Systemd...iskustva, alternative, bojkot da ili ne..?

m4m

Member
Joined
Oct 21, 2013
Messages
134
Reaction score
0
Ja nisam neki veliki znalac ali na windowsima mi se cini kad se nesto kahovalo prvo su se zamenjivale te ini datoteke.
I da Dragane u pravu si za mreze pucaju ko lude,najbolje je kad zataje a neznas da li je pukla ili ne.
 
Last edited:
S

system

Guest
alt
Dragan:
USA army > RH > Gnome/KDE/Systemd = praktična kontrola svih (važnijih) linuxa
I sam internet je nastao zahvaljujući USA army, te svi mi koristimo baš taj internet i nadgledaju nas stalno i kontrolišu. Prođe neko vreme, pojede vuk magarca, i svi srećni.
 

Dragan

Well-known member
Staff member
Joined
Jan 13, 2012
Messages
6,371
Reaction score
65
@drinx
Hvala lepo, nemam nameru da budem magarac… :biggrin:
 
Last edited:

Commander

Well-known member
Staff member
Joined
Jan 13, 2012
Messages
9,235
Reaction score
530
Vilenija:
…iako ne razumem baš sve vezano za funkcionisanje prilično sam iznenađena nadmenim stavom koji izbija od strane zastupnika systemd-a…
Identična priča, hajp i nadmenost se dešavala 2009 i 2010 godine kada je trebala da izadje Gnome 3.0

Kako sada čitam ovo za sistemD tačno se sećam istih nadmenih branioca kao što je to bio slučaj pre 6 godina. Imaš link u vezi problema koji je napravio prelazak sa 2.6 na 3.0 http://en.wikipedia.org/wiki/Controversy_over_GNOME_3 gde su glavni develeoperi kao oprvdanje zašto je to uopšte učinjeno kada se gotovo cela linux zajednica protivila tome, njihov odgovor je bio, “Gnome je potrebno osveženje”, fakat to osveženje niko nikad nit je spomenuo niti je tražio, a kao kompromis tome mejntejneri su morali hitno da odrade Falback support ne bi li sprečili bukvalno revoluciju koja se digla oko ovoga.

Mislim da ako Debian usvoji finalno sistemD, da ovo neće na dobro izaći, najviše zbog toga što su čak i u njihovim redovima većina izjašnjena da ne želi da se pređe sa starog inita na novi jer kao prvo ne vide razloga kao drugo nije sigurno i bezbedno upravo zbog stvari koje je Dragan okačio na prethodnoj strani, gde se pominju .ini datoteke iz Microsoft windows-a za koje svi znamo da su šuplje i ranjive kao sirevi i da se 90% exploita i napada dešava upravo preko .ini datoteka na serverima.

Nažalost mnogo jače korporacije i mnogo jači igrači guraju upravo ovu priču preko Debiana jer znaju da najveće tržište drži upravo on i da će domino efekat imati upravo preko njega, odnosno da će ako Debian podrži to, podržaće ga i mnogo manje ali po broju korisnika jake distribucije.

Pre 5 meseci kada je RedHat zvanično sklopio dogovor sa CentOS ekipom da započinju zvaničnu saradnju i pregrupišu redove… CentOS u verziji 7.0 pre 2 meseca izlazi sa zvaničnim ponosim saopštenjem da su stari init zamenili redhetovim koji je ništa drugo do gle čuda, SystemD, pa treba staviti prst na čelo i razmisliti zašto sve to forsira RH ekipa koju sponzoriše cela Amerika.
 
Last edited:

Dragan

Well-known member
Staff member
Joined
Jan 13, 2012
Messages
6,371
Reaction score
65
Ih bre drinx, pa samo se šalimo 😃
pojede vuk magarca

dakle, ne želim da budem pojeden kao magarac od strane bilo kog vuka…ako već nemam snage da se odbranim, mogu bar da mu izazovem gorušicu :biggrin:
 
Last edited:

Filip

Active member
Joined
Jul 21, 2012
Messages
2,497
Reaction score
0
@Tanja:

Unit fajlovi su ti između ostalog servisi. Konkretan primer je recimo ssh, u ovom slučaju sa Džezike:

[Unit]
Description=OpenBSD Secure Shell server
After=network.target auditd.service
ConditionPathExists=!/etc/ssh/sshd_not_to_be_run

[Service]
EnvironmentFile=-/etc/default/ssh
ExecStart=/usr/sbin/sshd -D $SSHD_OPTS
ExecReload=/bin/kill -HUP $MAINPID
KillMode=process
Restart=on-failure

[Install]
WantedBy=multi-user.target
Alias=sshd.service

Problem, u vezi kog pitaš, nastaje iz razloga što se “sshd” izvršni fajl ne nalazi na svakoj distribuciji u /usr/sbin (ExecStart linija^).
U prevodu svaka distribucija mora da kreira/menja sshd.service za sebe.

Još primera: https://wiki.archlinux.org/index.php/Systemd/Services & https://wiki.archlinux.org/index.php/systemd#Using_units

@klod:

Nije ni čudno, kad se malo bolje pogleda, što na desktopovima radi uglavnom dobro. Mnogo je desktop korisnika, pogotovo onih koji sem značajno skraćenog boot time-a ne vide ostatak systemd-a = način da se privuku glasovi…
 
Last edited:

Hatori

Member
Joined
Mar 19, 2013
Messages
206
Reaction score
1
Ako su od Gnome 2 za kratko vreme napravili transparentni digitron od pola gigabajta a.k.a. Gnome 3, ovaj systemd će da nas rasturi načisto. Ponekad se zapitam dali se to neko sprda sa nama. Zašto tako malo ljudi odlučuje o tako važnim stvarima (često samo jedan)? Kako su dospeli tamo i ko ih je postavio? Zašto nikome ne odgovaraju već rade po principu kako se kome digne? Čemu takvi globalni projekti koji temelje svoj razvoj pod okriljem “zajednice”, ako ta ista zajednica posle toga forkuje i krpi kako bi sve koliko toliko radilo kako treba.
 
Last edited:

Dragan

Well-known member
Staff member
Joined
Jan 13, 2012
Messages
6,371
Reaction score
65
ConsoleKit, koji je nama važan za xfce DE u TRIOS-u, (istisnut praktično od strane systemd/logind) zvanično je forkovan…
Xfce developer Eric Koegel se prihvatio obaveze da nastavi projekat tamo gde je obustavljen, i eventulano ga još poboljša.

http://erickoegel.wordpress.com/tag/consolekit2/

https://github.com/ConsoleKit2/ConsoleKit2/releases

http://consolekit2.github.io/ConsoleKit2/

Hvala Eric, i puno sreće u radu 🙂

P.S.
za systemd, već poznati pozdrav:

View attachment 3781

:sarcastic:
 
Last edited:

Tanja

Member
Joined
Mar 19, 2013
Messages
596
Reaction score
0
Ima li rezultata glasanja?
 
Last edited:

Dragan

Well-known member
Staff member
Joined
Jan 13, 2012
Messages
6,371
Reaction score
65
Nema… glasanje je trebalo da počne danas i da traje 7 dana…šta se tačno dešava ne znam još uvek 🙂
 
Last edited:

Commander

Well-known member
Staff member
Joined
Jan 13, 2012
Messages
9,235
Reaction score
530
Joiš uvek čekaju prvo ponudu RH-a da bi počeli sa glasanjem!
 
Last edited:

Tanja

Member
Joined
Mar 19, 2013
Messages
596
Reaction score
0
Eh, a ja sam razumela da do 31.10 treba glasanje da se završi…
 
Last edited:

CTEBAH

Member
Joined
Sep 16, 2014
Messages
93
Reaction score
0
Хеј нисам чуо за то гласање, а пратио сам прилично помно ову тему. Ко може да гласа? Јел неко има линк?
Јел има сврхе да ширимо тај линк даље? Ко организује гласање?

Обилазио сам форуме разних дистроа и доста људи је против. Ретко се виде они који су за или неутрални. Потпуна ми је мистерија како се онда одлучују да systemd буде дифолт. Ја сам релативно скоро на Мањару али прећи ћу поново због systemd-a ако треба.
 
Last edited:

Lazar

Member
Joined
Sep 1, 2013
Messages
550
Reaction score
21
Mislim da samo Debian Developeri mogu da glasaju, ali neka odgovori neko ko sigurno zna.
 
Last edited:

Dragan

Well-known member
Staff member
Joined
Jan 13, 2012
Messages
6,371
Reaction score
65
Tehnički komitet Debiana, tim od 8 članova, u februaru ove godine odlučio je da systemd bude default init sistem za Jessie
https://www.debian.org/devel/tech-ctte

Tokom tog glasanja, rezultat je bio nerešen, 4:4, pa je odlučio presudni glas Bdale Garbee, šefa/predsednika TC. Po pravilima, u situacijama kao što je tada bila, šefov glas može da (mada nije obavezno…) vredi dvostruko.
No, kako god, BG je odlučio kako je odlučio, i rezultat tog glasanja je poznat.

Inače, tokom samog glasanja bilo je i ozbiljnih sukoba, sve do stepena da je jedan od članova TC, Ian Jackson tražio da se glasa o smeni šefa TC, ali to tada nije prošlo.
(@ dvajedan i ja smo te noći u februaru na spamu ćaskali o svemu i svačemu i čekali rezultate 🙂 )

U martu ove godine, objavljen je predlog da se glasanje o systemd ponovi, ali preko neke vrste generalne skupštine (GR), gde svi debian developeri dobijaju priliku za glasanje.

https://lists.debian.org/debian-vote/2014/03/msg00000.html

Predlog tada nije prošao, jer nije bilo dovoljno glasova podrške predlogu (opcija “seconded” kada se DD preko mailing liste izjašnjavaju o_podržavanju_predloga)
  1. oktobra, Ian Jackson je ponovo predložio glasanje u vezi systemd, ali ovoga puta ne kao odbacivanje systemd kao default inist sistema, nego samo da se ostavi mogućnost da korisnik sam bira koji će init sistem birati prilikom instalacije.
    https://lists.debian.org/debian-vote/2014/10/msg00001.html
Predlog je ovog puta prošao, rasprava je trajala do 1.novembra, i tokom narednih sedam dana svi DD imaju pravo da se izjasne o Ian-ovom predlogu (predlog + amandmani na predlog)

https://www.debian.org/vote/2014/vote_003

Sama rasprava je na momenta bila veoma mučna, pročitao sam je celu (https://lists.debian.org/debian-vote/2014/10/), i ne znam šta da mislim o svemu…

Ono što je sasvim izvesno, to je da je Debian duboko podeljen oko svoje budućnosti, kao i Linux generalno…danas je sasvim sigurno potpuno drugačija sistuacija nego pre 15-ak godina, vreme i tehnologije nose svoje, i Linux ne može biti isti kao nekada, to je jedino izvesno.
Nezamislivo velike sume novca se vrte u i oko Linuxa…cloud infrastruktura, serveri, mobilni uređaji, web tehnologije, vojna i svemirska industrija…praktično najveći projekat u istoriji čovečanstva do sada.

@debian, kao referentni distro, na kojem je zasnovana većina svih današnjih poznatih… i manje poznatih ;)…distribucija posebno je važan u ovoj borbi za prevlast.

Systemd nikako nije samo jedan običan init sistem…on nameće potpuno novu filozofiju organizacije i funkcionisanja Linuxa u celini, munjevito i vrlo agresivno, uz neospornu podršku gorepomenutih nezamislivo velikih količina novca.

više o svim ciljevima koje su autori zacrtali, može se saznati od autora neposredno:

http://0pointer.de/blog/projects/systemd.html

What we already cover:
init system, journal logging, login management, device
management, temporary and volatile file management, binary
format registration, backlight save/restore, rfkill save/restore,
bootchart, readahead, encrypted storage setup, EFI/GPT partition
discovery, virtual machine/container registration, minimal
container management, hostname management, locale
management, time management, random seed management, sysctl
variable management, console managment, . . .

What we are working on:
network management
systemd-networkd
Local DNS cache, mDNS responder, LLMNR responder, DNSSEC
verification
IPC in the kernel kdbus, sd-bus
Time synchronisation with NTP
More integration with containers
systemctl -M, journalctl -M, loginctl -M, systemd-run -M, . . .
systemctl -r, . . .
Sandboxing of Services
Sandboxing of Apps
OS Image format
Container image format
App image format
GPT with auto-discovery
Stateless systems, instantiatable systems, factory reset
usr is the OS
/etc is (optional) configuration
/var is (optional) state
Atomic node initialisation and updates
.
.
Itd, itb…sve imate na:
http://0pointer.de/public/gnomeasia2014.pdf

Zaključak koji se sam nameće…cela ova igranka oko “init sistema” u stvari je samo maska za globalno pozicioniranje moćnika kojima se smučilo zilion distribucija, rastur programerskog vremena i novca i nemogućnost kontrole.

Gde je tu sloboda korisnika da sam odlučuje o svom linuxu kako želi da ga podesi i koristi, svako neka proceni za sebe…

Usput, cela ova ujdurma me neodoljivo podseća na UN…mali i nemoćni laprdaju i galame, veliki i moćni rade šta hoće 🙂
 
Last edited:

rapha

Active member
Joined
May 31, 2012
Messages
941
Reaction score
11
Tačno tako. Debijan mnogo znači kao tas na vagi. Ako se on “polomi” i pređe na systemd, vrlo je verovatno da će i 95% drugih distribucija uraditi isto. Ako se to ne desi, systemd će verovatno ostati u okvirima RHEL-a, Fedore i možda kod još nekih manjih distribucija. Zato je Debijan toliko bitan. Osim toga sa “njim” je lako raditi, tj. ubaciti politiku jer ima previše ljudi koji se pitaju, glasaju, itd… pa je lako sa novcem i ostalim stvarima napraviti razdor i podelu.

Kod distribucijua kao što je Slek to recimo nije ni malo lako uraditi jer se jedan čovek pita apsolutno za sve. Autokratija je generalno loša stvar ali u situacijama kao što je ova je jako dobra.

Sad, da je systemd loš za ceo linuks svet i da se odaljava od kompletne UNIX filozofije je potpuno tačno. Isto tako je tačno da tu promenu neće primetiti ni jedan prosečan korisnik, čak ni malo napredniji jer nemaju nikakvih dodira maltene sa init sistemom. U problemu su sys admini, develi i ostala bratija…

Ipak, veliko NE to systemd. 🙂
 
Last edited:

CTEBAH

Member
Joined
Sep 16, 2014
Messages
93
Reaction score
0
Обични корисници краткорочно можда неће осетити промене. Већ на средњи рок биће очигледно јер ће програмери да се селе на форковане неконтаминиране дистрое и развој контаминираних дистроа ће бити спорији (сем уколико велики не улете кинту за развој али је то мало вероватно јер они немају интерес да одржавају друге дистрое). На дужи рок биће вероватно још већих поремећаја у екосистему дистроа и тежег нарушавања сигурности.

Главна мета systemd табора је мени се чини ипак једноставна и чврста Unix концепција која у комбинацији са слободним софтвером не одговара контрол-фриковима из НСА. Кад уведу велику монолитну компоненту, чак и као слободни софтвер, неопходно ће доћи до тога да само мали број људи има увид шта се догађа са њеним развојем и шта се све провлачи кроз слојеве апстракција (рецимо бинарни логови, компликована сорс структура и слично). У том случају ће имати ситуцију идентичну са развојем Прозора и моћи ће преко апдејта да испоручују стално нове рупе у систем, а да старе затиру како би онемогућили конкуренцију у нелегалном надзору и створили привид да се софтвер усавршава.

Још једном ће се на крају показати да једино Столман има одговарајући ниво параноје (и решење) иако проказан и презрен од већине. Уосталом пошто смо чули да је НСА већ пробала преко Линуса да стигне до циља и није успела, било је за очекивати да ће покушати са друге стране. Зар није најлогичнији избор у том случају био Ленарт?
 
Last edited:

rapha

Active member
Joined
May 31, 2012
Messages
941
Reaction score
11
@stevan

Sa jednim delom se slažem ali ne bih baš toliko išao u teoriju zavere i paranoju. 🙂

Generalno, meni se ne sviđa da imam jednu ultra-giga-sega-mega komponentu sistema koja će kontrolisati maltene sve živo. E sad, to je više filozofsko i ideološko pitanje. Što se tiče praktičnih pitanja, ok mi je da postoji izbor init sistema ali mi se nikako ne sviđa to što će systemd biti jedini i u nekim slučajevima jedna od bitnijih zavisnosti, kao što je recimo slučaj sa Gnome-om.

Generalno, neko bi trebao da napiše prednosti i mane koje bi mogao da razume običan korisnik. Bez slojeva apstrakcije, daemona, socketa, sorseva, čuda i mošnji. Šta se gubi a šta dobija. Za desktop, osim udaljavanja od UNIX filozofije nema tu više ništa loše. Sad, meni je i to dovoljno da budem protiv.

Opet generalno, ako gledamo samo desktop varijantu, systemd je sasvim dobar. Procesi se startuju paralelno što je za prosečnog korisnika = brže se butuje OS. Osim toga, taj prosečan korisnik neće videti više ni jednu ni prednost ni manu systemd-a, bar ne praktičnu.

Za developere ne brini. Radiće oni na svakoj platformi koja im donosi novac. Bio to systemd, upstart, sysV, kde, gnome, windows, OSX, linuks… 🙂
 
Last edited:
Top