company formation will be subject to regulatory approvals in various jurisdictions.

Robert Bosch GmbH​

“Bosch is convinced that initiatives promoting the RISC-V open specifications will bring the global mobility market a significant step further. The initiative now planned will greatly help to establish a reliable and efficient EU-based semiconductor ecosystem,” said Jens Fabrowsky, Executive Vice President at Bosch and responsible for the semiconductor business.

Infineon Technologies AG​

“As vehicles become software-defined and dependability requirements increase due to electrification and connectivity, for example, as well as through trends like autonomous driving, there is a general need for standardization and ecosystem compatibility across the industry, with CPUs being a key IP. We are proud to support the establishment of trusted RISC-V based automotive products with this initiative. The knowledge and expertise of leading market players will unleash the full potential of RISC-V in the automotive sector,” said Peter Schiefer, Division President of Infineon’s Automotive Division.

Nordic Semiconductor​

“Nordic Semiconductor is a committed and enthusiastic supporter of the RISC-V initiative and stands ready to drive the project forward. Nordic’s IoT solutions represent the leading edge of low power wireless technology and to retain that position it’s critical we maintain continuous access to efficient and powerful embedded microprocessors. An open collaboration with like-minded companies to continually enhance innovative RISC-V microprocessor IP and ensure a robust and reliable supply of the technology is the ideal answer to this challenge,” said Svein-Egil Nielsen, CTO/EVP R&D and Strategy, Nordic Semiconductor.

NXP Semiconductors​

“NXP is proud to be part of a new EU-based joint endeavor to pioneer fully certified RISC-V-based IP and architectures, initially for the automotive industry. The creation of a one-stop-shop ecosystem where customers can select turnkey assets will strengthen the adoption of RISC-V across many European industries,” said Lars Reger, Executive Vice President and Chief Technology Officer at NXP Semiconductors. “We thank the Artificial Intelligence Center Hamburg (ARIC) e.V. for their support of this collaboration.”

Qualcomm Technologies, Inc.​

“We are excited to come together with other industry players to drive the expansion of the RISC-V ecosystem through development of next-generation hardware. Qualcomm Technologies has been investing in RISC-V for more than five years and we’ve integrated RISC-V micro-controllers into many of our commercial platforms. We believe RISC-V’s open-source instruction set will increase innovation and has the potential to transform the industry,” Ziad Asghar, Senior Vice President of Product Management, Qualcomm Technologies, Inc.
 

Attachments

 • 16x9-logosonly_img_w1280.jpg
  16x9-logosonly_img_w1280.jpg
  116.9 KB · Views: 1

Bojan970

Well-known member
Joined
Jan 12, 2021
Messages
641
Reaction score
363

ZedBoard Zynq-7000 ARM/FPGA SoC Development Board.​Note: the SDCoC voucher bundle is now retired. The WebPACK edition of the Vivado Design Suite is available and does not require a paid license.
The ZedBoard is a low-cost development board for the Xilinx Zynq-7000 all programmable SoC (APSoC).


Take advantage of the Zynq-7000 APSoCs tightly coupled ARM® processing system and 7-Series programmable logic to create unique and powerful designs with the ZedBoard. This board contains everything necessary to create a Linux®, Android®, Windows®, or other OS/RTOS based design. Additionally, several expansion connectors expose the processing system and programmable logic I/Os for easy user access.

Namena:

ZedBoard Zynq-7000 ARM/FPGA SoC Development Board.​

 1. Obrada vido zapisa.
 2. Rekonfirugabilni razvoj i racunarstvo.
 3. Motorizovano upravljanje.
 4. Softversko ubrzanje.
 5. Linux - Android razvoj.
 6. Ugradjena ARM obrada.


Target applications include video processing, reconfigurable computing, motor control, software acceleration, Linux/Android/RTOS development, exploring RISC processors (ARM), and general Zynq-7000 AP SoC prototyping.


The ZedBoard is supported by Xilinx's Vivado Design Suite, including the free WebPACK version.


 • Xilinx Zynq-7000 AP SoC XC7Z020-CLG484
 • Dual-core ARM Cortex™-A9 processor
 • 512 MB DDR3
 • 256 MB Quad-SPI Flash
 • On-board USB-JTAG Programming
 • 10/100/1000 Ethernet
 • USB OTG 2.0 and USB-UART
 • Analog Devices ADAU1761 SigmaDSP® Stereo, Low Power, 96 kHz, 24-Bit Audio Codec
 • Analog Devices ADV7511 High Performance 225 MHz HDMI Transmitter (1080p HDMI, 8-bit VGA, 128x32 OLED)
 • PS & PL I/O expansion (FMC, Pmod, XADC)
 • ZedBoard APSoC development board
 • Custom Digilent cardboard box with protective foam
 • 12 V AC/DC power supply (US, UK & EU adapters)
 • 4 GB SD Card
 • USB A to micro-B cable
 • USB Adapter: Male Micro-B to Female Standard-A

To create and modify designs for your ZedBoard, you can use Xilinx's Vivado Design Suite. Vivado is a software designed for the synthesis and analysis of HDL designs.

The Xilinx SDSoC Development environment provides a familiar embedded C/C++/OpenCL application development experience for heterogeneous Zynq® SoC deployment, and is a great option for video processing applications. A voucher for the SDSoC Development Environment is available as a bundle option. This voucher does not include access to the Vivado Design Suite, but the ZedBoard is supported by the free WebPACK edition of Vivado Design Suite.
 

Attachments

 • 17975921172_4241c0fa33_o__47805.1600712713.386.513__14616.png
  17975921172_4241c0fa33_o__47805.1600712713.386.513__14616.png
  376.9 KB · Views: 1
Last edited:

Bojan970

Well-known member
Joined
Jan 12, 2021
Messages
641
Reaction score
363

OPEN-SOURCE CELL PHONE BASED ON ESP32​


Over the past decade or so, smartphones have exploded in popularity and seamlessly integrated themselves into nearly every aspect of most people’s lives. Although that comes with a few downsides as well, with plenty of people feeling that the smart phone makes it a little too easy to waste time and looking to switch to something simpler, like an older-style flip phone. If this style of phone is more your speed, take a look at this DIY cell phone which takes care of everything a phone really needs to do. (Google Translate from French)

The phone uses an ESP32 at its core, with a SIM800L GSM modem to interact with the cell network, including retrieving the system time. A small battery is included as well as all of the support circuitry for charging it as well as a USB interface that can communicate to a PC. The operating system for the phone is built from the ground up as well, with a touch screen interface allowing the user to make phone calls, send text messages, store contacts, and a few other basic features. There’s also a GPS application though, allowing the phone to know basic location information.

Another perk of this device is that its creator, [Gabriel], made the design schematics, print files for the case, and the operating system software completely open source for anyone to build this phone on their own. Everything is available on the project’s GitHub page. It’s a fairly remarkable achievement, especially considering [Gabriel] is only 16. And, if you’re not one to eschew modern smart phone technology there are some DIY smart phones available to build as well.
 

Attachments

 • scrnli_8_4_2023_10-07-11 PM.png
  scrnli_8_4_2023_10-07-11 PM.png
  551.1 KB · Views: 1

Bojan970

Well-known member
Joined
Jan 12, 2021
Messages
641
Reaction score
363

BUILD YOUR OWN ANDROID SMARTPHONE.​Let’s get this out of the way first – this project isn’t meant to be a replacement for your regular smartphone. Although, at the very least, you can use it as one if you’d like to. But [Shree Kumar]’s Hackaday Prize 2018 entry, the Kite : Open Hardware Android Smartphone aims to be an Open platform for hackers and everyone else, enabling them to dig into the innards of a smartphone and use it as a base platform to build a variety of hardware.

When talking about modular smartphones, Google’s Project Ara and the Phonebloks project immediately spring to mind. Kite is similar in concept. It lets you interface hacker friendly modules and break out boards – for example, sensors or displays – to create your own customized solutions. And since the OS isn’t tied to any particular brand flavor, you can customize and tweak Android to suit specific requirements as well. There are no carrier locks or services to worry about and the bootloader is unlocked.

5455531525423852992.png


Hackaday Show-n-Tell in Bangalore.
At the core of the project is the KiteBoard – populated with all the elements that are usually stuffed inside a smartphone package – Memory, LTE/3G/2G radios, micro SIM socket, GPS, WiFi, BT, FM, battery charging, accelerometer, compass, gyroscope and a micro SD slot. The first version of KiteBoard was based around the Snapdragon 410. After some subtle prodding at a gathering of hackers in Bangalore, [Shree] moved over to the light side, and decided to make the KiteBoard V2 Open Source. The new board will feature a Snapdragon 450 processor among many other upgrades. The second PCB in the Kite Project is a display board which interfaces the 5″ touchscreen LCD to the main KiteBoard. Of Hacker interest is the addition of a 1080p HDMI output on this board that lets you hook it up to external monitors easily and also allows access to the MIPI DSI display interface.

Finally, there’s the Expansion Board which provides all the exciting hacking possibilities. It has a Raspberry Pi compatible HAT connector with GPIO’s referenced to 3.3 V (the KiteBoard works at 1.8 V). But the GPIO’s can also be referenced to 5 V instead of 3.3 V if you need to make connections to an Arduino, for example. All of the other phone interfaces are accessible via the expansion board such as the speaker, mic, earpiece, power, volume up / down for hacking convenience. The Expansion board also provides access to all the usual bus interfaces such as SPI, UART, I²C and I²S.

To showcase the capabilities of the Kite project, [Shree] and his team have built a few phone and gadget variants. Build instructions and design files for 3D printing enclosures and other parts have been documented in several of his project logs. A large part of the BoM consists of off-the-shelf components, other than the three Kite board modules. If you have feature requests, the Kite team is looking to hear from you.

When it comes to smartphone design, Quantity is the name of the game. Whether you’re talking to Qualcomm for the Snapdragon’s, or other vendors for memory, radios, displays and other critical items, you need to be toeing their line on MOQ’s. Add to this the need to certify the Kite board for various standards around the world, and one realizes that building such a phone isn’t a technical challenge as much as a financial one. The only way the Kite team could manage to achieve their goal is to drum up support and pledges via a Kickstarter campaign to ensure they have the required numbers to bring this project to fruition. Check them out and show them some love. The Judges of the Hackaday Prize have already shown theirs by picking this project among the 20 from the first round that move to the final round.
 

Bojan970

Well-known member
Joined
Jan 12, 2021
Messages
641
Reaction score
363

Handheld Linux Terminal​


This is a serial terminal with a built-in single board computer running a Linux distribution. A NanoPi Neo Air running DietPi is connected via UART to a Raspberry Pi Pico. The Pico is connected via SPI to an Adafruit RA8875 board driving an 800x480 TFT display. The remaining pins of the Pico are used to scan a 71 key matrix keyboard. A DS3231 RTC module is connected via i2c with the NanoPi. The device is powered by a 10000mAh LiPo battery providing up to 15 hours of up-time. It can be charged through a micro-USB connector. The terminal supports ASCII, Latin-1 supplement, box-drawing, block, braille and some geometric-shape characters, as well as 256 colors.

Semi-pseudonymous "hobby-hopping person" Balazs has built an impressive portable Linux handheld, featuring a custom ortholinear keyboard and a full-color display with custom character set — primarily designed "to play around with the Linux command line," its creator says.

"I started learning electronics and Python with a Raspberry Pi 4 as a hobby last year and daydreamed a lot about turning the Pi 4 into a handled computer," Balazs explains of the project's origins. "I just couldn't figure it out how to get it compact enough to make it actually comfortable to hold. After some online window-shopping I stumbled upon the NanoPi Neo Air and impulse-bought it without knowing what to do with it."

While the lack of display output on the NanoPi Neo Air, a compact single-board computer featuring the Allwinner H3 system-on-chip with a quad-core Arm Cortex-A7 CPU running at up to 1.2GHz and 512MB of DDR3 memory, proved an initial challenge, Balazs figured out a workaround: a Raspberry Pi Pico microcontroller board, acting as a serial terminal and driving a color display over the SPI bus.
"[I wanted] to turn it from a conglomerate of protoboards into an actual custom PCB, so I started learning KiCad," Balazs continues. "I avoided SMD [Surface-Mount Device] components, because I never tried SMD soldering before. The 71 switches and 71 diodes [for the keyboard] seemed a little too steep as a start. Instead I got myself a decent precision side cutter to carefully cut the pins as short as possible after soldering. This went actually a lot better than I expected."
"The last [piece] of the puzzle," Balazs adds, "was getting non-ASCII characters on the screen. Fortunately the RA8875 [display controller] has a CGRAM [Character Graphics RAM] to store custom bitmaps, so I started to create bitmaps for a little extra Unicode coverage. Braille was straightforward, I could generate the bitmaps with a Python script. I ended up hand-drawing the rest in a text document and converting them to a C array using Python."

The build uses a NanoPi Neo Air single-board computer, with a Raspberry Pi Pico to drive an SPI display.

The result is a compact single-board computer with a 100-column 30-line display, running a Linux terminal — "perfectly usable," Balazs says, "[but] not particularly fast" — with Wi-Fi connectivity, a real-time clock, two USB 2.0 ports and 24 general-purpose input/output (GPIO) pins for expansion, and a 10Ah battery good for a solid 15 hours of use.

"The back panel could be replaced with a custom PCB connecting to the GPIO of the NanoPi," Balazs notes of potential future plans, "to add more features."

 

Attachments

 • 1691354253765.png
  1691354253765.png
  754.4 KB · Views: 1

Bojan970

Well-known member
Joined
Jan 12, 2021
Messages
641
Reaction score
363

DietPi News – v8.20 released, NanoPi Neo Air handheld Linux terminal​

The latest DietPi v8.20 release of the lightweight Debian-based Linux distribution for SBCs and server systems was outed on July 29, 2023, and on a separate note, a DIY handheld Linux terminal based on the NanoPi Neo Air SBC and running DietPi has been found on the interwebs.

DietPi v8.20 release​

The project team released the new DietPi v8.20 on July 29th, 2023 with the following highlights:
 • Homebridge: New software package bringing Apple Homekit support
 • Kernel updates for
 • WiFi Hotspot: Enhanced DHCP default settings
 • Fixes and updates for DietPi-LogClear, DietPi-Dashboard, DietPi-LetsEncrypt, PaperMC, vaultwarden, etc…
The full changelog can be found on the DietPi website and the source code is hosted on GitHub.

While it’s nice to have an alternative Linux distribution for popular single board computers, it’s great when they are used in specific projects, and Liliputing brought to our attention one of those. Hackaday.io user Balazs has designed a handheld terminal powered by FriendlyELEC NanoPi Neo Air SBC (Allwinner H3) running DietPi interfaces over UART to a Raspberry Pi Pico board driving an 800×480 SPI TFT color display and scanning a 71-key matrix keyboard. The design also includes a DS3231 RTC module and a 10,000mAh LiPo battery providing up to 15 hours of up-time. The terminal supports ASCII, Latin-1 supplement, box drawing, block, braille, and some other characters.

https://cdn.cnx-software.com/wp-con...Pi-Pico-terminal.jpg?lossy=0&strip=none&ssl=1
 

Attachments

 • DietPi-Handheld-Linux-terminal.jpg
  DietPi-Handheld-Linux-terminal.jpg
  231.5 KB · Views: 1
 • NanoPi-NEO-Air-Raspberry-Pi-Pico-terminal.jpg
  NanoPi-NEO-Air-Raspberry-Pi-Pico-terminal.jpg
  264.2 KB · Views: 1

Bojan970

Well-known member
Joined
Jan 12, 2021
Messages
641
Reaction score
363

WormGPT - FraudGPT – veštačka inteligencija u službi kriminala​


Na mračnom delu interneta, takozvanom dark webu, hakeri i sajber kriminalci promovišu sopstvene modele veštačke inteligencije WormGPT i FraudGPT, piše Wired. Ovi jezički modeli, mogli bi da povećaju sposobnost prevaranata da pišu fišing poruke, odnosno da lakše izvode internet prevare, ali i da kreiraju malvere, zlonamerne softvere koji mogu zaraziti uređaje.


Međutim, kako to obično biva u svetu prevara, postoji mogućnost i da su ovi četbotovi zapravo sami po sebi prevara. Naime, iako oni koji trguju uslugama ovih modela, tvrde da su to alati koji zaista mogu pomoći u prevarama, to možda i ne mora da bude slučaj. Često se dešava da je u pitanju još jedan proizvod koji ne nudi ono što “bi trebalo”. S obzirom na to da kriminalci nisu baš ljudi od poverenja, to bi zapravo mogla da bude zamka, odnosno pokušaj zarade brzog novca varanjem drugih kriminalaca.


Uprkos tome, istraživanje analitičara sajber bezbednosti pokazuje da se alat WormGPT izgleda zaista koristi i da su rezultati testiranja njegovog rada prilično uznemirujući.


Činjenica je da najmanje od početka jula ove godine, na mračnom delu interneta sajber kriminalci reklamiraju dva velika jezička modela za koje tvrde da su ih sami proizveli. Ovi četbotovi, kako tvrde, rade na istom principu kao popularni modeli tehnoloških kompanija kao što su ChatGPT, Bing Chat, Google Bard i drugi, ali bez ograničenja koje služe da sprečavaju zloupotrebe.


Ukoliko zamolite ove popularne botove da za vas generišu malver ili napišu fišing poruku, oni će to uglavnom odbiti. WormGPT i njemu slični modeli neće.


Rezultati testiranja WormGPT i FraudGPT modela​


Naime, samostalni sajber analitičar Danijel Keli zajedno sa firmom NextSlash primetio je WormGPT model na dark webu i odlučio je da ga isproba i testira. Botu su tražili da smisli mejl koji bi mogao da se koristi kao deo prevare o kompromitovanju poslovnih podataka, pri čemu je navodni izvršni direktor pisao menadžeru da mu je zbog toga potrebna hitna uplata.


Rezultati su bili uznemirujući. Sistem je uspeo da proizvede mejl koji je bio ne samo izuzetno ubedljiv, već i strateški lukav, tvrdi Keli.


U objavama na forumu, programer WormGPT bota tvrdi da je sistem izgrađen na GPTJ jezičkom modelu otvorenog koda koji je razvila istraživačka grupa EleutherAI još tokom 2021. Oni koji model promovišu i prodaju njegove usluge, odbili su pak, da otkriju koji su skupovi podataka korišćeni za obuku bota.


S druge strane, kreator FraudGPT modela tvrdi da je njegov sistem bolji i pruža veći potencijal u prevarama. On bi navodno, kako kaže, mogao da stvori „malver koji se ne može otkriti“ kao i da pronađe ranjivosti uređaja, a uz to i da generiše tekstove koji se mogu koristiti u internet prevarama.

Iako uvek postoji mogućnost da prevaranti varaju prevarante, istraživači kažu da kada je u pitanju WormGPT postoje nagoveštaji da ga ljudi zapravo koriste i da je to pravi alat koji nije predmet podvale, dok su u autentičnost FraudGPT modela manje uvereni.

Međutim, istraživački tvrde i da za sada nema znakova da je bilo koji od ovih alata napredniji od komercijalnih četbotova, ali, uz brzi razvoj veštačke inteligencije, definitvno rastu i opasnosti koje ona sa sobom nosi, a ovo je samo jedna od njih.

Naprotiv, do sada je prijavljeno više slučajeva prevare na osnovu slave ChatGPT i drugih modela. Naime, prevaranti su uspeli da nateraju ljude da preuzmu malver za krađu lozinki tako što su kreirali lažne reklame za ChatGPT, Bard i druge generativne AI sisteme na društvenoj mreži Facebook.
 

Bojan970

Well-known member
Joined
Jan 12, 2021
Messages
641
Reaction score
363

Raspberry Pi-based Decktility cyberdeck is inspired by a love of 90s handhelds...​

Maker Ken Van Hoeylandt, who goes by ByteWelder online, has been tinkering with code and electronics for years. His latest project is a slick open source cyberdeck he calls Decktility.

The system is built around a Raspberry Pi Compute Module 4 and its powerful Broadcom BCM2711 processor. An Arduino helps manage power and a compact Bluetooth keyboard handles input duties. Decktility’s components fit neatly into a 3D-printed shell that measures about 5 inches by 6 inches.Bigtreetech’s 5-inch Raspberry Pad 5 helps simplify the build. In addition to providing an 800 x 400 pixel display it also supplies a convenient breakout board with four USB ports (a single Type-C and three Type-A) as well as HDMI, Ethernet and a microSD slot.

Decktility will run for 6 or 7 hours on a full charge, and that’s part of the reason for its slightly chunky profile. Of its 26.5mm total thickness, just over 10mm is due to the dual 18650 Li-ion batteries it packs.

They do provide added convenience, though, since they can be easily swapped for additional cord-free runtime. You can also recharge them while using the device via a USB-C cable. They’re also responsible for a good portion of the handheld’s weight, but Decktility remains relatively light at around 13.2 ounces (375g).

Hoeylandt says that Decktility was inspired by both Yarh.io and Clockwork’s uConsole, as well as a couple of classic handhelds he owned: the Sharp Mobilon HC-4500 and the Palm III.

 

Attachments

 • photo_2023-05-15_20-36-16.jpg
  photo_2023-05-15_20-36-16.jpg
  35.1 KB · Views: 0

Bojan970

Well-known member
Joined
Jan 12, 2021
Messages
641
Reaction score
363

Thorium
The fastest browser on Earth.

Chromium fork for Linux, Windows, MacOS, Android, and Raspberry Pi named after radioactive element No. 90.

Highlights

 • Compiler optimizations include SSE4.2, AVX, AES, and modifications to CFLAGS, LDFLAGS, thinLTO flags, import_instr_limit flags, and PGO, as well as other compiler flags.
 • LLVM LOOP optimizations as -mllvm flags
 • Learn more about these compiler optimizations and how they work Here.
 • UI Changes and Patches for Linux and Windows that fix bugs, enhance useability, and strengthen privacy/security.
 

Bojan970

Well-known member
Joined
Jan 12, 2021
Messages
641
Reaction score
363

What is Talos Linux?​

Talos Linux is Linux designed for Kubernetes – secure, immutable, and minimal.

 • Supports cloud platforms, bare metal, and virtualization platforms
 • All system management is done via an API. No SSH, shell or console
 • Production ready: supports some of the largest Kubernetes clusters in the world
 • Open source project from the team at Sidero Labs/
 

Bojan970

Well-known member
Joined
Jan 12, 2021
Messages
641
Reaction score
363
.
Droidian Linux (https://devices.droidian.org/) has emerged as a new player in the Linux phone arena!

Droidian (https://devices.droidian.org/) takes the Mobian project (https://mobian.org/) and runs it on the 9, 10, 11, and soon 12 Android Linux kernels, instead of the mainline Linux kernel Mobian normally runs on.

This is similar to what Ubuntu Touch is doing. It is so similar that the UBPorts installer (https://devices.ubuntu-touch.io/installer/), used to install Ubuntu Touch (https://ubuntu-touch.io/), also has Droidian as an alt. install option for supported phones (see 2nd image)

Running Linux on an Android kernel is great because you can now run "Linux" on phones, such a $65 Pixel 3a (https://swappa.com/buy/google-pixel-3a) or an $89 Samsung S9 (https://swappa.com/buy/samsung-galaxy-s9)!

Many things on Droidian phones don't work quite yet. At the moment, Mobian Linux definitely runs better on traditional Linux phones. (i.e. PinePhone, the Librem 5 and the Liberty Phone) Nonetheless, Droidian is a project worth keeping an 👀 on.
 

Attachments

 • photo_2023-08-10_22-31-12.jpg
  photo_2023-08-10_22-31-12.jpg
  107.3 KB · Views: 0
 • photo_2023-08-10_22-31-17.jpg
  photo_2023-08-10_22-31-17.jpg
  42.4 KB · Views: 0

Bojan970

Well-known member
Joined
Jan 12, 2021
Messages
641
Reaction score
363

Tinker Tailor Soldier Pi? Asus's 'NUC-sized' SBC aims to out-Pi the Raspberry​


Asus has released a new addition to its Tinker Board line of Arm-based single-board computer (SBC) systems, giving hobbyists and embedded developers another design option with a plethora of ports.

The Tinker Board range launched by by Asus in 2017, but while previous models have typically followed a similar form factor to the popular Raspberry Pi – slightly smaller than a playing card – the latest Tinker Board 3N series sports a larger 100 x 100mm (4 x 4in) footprint described by Asus as NUC-sized.

Like earlier models, the Tinker Board 3N is based on a system-on-chip (SoC) from Rockchip, in this case the RK3568 which features a quad-core Cortex-A55 CPU cluster plus a Mali-G52 GPU, while the board itself supports 2GB, 4GB or 8GB of LPDDR4 or LPDDR4X memory.

According to Asus, the new Tinker Board provides better computing performance, low power consumption, and a wide range of interfaces, making it suitable for a variety of embedded applications.

That performance boost is in comparison with the Tinker Board S R2.0, according to various charts shown on the Tinker Board website, although Asus omits to mention what clock speed it is running the RK3568 at.

The range of interfaces includes dual gigabit Ethernet ports, with the ability to draw Power over Ethernet (PoE). The Tinker Board 3N is also suitable for applications calling for multiple displays, with LVDS, HDMI and eDP display outputs, we're told.


Asus also lists board headers for a CAN Bus, widely used in industrial settings, plus RS-232 and RS-232/422/485 COM ports, and a 12-pin GPIO header including I2C and SPI bus connections.

The Tinker Board 3N features two M.2 slots, one of which can be used for a Wi-Fi 5/6 and Bluetooth module, while the other can fit a 4G/5G cellular modem or an SSD module.

Other storage options include up to a 64GB eMMC module or a MicroSD card slot for booting the operating system.

Speaking of operating systems, Asus claims support for the Tinker Board 3N with Debian or Yocto Linux, plus Android. It also claims to support firmware over the air (FOTA) updates for both Android and Linux.

Asus says that Tinker Board 3N will be available in three versions "to meet diverse project requirements," comprising Tinker Board 3N PLUS, Tinker Board 3N and Tinker Board 3N LITE, but offers no information on what the differences between these models are.

In terms of availability and pricing, Asus points to the usual outlet for each region, which includes Amazon in the US, Solid State Supplies in the UK, and Scorptec in Australia. None of these had the Tinker Board 3N listed at the time of writing, but we will update this article if we discover more from Asus.

While most Tinker Boards are based on an Arm SoC, the previous model Asus released earlier this year was based on a RISC-V chip. The Tinker V has a 1GHz single-core Renesas RZ/Five processor with 1GB of DDR4 memory and supports Yocto and Debian Linux.

Asus and Intel also disclosed last month that they were in negotiations for Asus to take on the Intel NUC brand from Intel, following the chipmaker's decision to cease development of that product line.
 

Attachments

 • scrnli_8_12_2023_10-53-37 PM.png
  scrnli_8_12_2023_10-53-37 PM.png
  321.5 KB · Views: 0

Bojan970

Well-known member
Joined
Jan 12, 2021
Messages
641
Reaction score
363

First RISC-V Tablet is For Hardcore Enthusiasts Only​


The world’s first RISC-V tablet has gone on sale.
Fresh from giving us affordable entry to the exciting world of RISC-V with their new single-board computers, Pine64 has announced the PineTab-V, a tablet powered by the FOSS-friendly RISC-V architecture.
The PineTab-V was announced on April 1 in a post on the Pine64 blog that featured a lot of wordplay and unicorn references (!). Thus some folks (myself included) assumed the whole thing was an April fools’ prank.
But it’s not.
The PineTab-V is real and it’s available to order right now.

PineTab-V – ‘Vaguely Functional’​

The PineTab-V is virtually identical to the PineTab 2.
It’s made out of the components — case, display, RAM, storage, etc – as the new PineTab 2, save for two differences: 1) the PineTab-V is housed in a black case, and 2) it uses a RISC-V JH7110 SoC (which is also used in Pine64’s new Star64 boards).
This means 4x SiFive U74 64-bit RISC-V cores @ 1.5GHz, and Imagination BXE-2-32 graphics processor. Two models are available: one with 4GB RAM and 64GB eMMC storage, and one with 8GB RAM and 128GB eMMC.
But hardware is only one part of the equation.

Software RISC-s​

Bring up for Linux on RISC-V is, in general, formative. Anyone interested in buying the PineTab-V needs to be aware that the device is only “vaguely functional” at launch — if that! — and software development knowledge is almost a prerequisite.
“While it walks and quacks like PineTab2, it sure as heck isn’t an Arm machine. You are basically buying into an idea, a vision, a dream. Indeed, unlike its Arm brethren it doesn’t even boot Linux as of today — at least not as far as I know,” cautions Pine64’s Lukasz Erecinski.
“Of you are in the market for an open, high-quality and sexy looking tablet that doesn’t work since the software for it is a-way-of from pre-Alpha then you’ll be thrilled to know we’ve got you covered!”
The PineTab-V is available to order from the Pine64 store right now, priced from $159. Shipping is estimated to begin in May 2023.
 

Attachments

 • pinetab-riscv-tablet-pine64-1250x656.jpg
  pinetab-riscv-tablet-pine64-1250x656.jpg
  82.9 KB · Views: 0
Top